Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Total Week #26-28/23 – Deadpool kosí kolegy od Foxu a Hollywood zastavuje výrobu

Léto je v plném proudu a s ním i prázdninový režim našeho pravidelného shrnutí filmových a televizních novinek. Za ty dva týdny nejen že proběhla párty s Russellem Crowem v Karlových Varech, zajímavých novinek se sešlo hned několik… včetně jedné zcela zásadní, která otřese Hollywoodem v základech. Tak nezdržujme a pojďme na to.

Je tu stávka herců

Dokud stávkovali scenáristé, byla to ještě sranda. Stačilo psát si potají do šuplíku, případně roztáčet již dopsané projekty a u nich zakazovat Ryanu Reynoldsi improvizovat.

Tento týden ve středu nicméně vypršel posunutý termín, do kterého se herecké odbory vedené Fran Dresher, představitelkou Chůvy k pohledání, měly dohodnout se zástupci producentů. Nedohodly, a pro kinematografii tak bez jakéhokoli přehánění nastává historický moment. Již tak dost zasekaná výroba v továrně na sny se totiž na neurčito zadírá úplně. Herců je totiž desetkrát víc než scenáristů, jsou více vidět a točit bez nich jednoduše nelze.

Součástí sdružení jsou i velké hvězdy, ty v něm ale slouží spíš jako opora méně známým tvářím, které k přežití obvykle potřebují hned několik zaměstnání. Kromě spravedlivějších odměn herci podobně jako scenáristé požadují i regulaci umělé inteligence ve výrobě filmů.

Souběžná stávka scenáristů a herců Hollywood naposledy potkala v 60. letech, ještě za Ronalda Reagana, tentokrát je situace nicméně podstatně vyhrocenější a výzvy pro celý průmysl závažnější. Bude tedy velmi napínavé sledovat, jak dlouho bude patová situace trvat, jakým způsobem se americká kinematografie promění a co všechno na nás čeká na druhé straně tohohle marastu. Nevyhnutelné odsuny v podstatě všech roztočených filmů a seriálů, na které se aktuálně těšíte, budou teprve začátek.

Stávka v Hollywoodu se vymyká z rukou (foto: archiv)

Comic Con v problémech

U pochmurných novinek ještě zůstaneme. Pětidenní komiksový a popkulturní event Comic Con si kvůli covidu dal dvouletou pauzu, než se vloni do hal v San Diegu za přísných hygienických opatření a se značnými finančními problémy vrátil. Teprve rok na to oblíbenou akci ale stíhá další rána, ohrožující její existenci.

Vzhledem k blížící se stávce herců se velká studia jako Disney, Universal nebo Sony, která tradičně na tamních panelech představovala své blížící se filmy, totiž rozhodla akci letos vynechat, protože bez účasti hvězd by taková propagační akce nedávala velký smysl. Účastnit se letos nehodlá ani Netflix, který se své novinky v posledních letech naučil představovat na vlastní online konferenci Tudum.

Tím kopíruje všeobecně se rozmáhající trend, kdy se velké společnosti během lockdownů naučily vlastní online prezentace preferovat oproti nákladným fyzickým akcím s fanoušky. Comic Con, videoherní E3 i další podobné eventy tedy v nejbližší budoucnosti zřejmě čeká nepříjemná existenční krize, na jejímž konci z nich možná zbyde pouhá nostalgická vzpomínka nejvěrnějších fanoušků.

Avengeři na Comic Conu (foto: archiv)

Režisérka chystá návrat do Narnie

Greta Gerwig se zapsala spíš jako tvůrkyně menších, nezávislých bijáků s feministickou tématikou. Už za pár dní ale vtrhne do kin s nevyhnutelně hitovou Barbie, a jak se zdá, u velkých produkcí se jí zalíbilo.

Jejími dalšími projekty by se totiž měly stát několik let vyhlížené a odkládané adaptace Letopisů Narnie, které třináct let po premiéře posledního filmu chystá uvést na své obrazovky Netflix. Zatím není jasné, jestli má jít o úplný restart, nebo snad má režisérka navázat tam, kde série v roce 2010 skončila, momentálně ale pracuje na scénářích.

Fantasy tématika, bohatý svět a celkem sedm knih z pera C. K. Lewise jí každopádně pro streamovacího giganta poskytují pořádnou porci možného obsahu. Údajně se má počítat s rozšířeným vesmírem čítajícím jak filmy, tak seriály; tak doufejme, že udělají fanouškům radost.

Letopisy Narnie se vrací (foto: archiv)

Chystá se třetí Duna?

První Duna měla 155 minut, chystané pokračování, které se do kin podívá v listopadu, pak bude dokonce o 40 minut delší. Zevrubně, uspokojivě a bez spěchu tak Dennis Villeneuve může odvyprávět příběh první knihy a jejího hrdiny Paula Atreida. Jeho představitel Timothée Chalamet nicméně měl podepsat s Warnery smlouvu o svém angažmá v případném třetím díle.

Ten sice ještě nebyl oficiálně potvrzen a nepochybně bude záviset na finančních výsledcích nového pokračování, studio látce z pera Franka Herberta ovšem nepochybně důvěřuje, o čemž svědčí i před pár měsíci odklepnutý seriálový spin-off o sestrách řádu Bene Gesserit. O trojce se navíc v rozhovorech zmiňoval i scenárista a materiálu ke zfilmování knihy o Duně nabízí až až, bylo by tedy velkým překvapením, kdyby producenti uložili slibně rozjetý svět po několika málo projektech k ledu.

Z Deadpoola 3 se rýsuje divoká meta jízda

Je to už dlouhých deset měsíců, co Ryan Reynolds na svém YouTubu oznámil návrat Hugh Jackmana do kostýmu Wolverina. Na pár dní starých fotkách z placu se nicméně ukázalo, že kostým adamantiového mutanta tentokrát bude vypadat jinak. Totiž přesně jako v komiksech, žlutě a přesně tak, jak si to fanoušci přáli.

Fotky dále prozrazují, že oba nezničitelní sekáči svedou krvavou bitku, při které budou kusy Deadpoola létat vzduchem, příznačně rovnou v kulisách zborceného loga 20th Century Fox. Sebeironické vtípky na převzetí studia disneyovským molochem jsou tedy jistotou, a dokonce se začíná šuškat o tom, že zápletka filmu bude nepřímo adaptovat slavný komiks Deadpool Kills the Marvel Universe a titulní žoldák v něm postupně rozkrájí postavy z původních foxovských filmů, než se napříč mnohovesmírem proskáče až mezi Avengery do světa 616 a hlavní linie MCU.

Nasvědčuje tomu i návrat Jennifer Garner do role Electry, kterou si naposledy zahrála v příšerném spin-offu z roku 2005. Znamená to, že Deadpool ve trojce zkříží meče i s Daredevilem v podání Bena Afflecka? Můžeme jen doufat, zatím se ale zdá, že Ryan Reynolds nám hodlá splnit i divočejší přání. Doufejme, že začínající stávka herců původně plánovanou premiéru v příštím květnu nepozdrží moc.

Reynolds s Jackmanem na place (foto: Head Topics)

Kdo je novým Supermanem?

Mezi uchazeči na převzetí červené pláštěnky po Henry Cavillovi se opakovalo několik jmen, před pár dny ale James Gunn nového představitele Supermana konečně vybral a oznámil. Stát se jím má David Coreswet, kterého si můžete pamatovat z povedeného hororu Pearl. Jeho lásku Lois Lane si pak má střihnout Rachel Brosnahan, známá třeba díky seriálu Domek z karet.

Mladá, idealistická verze Supermana, kterou James Gunn píše, produkuje, i režíruje, by měla dorazit v létě 2025, zcela přeskočit origin se zničením Kryptonu a hodit jej do světa, ve kterém je existence superhrdinů stará známá věc. Ve filmu se tak mimo jiných herců má objevit třeba i Nathan Fillion v roli jednoho z Green Lanternů. Mezitím se stále bojuje o hlavního záporáka Lexe Luthora, o kterého se údajně tahají bráchové Alexander a Bill Skarsgårdovi.

První kapitola restartovaného DC tak začíná nabírat jasnější kontury; otázkou ovšem zůstává, jaký o něj bude komiksy unaveným publikem, navíc hojně truchlícím pro Henry Cavilla, vlastně zájem.

Nový Superman s Lois (foto: ScreenRant)


Trailer týdne

Sony a Apple zveřejnili první upoutávku na dlouho očekávaný projekt legendárního režiséra Ridleyho Scotta, v němž se znovu setkává s Joaquinem Phoenixem. Ten se ujme role francouzského dobyvatele Napoleona Bonaparte. Studia slibují epický zážitek – jak se od režiséra Scottova kalibru dá ostatně očekávat. Film měl být původně uveden výhradně na streamu, ale naštěstí ho uvidíme v kinech.

Napoleon má být velkolepý akční epos, který popíše pohnutý vzestup a pád ikonického francouzského císaře. Má zachytit Bonapartovu neúprosnou cestu k moci prizmatem jeho návykového, nestálého vztahu s jeho jedinou opravdovou láskou Josefínou s tváří Vanessy Kirby a ukázat jeho vizionářské vojenské a politické taktiky na pozadí nejdynamičtějších praktických bitevních sekvencí, jaké kdy byly natočeny. Výsledek uvidíme 23. listopadu.

Na co se chodilo

Letošní filmové léto je zatím k uzoufání. Uplynulé roky ukázaly, že koncept letního blockbusteru je přežitek a že globální publikum si na pořádnou událost do kina zajde nehledě na roční období; přesto se studia rozhodla absurdním způsobem napakovat do několika málo týdnů celou řadu filmů, které na sobě nevyhnutelně budou komerčně parazitovat. Ze souboje Barbie a Oppenheimera se stalo meme i mimo fanoušky, Tom Cruise si s frfláním vydupal speciální předpremiéry nové Mission:Impossible už na víkend před premiérou… tak uvidíme, jestli se blýská na lepší časy.

Flash nebo nový Indiana Jones totiž mohou nad svými výdělky brečet. Na vině pochopitelně kromě přecpaných distribučních kalendářů je i rozpačitý marketing a rozporuplné kvality obou filmů, výsledkem jsou v obou případech nicméně pořádné propadáky. Oba filmy v Americe otevřely svou cestu kiny neslavnými 60 miliony dolarů a aktuálně stagnují někde okolo čtvrt miliardy dolarů z celého světa, kde jejich tržební jízda již pomalu končí. Na podobných číslech skomírá i pixarovka Mezi živly, a kinosály nijak neoslnilo ani nové dobrodružství Transformers, které za více než měsíc nedokázalo vydělat ani půlmiliardu.

Na co se podívat

Že nové Mission: Impossible je v kinech zážitek a parádní akční jízda, to víte i bez nás. Menší samozřejmostí je, když se do českých kin dostane vydařené anime, a proto si tento týden doporučíme fantasy Suzume. Vypráví o sedmnáctileté dívce bojující proti přírodním katastrofám, které zničehonic začaly sužovat různé kouty Japonska. Aby je zastavila, musí ovšem zavřít ty správné dveře, kterými zkáza do našeho světa proudí z jiné dimenze.

Její tvůrce, japonský animátor, režisér a dabér Makoto Šinkai je fandům žánru dobře známou osobností, přirovnávanou k jednomu ze zakladatelů legendárního studia Ghibli a podepsanou pod několika novodobými klasikami. V Suzume servíruje divákům pořádnou divočinu, a když vidíte rozezlenou židličku sprintovat za smějícím se kocourem uprostřed rušné dálnice nebo po lanech opuštěné horské dráhy, je vám jasné, že v jiném médiu by tenhle příběh ani fungovat nemohl. Jeho osobní rovina protkaná velkými poselstvími zaujme nejen perfektně zpracovanými lokacemi, ale i tím, o jak poctivé jde dobrodružství.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, Screen Rant, Head Topics, Falcon, Vertical Entertainment © 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast