Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

KVIFF: Russell Crowe prozářil deštivé Vary vystoupením s kapelou

Filmový festival v Karlových Varech možná začal včera, místní atmosféry si ale letošní host Russell Crowe hrdě užívá už od středy. „Téhle ceny si ohromně vážím, ale nebudu vám lhát. Já tu jsem kvůli koncertu,“ potměšile zabručel do mikrofonu ve Velkém sále hotelu Thermal, zatímco z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky přebíral Křišťálový glóbus za mimořádný přínos světové kinematografii. Kromě své herecké kariéry se totiž už delší dobu věnuje také hudbě a do Varů dorazil mimo jiné i ve velkém stylu zakončit své hudební turné po Evropě. 

Crowe si ve Varech převzal Křišťálový glóbus (foto: Film Servis Festival Karlovy Vary)

U nás známe Crowea převážně jako drsného gladiátora Maxima Decima Meridia, spolupráce s režisérem Ridleym Scottem ale přišla až deset let po začátku jeho kariéry. Mladý Crowe, původem Novozélanďan, byl vtažen do světa herectví svými rodiči, kteří se po Russellových čtvrtých narozeninách přestěhovali do Austrálie a zajišťovali stravování na filmových placech.

Okolo kamer a reflektorů se tedy Russell Crowe potloukal už odmalička a sem tam si střihl nějakou tu roličku v televizi. Když se ale v jednadvaceti chystal podat si přihlášku na hereckou školu, dostal od jednoho z tamějších pracovníků cennou radu. Herectví už se prý tak jako tak věnuje a škola by mu jen vštípila špatné návyky. Crowe se tedy raději vrhl do showbyznysu po hlavě.

Riskantní rozhodnutí, to ano. Na mladého Crowea se ale usmálo štěstí a uchytil se jak v divadle, tak v televizi. První filmovou roli mu svěřil režisér George Ogilvie, spoluautor Šíleného Maxe, a to v romantickém snímku The Crossing. Na filmových plátnech se mladému herci zalíbilo a postupně natočil řadu menších či studentských projektů. Ještě před skokem do Hollywoodu si ale stihl udělat jméno na australské půdě díky filmu Romper Stomper, kde si střihl roli mladého neonacisty a vyhrál za ni cenu Australského filmového institutu. Pravý úspěch na něj ale čekal až v zámoří.

Crowe v kultovní klasice Gladiátor (foto: Universal)

Po přesunu na americkou půdu na sebe Russell Crowe začal okamžitě strhávat pozornost coby nové herecké eso. Postupně se objevil po boku Denzela Washingtona ve sci-fi Virtuozita, vyzkoušel si spolupráci s režisérem Samem Raimim na jeho westernu Rychlejší než smrt a v rozpětí tří let se stal dobře známou tváří i na Oscarech. Každý rok se mu totiž dostalo nominace za nejlepší herecký výkon a jednu ze svých tří nominací také proměnil. Crowe s mečem v ruce bijící se s tygry v římské aréně ve filmu Gladiátor holt zvládl učarovat i Akademii.

Svou drsňáckou reputaci jen utvrdil o pár let později v námořnickém velkofilmu Master and Commander: Odvrácená strana světa a vybudoval si dobrý pracovní vztah s velkými režisérskými jmény jako Ridley Scott nebo Ron Howard, s nimiž v průběhu let spolupracoval několikrát. Pro Scotta se často převtěloval do rolí akčních hrdinů jako Robin Hood, u Howarda si zase zahrál na trochu vážnější notu, například v historickém dramatu Těžká váha.

Na rozdíl od mnoha svých kolegů se ale Russell Crowe nikdy nenechal zaškatulkovat do jediného žánru. K akčnějším záležitostem typu Americký gangster nebo Labyrint lží se čas od času vracel, nikdy se ale nebál experimentovat. Jen málokdo může zapomenout na jeho suché vtípky v detektivní komedii Správní chlapi po boku Ryana Goslinga nebo (trošku nechvalně) proslulý pokus o muzikál v Bídnicích. Ani komiksům se Crowe nevyhnul. Objevil se coby Supermanův otec Jor-El ve filmu Muž z oceli a nedávno se také trochu odvázal coby obtloustlý Zeus ve čtvrtém Thorovi. Jeho zatím posledním filmem je hororový akčňák Papežův vymítač.

Kromě toho, že si do Varů přijel herec vyzvednout Křišťálový glóbus, to při zahájení festivalu navzdory ošklivému počasí pořádně rozjel se svou kapelou Indoor Garden Party. Na festivalu se také k jeho poctě bude promítat film Master and Commander.

Master and Commander na MFF Karlovy Vary:
Sobota 1. 7., Velký sál, 14:00

Petr Schön, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, Film Servis Festival Karlovy Vary, Falcon © 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast