Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Podcast: Je to dobrý ročník, říká umělecký ředitel karlovarského festivalu Karel Och

„Je to dobrý ročník,“ přirovnával letošní karlovarský festival k jednomu z výrazných filmů Russella Crowea na slavnostním zahájení Marek Eben. A umělecký ředitel MFF Karlovy Vary Karel Och s tím v našem podcastu souhlasí. „Máme letos dobré filmy, jsme s kolegy nadšení, jaké filmy se nám podařilo dovézt do Varů a přibývá i mladých českých tvůrců s výraznými autorskými filmy.“ V následujícím rozhovoru se dozvíte víc o českých filmech v soutěži (Úsvit, Citlivý člověk) nebo české sci-fi novince Bod obnovy či drama Hadí plyn, obojí ve Zvlášním uvedení. V závěru pořadu zazní také názor Karla Ocha na letošní festivalový vizuál, upoutávka na KVIFF.TV a dočkáme se i jednoho filmového tipu.

Světovou premiéru má v sobotu večer výrazné dobové krimi Matěje Chlupáčka Úsvit. Poutavé detektivní drama s progresívním a hluboce lidským pohledem na téma kontroverzní nejen těsně před netušenou válkou, ale i o desítky let později má v hlavní roli Elišku Křenkovou.

Výrazným počinem je i temně groteskní drama režiséra Tomáše Kleina podle knihy Jáchyma Topola Citlivý člověk. Podle Karla Ocha jde o úzkostnou i bujarou kinematografickou féerii o lásce, strachu z osamění a pohledech synů upřených na otce.

Hadí plyn je volná adaptace románu Josepha Conrada Srdce temnoty. Sleduje putování Roberta Kleina (Stanislav Majer), jehož cílem je nalezení bratra, který zmizel za tajemných okolností.

A nakonec je tu jeden z nejočekávanějších podzimních filmů. Sci-fi Bod obnovy vypráví strhující příběh, nabízí výjimečně vynalézavé vizuální ztvárnění i polemiku o tom, zda je technologický pokrok vždy prospěšný. Tím vším je unikátní celovečerní debut režiséra Roberta Hloze.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary potrvá do 8. července. Největšími hvězdnými lákadly letošního ročníku jsou Russell Crowe, Alicia Vikander, Ewan McGregor nebo Robin Wright.

-red-
audio: Totalfilm Media
video: Totalfilm Media, Bontonfilm, CinemArt, Bioscop © 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast