Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Filmovka uvádí novinku Citlivý člověk, výrazný debut Tomáše Kleina

Mezi české novinky, které na 49. Letní filmové škole v Uherském Hradišti budou diváci moci v předstihu před běžnou distribucí vidět, je i film Citlivý člověk. Volná adaptace oceňovaného románu spisovatele Jáchyma Topola je pro režiséra a spoluscenáristu Tomáše Kleina je tento snímek celovečerním debutem. Autor předlohy s ním filmový scénář konzultoval po celou dobu jeho vývoje. V hlavních rolích filmu se představí David Prachař, Tatiana Dyková, Jiří Schmitzer, Vladimír Javorský, Jiří Lábus, role malého chlapce se ujal talentovaný Jaroslav Cuhra. Tématem filmu je konflikt syna a otce na pozadí road movie, současně je to bláznivá pouť a podobenství o zasvěcení chlapce do dospělosti.

„Topolův svět plný krutosti a beznaděje, kterým v přestrojení za ženské prchají kluk se svým tátou a bratříčkem, je na tomto ambivalentním prožívání skutečnosti postavený. Je to svět, kde jsou děti svědky toho, o čem se ve skutečnosti nechtějí bavit ani dospělí. Svět, ve kterém iluzi komfortu a bezpečí nahrazuje smyslové dobrodružství plné nebezpečí,” říká o filmu dramaturg festivalu Jaroslav Sedláček.

Komediantská rodina se ve starém karavanu s nápisem „Teatro Svoboda“ po letech kočování Evropou vrací do rodných Čech, do kraje kolem Sázavy, který je dílem idylický a romantický a dílem odpudivý a zanedbaný jako spousta jiných koutů Čech. Rodinu tvoří padesátiletý otec, víc tlučhuba a snílek než skutečný kumštýř, pětatřicetiletá nemocná matka, uvláčená starostmi i péčí o děti, jedenáctiletý Eliáš, který nikdy nepromluvil, a jeho osmiměsíční bratříček. Domů se vracejí, aby si lízali vlastní rány a aby se pokusili dát svému životu novou energii a nový směr. Hůř to pro ně ale začít nemohlo. Osamoceně žijící děda Mour je těžce nemocný a syna s rodinou nevidí ani trochu rád. Ve vzduchu jsou cítit dávné křivdy i ryze ekonomický důvod jejich nečekané návštěvy. Vzrůstající napětí utne matčin kolaps. Otec ji odváží do nemocnice a děti zůstávají s nemohoucím starcem přes noc samy.

Pětatřicetiletý režisér Tomáš Klein, který svou novinku osobně v úterý na filmovce uvede, o filmu prozradil: „Naší ambicí je nabídnout silný autorský film, který diváka konfrontuje s těžkými tématy dnešní doby, ale zároveň mu skrze svou stylizaci, energii a živelnost nabídne východisko. Film, který diváka třeba inspiruje k tomu, aby opustil komfortní zónu, a dobrodružství a nejistotu vnímal jako příležitost, která ho může posílit.“

Ke svému rozhodnutí filmově zpracovat knižní předlohu Jáchyma Topola dodává: „Na knížce mě zaujal drsný subversivní humor, ale i citlivost a hravost, se kterou uchopuje téma umírání a smrti okolo nás. Zároveň jsem v tom viděl citlivý příběh dospívání chlapce vedle svého eskapistického otce, který sám ještě nedospěl. Ačkoliv je to šílená jízda temnotou, tak je tam naděje a očistný humor, který mě zbavuje strachu a naopak ve mně vyvolává žízeň po životě. Jinými slovy –  zamiloval jsem se na první pohled a rovnou jsem v tom viděl film, který bych chtěl natočit. Taky jsem v tom viděl příležitost pracovat s jazykem filmu poeticky a svobodně. Hned jsem měl jasno v tom, že hlavní postavou bude vedle otce jeho syn Eliáš, který nemluví a do jehož vnitřního světa pronikáme skrze rovinu jeho představ.

Citlivý člověk na Letní filmové škole:
Sobota 29.07., 9:30, Slovácké divadlo
Úterý 01.08., 10:30, Klub kultury – Velký sál

-red-
foto/video: Totalfilm Media, CinemArt © 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast