Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

JIŘINA BOHDALOVÁ SE V NEDĚLI NA ČT1 PŘEDSTAVÍ V DRAMATU JIŘÍHO STRACHA SVATÁ, HRAJE PŘEŽIVŠÍ VĚZENKYNI GULAGU. TRAILER ZDE

Jak čeští herci stíhají francouzské drmolení? V zákulisí dabingu komedie Nová hračka (video)

Film Europe uvádí,“ ozývá se nezaměnitelný hlas Zdeňka Maryšky. V jinonickém studiu LS zrovna dabuje voice-over ke komedii s příhodným názvem Nová hračka. „Na to J tolik netlačte,“ je slyšet z režie milý hlas režisérky. „Film Europe vyvádí,“ splete se zkušený dabér a odpovědí je mu smích všech přítomných. Co to Film Europe tedy vyvádí tentokrát a co od nového filmu v jejich distribuci čekat?

Sami žije se svou manželkou Alicí, sousedy a přáteli ve chudinském sídlišti. Kvůli Alicině těhotenství se, i když nerad, rozhodne přijmout práci nočního hlídače v luxusním obchodním domě, aby rodinu uživil. Philippe Etienne je naproti tomu nejbohatším obchodníkem ve Francii, ale od doby, kdy zemřela jeho žena, se stal chladným a uzavřeným mužem. Jeho jediný syn Alexandr, který je dědicem celého Etiennova bohatství, si vytvořil útočiště ve světě rozmazleného jedináčka. Když přijde den Alexandrových narozenin, Etienne nechá otevřít oddělení s hračkami jen pro něj, aby si mohl vybrat cokoli, na co si vzpomene. A Alexandre si jako svou novou hračku vybere nočního hlídače Samiho

Pokud vám zní příběh chlapci, který se musí naučit, že ne všechny věci lze získat za peníze, zní povědomě, možná je to proto, že jde o remake původního francouzského filmu Hračka s Pierrem Richardem z roku 1976. K tradici franouzských komedií u nás se pak odkazuje i v samotném českém dabingu, kdy se Pavel Tesař v hlavní roli spolu s režisérkou Hanou Marvanou rozhodli neobvyklý dialekt Samiho ve scéně, kdy si hraje na policistu, stylizovat do nezaměnitelného Františka Filipovského a jeho Louise de Funèse. „Doufám, že nám za to nikdo nevynadá,“ směje se dabér, kterého český divák může znát jako Milhouse, Jokera, ale i desítek dalších rolí. „Je hezký slyšet pro změnu i francouzštinu, alespoň se u dabingu učím,“ kýve mezitím spokojeně hlavou Samuel Budiman, mladinký herec, který namluvil Alexandra.

Jaká úskalí s sebou dabing francouzštiny oproti angličtině nese, která další známá jména z plátna uslyšíme a co od filmu celkově čekat se dozvíte ve videu. Film Europe film do kin uvádí 15. června.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Totalfilm Media, Film Europe © 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast