Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Další český zářez v Hlavní soutěži: Citlivý člověk má ve Varech premiéru

Film Citlivý člověk, který MFF Karlovy Vary zařadil do své hlavní soutěže, je volnou adaptací oceňovaného románu spisovatele Jáchyma Topola a pro režiséra a spoluscenáristu Tomáše Kleina je tento snímek celovečerním debutem. Jáchym Topol s ním filmový scénář konzultoval po celou dobu jeho vývoje. V hlavních rolích filmu se představí David Prachař, Tatiana Dyková, Jiří Schmitzer, Vladimír Javorský, Jiří Lábus, role malého chlapce se ujal talentovaný Jaroslav Cuhra. Tématem filmu je konflikt syna a otce na pozadí road movie, současně je to bláznivá pouť a podobenství o zasvěcení chlapce do dospělosti.

„Temně groteskní drama se odehrává na více cestách,“ říká o filmu umělecký ředitel karlovarského festivalu Karel Och. Té hmatatelné, tu kruté, tu bláznivé, po níž se pokouší vrátit domů kočovný herec Táta Mour se svou ženou Mámou a dvěma syny, ale i pomyslné, ještě klikatější a prašnější, na níž se sváří často imponující duševní mladost (či nezralost, řekl by škarohlíd) s životními okolnostmi nutícími protagonistu ke zmoudření. V Hlavní soutěži se tedy letos objevuje také tato úzkostná i bujará kinematografická féerie o lásce, strachu z osamění a pohledech synů upřených na otce.

O svém novém filmu Tomáš Klein prozradil: „Naší ambicí je nabídnout silný autorský film, který diváka konfrontuje s těžkými tématy dnešní doby, ale zároveň mu skrze svou stylizaci, energii a živelnost nabídne východisko. Film, který diváka třeba inspiruje k tomu, aby opustil komfortní zónu, a dobrodružství a nejistotu vnímal jako příležitost, která ho může posílit.“. A ke svému rozhodnutí filmově zpracovat knižní předlohu Jáchyma Topola dodává: „Na knížce mě zaujal drsný subversivní humor, ale i citlivost a hravost, se kterou uchopuje téma umírání a smrti okolo nás. Zároveň jsem v tom viděl citlivý příběh dospívání chlapce vedle svého eskapistického otce, který sám ještě nedospěl. Ačkoliv je to šílená jízda temnotou, tak je tam naděje a očistný humor, který mě zbavuje strachu a naopak ve mně vyvolává žízeň po životě. Jinými slovy –  zamiloval jsem se na první pohled a rovnou jsem v tom viděl film, který bych chtěl natočit. Taky jsem v tom viděl příležitost pracovat s jazykem filmu poeticky a svobodně. Hned jsem měl jasno v tom, že hlavní postavou bude vedle otce jeho syn Eliáš, který nemluví a do jehož vnitřního světa pronikáme skrze rovinu jeho představ.

Úvod ve Velkém sále hotelu Thermal:

Citlivý člověk na MFF Karlovy Vary:
Neděle 2. 7. 20:00 Velký sál
Pondělí 3. 7. 13:00 Kinosál Pupp
Úterý 4. 7. 19:00 Lázně III
Středa 5. 7. 19:00 Kongresový sál

Do kin film 5. října uvede společnost CinemArt © 2023

-red-
foto/video: Totalfilm Media, CinemArt © 2023

Rozbor s dramaturgy festivalu:

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast