Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

JIŘINA BOHDALOVÁ SE V NEDĚLI NA ČT1 PŘEDSTAVÍ V DRAMATU JIŘÍHO STRACHA SVATÁ, HRAJE PŘEŽIVŠÍ VĚZENKYNI GULAGU. TRAILER ZDE

Vězněm ve vlastní hlavě: S tvůrci Němých tajemství o filmu (video)

Možná si vzpomenete na pár měsíců starou zprávu o konci kariéry Bruce Willise, který předčasně skončil s herectvím kvůli postupující poruše řeči. O afázii, vzácné nemoci, která vzniká po závažných poškozeních mozku, bere postiženému schopnost rozumět slovům a prakticky tak znemožňuje komunikaci se světem, tehdy řada z nás slyšela poprvé; jen u nás přitom postihne desítky tisíc lidí ročně. Jak život člověka s afázií a jeho okolí může vypadat v březnu poodhalí psychologické krimi Němá tajemství, která zamíří do kin 7. září. S jejími tvůrci jsme si o těžkém tématu i o tom, co od filmu diváci mohou čekat, popovídali na speciální prezentaci v Karlových Varech.

Do kin se blížící snímek z pera Alice Nellis vypráví o Martinovi, veterináři, který v důsledku těžkého úrazu ztratí možnost komunikovat se světem a svět s ním. Kolem však zůstaly všechny důležité ženy jeho života. Manželka Erika, maminka Dana a veterinářka Jana, jejíž kůň způsobil Martinovi úraz. Právě ony vypráví Martinův příběh. Každá z nich má však svou verzi událostí. O vše se navíc začíná zajímat policie. Martin je totiž mrtvý a někdo mu ke smrti pomohl. Postupné odhalování pravdy vede k nečekaným obratům, které spolu s divákem odkrývají vrstvu po vrstvě dlouho zamlčovaná traumata a rozplétají síť chytrých, malých lží.

Afázie je málo známá porucha řeči, ke které dochází v důsledku mrtvice či těžkého úrazu hlavy. Přestože se s ní, podle odhadů odborníků, potýká v Česku na padesát tisíc lidí, veřejnost ji příliš nezná. Každý rok navíc afatiků přibývá. Nemoc, kdy se dotyčný učí znovu mluvit, přičemž nadále myslí jako dospělý, je velmi náročná jak pro pacienty, tak pro jejich blízké. Člověk nerozumí, co mu říká okolí a ani on sám nezná slova, která znal dříve. Podle logopedky Lucie Mackové, která spolu s dalšími vytvářela pomocnou aplikaci Afaslovník, trpí afázií v Česku 50 000 a každý rok jich 5000 přibyde.

„Ty statistiky mě naprosto šokovaly. Plánovali jsme prostřednictvím crowdfundingu vybrat prostředky na zvukové úpravy, barvení filmu, triky, ruchy a voiceover, ale vzhledem k tématu našeho filmu, chceme také pomoct zlepšit život lidem s afázií a vytvořit webový portál plný užitečných informací, výukových videí, kontakty na logopedy, lékaře a tak podobně,“ vypráví režisér filmu Tomáš Mašín.

O tom, jak věrohodně v něm herec Marián Mitaš ztvárnil člověka trpícího afázií, co se vlastně děje v hlavě takového pacienta nebo co pro povědomí o nemoci udělal nejen Bruce Willis, ale třeba i Emilia Clarke, jsme si před časem v podcastu popovídali i se Zuzanou Hanibalovou, spoluzakladatelkou a další z autorek AfaSlovníku.

Němá tajemství vstoupí do kin 7. září v distribuci Donartu. Na trailer filmu se můžete těšit v následujících dnech.

-red-
foto/video: Totalfilm Media, Donart © 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast