Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Vary ve vaší kapse: O propojení KVIFF.TV a blížícího se festivalu s ředitelem Ivem Andrlem (podcast)

Ani letos nebude na karlovarském festivalu chybět filmová platforma KVIFF.TV, která ve svém vysílání KVIFF.TV LIVE zprostředkuje divákům po celém světě všechny klíčové okamžiky 57. ročníku. Jak přesně toho docílí, na koho vlastně míří a jaké výhody návštěvníkům festivalu služba nabídne jsme si v novém podcastu popovídali s tím nejpovolanějším, s jejím ředitelem Ivem Andrlem.

Synergie festivalu a služby má několik rovin,“ popisuje nám na mikrofon Ivo Andrle v zasedačce vedle pražského Kina OKO. „Během roku KVIFF.TV funguje jako klasická videopůjčovna a prodejna online titulů. Těží z toho, že je nablízko festivalu, že za ní stojí stejný tým, jeho kontakty a znalosti. Čerpá i z festivalového archivu, který k filmům slouží jako bohatý doprovodný materiál. Před festivalem pak slouží k vypíchnutí různých programových lahůdek spojených s festivalem. Ty si šetříme na období, kdy se o festivalu hodně mluví, teď jsme třeba v premiéře pouštěli vítěze loňské soutěže. Zároveň tím informujete, že se blíží další ročník. V jeho samotném průběhu se pak platforma v podstatě mění v lineární televizi s živým vysíláním a předtočenými pořady, které se vztahují k aktuálnímu dění ve Varech,“ dodává ředitel služby KVIFF.TV či distribuční společnosti Aerofilms v odpovědi na otázku, jak se o sebe fyzický festival a jeho internetový sourozenec o sebe vzájemně opírají a přirozeně doplňují.

Dá se tedy říct, že uživatelé KVIFF.TV se během konání Varů vlastně rozdělí na dva hlavní tábory, tedy na návštěvníky doplňující si mezi projekcemi a eventy povědomí sledováním služby a na ty, kteří v lázeňském městě fyzicky nejsou, rádi by ale o festivalovém děním měli přehled? „To je velmi dobrá úvaha, kterou jsme přesně měli vloni, když jsme se v aktuální sestavě začali potkávat,“ přikyvuje Andrle: „Překvapilo nás zjištění, jak velký je podíl lidí, kteří se na festivalovou televizi dívají a ve Varech nejsou. Je to naprostá většina diváků. Řada z nich třeba na festival přijela na dva, tři dny a po odjezdu s ním a s jeho atmosférou nechtějí ztratit kontakt. Obrovská výzva pro nás je dát těmhle lidem najevo, že jej do jisté míry mohou udržovat i po celý zbytek roku.

O aplikaci a jejím propojení s festivalem si můžete přečíst i v podrobném speciálním článku.

Na platformě jsou např. už nyní uvedeny filmy, ve kterých září hvězdy nadcházejícího ročníku. „Naše obsahové kurátorství se projevuje v mnoha rovinách,“ říká k tomu Andrle: „Jednou z nejviditelnějších věcí je tzv. trojička, kterou na homepagi služby nemůžete přehlédnout. Každý týden uvádíme trojici filmů, které spolu nějak souvisí, pod určitým názvem a s dramaturgickým odůvodněním. Vybírat takové paralely mezi 600 filmy je kurátorský dreamjob,“ směje se. „Líbí se nám na tom aktivní práce s naší knihovnou. Nesedíme na ní, nespíme na ní, pořád hledáme důvody, proč některý z těch filmů oprášit a komunikovat lidem. V tuto chvíli se třeba nabízí mrknout na trojičku filmů s Ewanem McGregorem, který do Varů přijíždí.

Z programu loňského ročníku festivalu ve filmové knihovně čítající přes 600 filmů diváci najdou ve speciální kolekci více než 20 snímků, oscarový hit Všechno všude najednou, nejlepší evropský film Trojúhelník smutku, erotickou lovestory Hranice lásky, sondu do života dnešní klubové scény BANGER. V exkluzivní online premiéře 15. června tento výběr rozšířil i dokument o české rapové legendě PSH Nekonečný příběh, loňský vítěz Divácké ceny deníku Právo.

Na festivalu se promítají stovky filmů. Není v silách návštěvníka vidět ani třetinu toho, co všechno se nabízí. Tím spíš, jede-li do Varů jen na pár dní. Na KVIFF.TV si to ale může vynahradit,“ dodává Andrle k tomu, že díky službě festivalový zážitek nemusí prvním červencovým týdnem a odjezdem z lázeňského města nutně končit. „Po skončení festivalu nabídneme takový malý výběr, letos to bude pravděpodobně osm titulů, které budeme ve Varech promítat a hned po jejich skončení premiérovat v onlinu.“

Celý podcast si můžete poslechnout v jakékoli ze svých oblíbených aplikací. 57. ročník festivalu v Karlových Varech proběhne 30. 6. – 8. 7. 2023.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
audio: Totalfilm Media
foto/video: archiv, Aerofilms, KVIFF.TV, a.s. © 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast