Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Total Week #23/23 – Hobbs trhá rodinu, Postradatelní verbují Megan Fox a Spidey válcuje kina

Hobbs se trhá od rodiny a pojede si sólo, zdiskreditovaný režisér Bryan Singer chystá svůj nenápadný návrat na scénu, Česká televize po dvanácti letech míří vstříc novému směru a Expandables se po letech vrací s čtvrtým dílem. 23. víkend roku 2023 je tady a než vyrazíte ven, jsme tu pro vás s pravidelným shrnutím nejzásadnějších novinek. 

Hobbs dostane další rychlý a zběsilý spin-off

Jestli jste ještě neviděli desáté Rychle a zběsile, tuhle novinku přeskočte, vzhledem k tomu, že film už je v kinech tři týdny, bychom tu ale kvůli spoilerům snad brečet nemuseli. V potitulkové scéně nejnovějšího autíčkářského blbnutí se k překvapení mnohých fandů po čase objevila postava Hobbse, na což by si vzhledem k údajně dost vyhrocenému poměřování ega a pleší Dwayna Johnsona a Vina Diesela na place předchozích filmů asi vsadil málokdo. Někdejší wrestler si nicméně dost pošramotil kariéru machrováním okolo DC a Black Adama a hit by se mu hodil jako sůl, možná i proto oba pánové měli zakopat válečnou sekeru.

Kdo po premiéře čekal, že se tedy Hobbs objeví v regulérním jedenáctém díle po boku zbytku rodiny, aby srovnal účty se záporákem Jasona Momoy, bude se ale asi divit, že situace nakonec je kapku složitější. Johnson a Diesel si možná obchodně vyšli vstříc, čas před kamerou spolu ale evidentně trávit nechtějí, protože ještě před celým finále hlavní ságy by měl dorazit spin-off, ve kterém se podzápletka naznačená v titulcích desítky má bez účasti patetického kmotra celé série vyřešit. Dominic Toretto a Luke Hobbs se tedy na plátně nejspíš skutečně nesetkají, a s démonickým Dantem si to rozdá každý zvlášť. Film píše dlouholetý přispěvovatel do série, Chris Morgan, který napsal už Tokijskou jízdu nebo osmičku. Jméno režiséra zatím neznáme. Jisté každopádně je, že tahle série do depa navzdory řečím o poslední jízdě rozhodně ještě nezajíždí.

Vrátí se režisér X-Menů do první ligy?

Režisér Bryan Singer měl před lety pořádně našláplou kariéru. Na triku má Obvyklé podezřelé, kteří dodnes platí za jednu z nejlepších krimi v historii, a taky několik komiksových fláků, které diváky možná zdaleka tolik neohromily, určitě ale režisérovi vynesly pěkné peníze. Při práci na Bohemian Rhapsody studiu s problematickým filmařem proslulým svým nevyzpytatelným chováním nicméně došla trpělivost a dosud přímo neprokázaná skandální nařčení ze sexuálního obtěžování mladých spolupracovníků v době rozmachu #MeToo jeho úspěch zarazily úplně.

Rodák z New Yorku se stáhl do ústraní a do největší hollywoodské ligy se nikdy nevrátil; nyní se ovšem zdá, že se nehodlá vzdát tak lacino. Aktuálně má totiž sbírat ve spolupráci se svým dlouholetým producentským kolegou prostředky k natočení trojice nízkorozpočtových snímků situovaných do prostředí Izraele, kde někdejší režisérská hvězda nyní žije. Údajně by pak měl chystat i dokumentární film, který by celou kauzu okolo jeho obvinění přiblížil jeho očima. Uvidíme, jestli se mu časem podaří najít pro svou tvorbu nový směr, jako se to po aféře s Amber Heard začíná dařit Johnnymu Deppovi.

Bryan Singer na Comic Conu v roce 2013 (foto: Flickr)

Česká televize mění vedení

Novým generálním ředitelem České televize se od října stane dosavadní ředitel brněnského studia Jan Souček. Vystřídá tak po dvanácti letech současného ředitele Petra Dvořáka. Před Součkem stojí složitý úkol: udržet stávající objem výroby při složité situaci s nízkou výší koncesionářských poplatků a samozřejmě zajistit, aby se koncesionářský poplatek v nejbližší budoucnosti navýšil. V tuto chvíli je jeho výše totiž na 40 procentech hodnoty roku 2008.

Česká televize je významným koproducentem českých filmů a samozřejmě největším výrobcem domácího dramatického obsahu. Nový generální ředitel chce posílit vysílání o kvalitní zahraniční projekty a rozšířit paletu a ambice původní české tvorby i nad žánr detektivky, kterých je podle něj na obrazovkách až příliš. Zároveň by rád internetovou platformu iVysílání ponechal dostupnou pouze divákům, kteří koncesionářské poplatky platí. S Českým rozhlasem a Českou tiskovou kanceláří by se pak chtěl domluvit na propojení a sdílení zpravodajství a zatraktivnit online zpravodajské platformy ČT. Až čas ukáže, jestli se pod jeho vedením televize tedy posune směrem k aktuálnějším a modernějším trendům, jak se v tuto chvíli zdá.

Nový generální ředitel ČT (foto: ČT)


Trailer týdne

Možná jste ani nevěděli, že se Expand4bles chystají, první ukázka je ale tu a na jejich bedrech tentokrát neleží nic menšího, než odvrácení startu třetí světové války. Trailer si hezky hraje s diváckým očekáváním, když se v sexy úvodu s Jasonem Stathamem a Megan Fox tváří bezmála jako romantický film; jakmile ale na dveře zabuší Sylvester Stallone, parta postradatelných žoldáků začne verbovat mladou krev a Red Hot Chili Peppers říznou do strun v remixu své devadesátkové pecky Can’t Stop, nejde se na další akční řežbu těhle dinosaurů a jejich nových kolegů netěšit. Vrací se i Dolph Lundgren nebo Randy Couture a mezi nováčky vyčnívá hlavně rapper 50-Cent nebo thajský bijec Tony Jaa. Jestli má tenhle loveletter osmdesátkovým akčňákům v kinech stále své místo se dozvíme 28. září.

Na co se chodilo

Kvality prvního dílu, revoluční animace, nápaditý scénář, srdíčko na správném místě a obří komiksový brand zajistily, že Spider-Man: Napříč paralelními světy se stal slušnou celosvětovou kinosenzací. Při pohledu na výsledky si jinak tápající komiksová odnož studia Sony musí spokojeně mnout ruce. Hyperaktivní a pestrobarevná podívaná totiž za první víkend posbírala přes 200 milionů dolarů, což je třikrát víc, než o Vánocích před pěti lety dovedl první díl. Půlmiliarda na kontě je takřka jistotou, s rozpočtem 100 milionů tedy jde o ekonomicky moc hezký výsledek. U nás mu přispělo spíš průměrných 48 tisíc diváků, bude ale zajímavé sledovat, v jak velkou trvalku se mnohovesmírné dobrodružství Milese Moralese u nás i ve světě nakonec stane.

Na co se podívat

Jakýkoliv podrobnější úvod do příběhu je v rámci této série prakticky zbytečný. Hodní roboti se schovávají na Zemi, z vesmíru přilétají ti zlí a pošesté hledají nějaký ten prastarý artefakt s nezměrnou mocí. Transformer potká člověka, člověk chce pomoci a honička začíná, tentokrát za doprovodu několika mechanických zvířat.

Tvůrci Probuzení monster měli do stagnující značky poděděné po Michaelu Bayovi vdechnout nový život a místy se jim to relativně daří. Je tedy škoda, že spousty příběhových nedostatků minulých dílů se zbavit nepodařilo… Snad poprvé v historii série scénář se samotnými Transformery zachází nejen jako s akčními figurkami, ale jako s plnohodnotnými postavami. Když už ale kupujete lístek na Transformers, neděláte to kvůli příběhu ani postavám. Chcete se podívat na pár hezkých explozí a bitek. Klasické robotí derby jsou tady přehledně natočené a zábavné, nové lidské figurky pro jednou neiritují diváka k smrti a z celého filmu čiší, že se tvůrci opravdu snaží diváka pobavit. Tak si kupte popcorn a s klidným svědomím se nechte.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, Totalfilm Media, Česká televize, CinemArt, Vertical Entertainment, Flickr © 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast