Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

JIŘINA BOHDALOVÁ SE V NEDĚLI NA ČT1 PŘEDSTAVÍ V DRAMATU JIŘÍHO STRACHA SVATÁ, HRAJE PŘEŽIVŠÍ VĚZENKYNI GULAGU. TRAILER ZDE

Tonda, Slávka a kouzelné světlo zažili hvězdné chvilky ve Zlíně

Velmi zajímavá novinka režiséra Filipa Pošivače letos opanovala velkou část Zlín Film Festivalu. Dobrodružný animovaný film Tonda, Slávka a kouzelné světlo samotný festival zahajoval ve světové premiéře. Zároveň tvůrci připravili výstavu, která ozdobila prostory kudlovské 100doly ve Filmových ateliérech ve Zlíně. Do české distribuce pak přijde film na konci letošního roku.

Tonda, Slávka a kouzelné světlo (foto: nutprodukce)

Loutkový film Tonda, Slávka a kouzelné světlo vypráví o jedenáctiletém Tondovi, který má jedinečnou vlastnost – od narození svítí. Jeho příběh je oslavou přátelství, fantazie a odvahy hledání světla ve tmě. Příběh Tondy a jeho kamarádky Slávky je zasazený do adventního času a přináší poselství o tom, že jinakost nemusí být břímě, ale může přinést do života krásné zážitky i nečekaná setkání.

Filip Pošivač v obležení médií při světové premiéře filmu

„Film o Tondovi a Slávce je vlastně obyčejný příběh, jaký může potkat každého z nás. Je to „pouze“ zpodobnění pohádkové krásy ukrývající se ve všech dobrých skutcích, které vykonáme pro druhé, protože každý z nás v sobě nosí alespoň malé světýlko, které může zahořet, kdykoliv projevíme empatii, toleranci či pomůžeme někomu druhému. Kdokoliv z nás se může stát hrdinou velkého příběhu,“ říká režisér filmu Filip Pošivač, který má animovaným filmem bohaté zkušenosti. Je hlavním výtvarníkem oblíbeného animovaného seriálu Mlsné medvědí příběhy nominovaného na Českého lva, jako režisér a výtvarník se spolu s Barborou Valeckou podílel na loutkových filmech Až po uši v mechu a Přes palubu a sám režíroval seriál Živě z mechu. Věnuje se také knižní ilustraci, za kterou získal řadu významných ocenění. Malí čtenáři znají jeho typické ilustrace i z řady dalších knih, například Nejhorší den v životě třeťáka Filipa L., Od žežulky k Mikuláši nebo Paví očko, dobrý den.

Během Zlín Film Festivalu byla také ve zlínských ateliérech k vidění unikátní výstava, na které návštěvníci nahlédli do zákulisí příprav filmu. K vidění byly loutky jak hlavních i vedlejších postav, tak dekorace filmu Tonda, Slávka a kouzelné světlo.

Výstava Tonda, Slávka a kouzelné světlo během Zlín Film Festivalu

Film Tonda, Slávka a kouzelné světlo vznikl ve slovensko-česko-maďarské koprodukci. Produkují jej filmové společnosti nutprodukcia a nutprodukce. Do českých kin ho přinese distribuční společnost CinemArt.

-red-
foto/video: nutprodukce, Zlín Film Festival © 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast