Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: AKREDITACE A BALÍČKY VSTUPŮ NA VÍKEND JSOU VYPRODÁNY. NA DOPROVODNÝ PROGRAM SE ALE DOSTANETE.

Pragueshorts ve Varech: Na festivalu jsou k vidění slibné české kraťasy

Petr Januschka, Martin Kuba, Damián Vondrášek nebo Hana Neničková – jsou jména úspěšných mladých režisérů, kteří zaujali svými krátkými filmy na mnoha festivalech i filmových cenách. Ve festivalovém bloku Pragueshorts ve Varech jsou jejich filmy uváděny společně a patří určitě k tomu, co byste na poli krátkometrážní tvorby určitě neměli minout.

Martin Kuba absolvoval režii na pražské FAMU, jeho krátké filmy byly ale už během studia uvedeny na mnoha světových festivalech. V Česku nyní slaví úspěch s Českým lvem oceněným snímkem Vinland, který mimo jiné upozorňuje na ilegální práci migrantů u nás. V současnosti připravuje svůj celovečerní debut Tři týdny pod mořem. V následujícím podcastu jsme si s tímto tvůrcem povídali o účasti na festivalech, financování projektů nebo obtížích mladých filmařů.

Petr Januschka vystudoval scenáristiku a režii na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, kde aktuálně pokračuje ve studiu. Už nyní ale slaví velké úspěchy se svým krátkým filmem Ostrov svobody s Judit Bárdos a Jiřím Mádlem v hlavních rolích. Ti se spolu ocitnou za socialismu v letadle směr Kuba a netuší, že za chvíli spolu budou řešit možná nejtěžší rozhodnutí svých dosavadních životů.
Film už dostal Cenu české filmové kritiky, byl nominován na Českého lva a byl také uváděn v rámci Národní soutěže Pragueshorts festivalu. S režisérem jsme si v našem podcastu povídali o tématu filmu, jeho vzniku, produkci takového projektu v rámci Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně i tamní finanční podpoře mladých nadějných filmařů.

Damián Vondrášek ve filmu Rituály nabízí příběh dvou chlapců, kteří jsou vyčleněni z kolektivu. Chtějí se už konečně vymanit z pozice outsiderů, a tak se rozhodnou podstoupit přijímací rituál do místního pouličního gangu. Společně mají jedno odpoledne na to, aby gangu dokázali, že si zaslouží respekt. Lákavé dobrodružství se ale brzo změní v iniciační rituál do dospělosti.

Rituály

Hana Neničková ve filmu Za polem nabízí alkohol, kroje, tanec a konfrontace s nepříjemnými pravdami. To vše čeká mladou Elišku, která uvázne v tajemné hospodě. Musí najít odpověď na to, jestli opravdu smrtí vše končí, nebo naopak teprve začíná.

Všechny čtyři výjimečné české krátkometrážní snímky uvádí festival v bloku Pragueshorts ve Varech v pondělí 3. července v 17:00 v Kinosále B.

-red-
video/audio/foto: Totalfilm Media, Film Servis Festival Karlovy Vary © 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast