Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Insidious se znovu plíží do kin Červenými dveřmi. Jak se na nový díl připravit?

Když filmová studia posílají do kin nový snímek, jen málokdy mohou mít jistotu, že se jim jejich investice vrátí. Zrovna teď nám v kinech padá na pusu jeden velkofilm za druhým. Jedna z nejlepších investic, kterou ale mohlo jakékoliv studio kdy udělat, byl hororový snímek Insidious z roku 2010. S miniaturním rozpočtem totiž dovedl nenápadný projekt Jamese Wana nastartovat celou hororovou sérii. Ta sice od roku 2018 ležela ladem, duchové ale nikdy nespí. Do kin právě vstoupilo nové pokračování Insidious s podtitulem Červené dveře. Na co a v jakém pořadí se tedy podívat, než si na něj vyrazíte?

Insidious (2010) a Insidious 2 (2013)

Série Insidious ráda skáče v čase a původní film je sice na časové ose až třetí v pořadí, bez jeho úspěchu by ale na žádné další díly rozhodně nedošlo. Poprvé v něm potkáváme manžele Lambertovi v podání Patricka Wilsona a Rose Byrne, jejichž běžný život se rozpadne na kusy v momentě, kdy se jejich malý syn Dalton vydá prozkoumat podkroví v novém domečku. Ať tam totiž spatřil cokoliv, uvrhlo ho to do hlubokého kómatu, z něhož se ne a ne probudit. Brzy poté se rodině začnou dít podivné věci a sám Dalton se navzdory kómatu samovolně pohybuje po domě.

Režisér James Wan se rozhodl film natočit hlavně proto, aby se oprostil od svého filmu Saw. Tam totiž stříkala krev po hektolitrech a Wan chtěl prokázat, že k tomu, aby natočil kvalitní horor, násilí nepotřebuje. Námět na Insidious zpracoval společně s kamarádem Leigh Whannellem a film zvládl se štábem natočit prakticky za pakatel během pouhých tří týdnů. Z kin ale přinesl úžasných sto milionů dolarů a pokračování bylo tedy jistotou.

Wan se sice tou dobou už věnoval sérii V zajetí démonů, studio si ale na jeho a Whannellův tvůrčí dohled údajně rádo počkalo. Druhý Insidious se tedy podíval do kin o tři roky později a navázal přesně tam, kde ten první skončil, a to nejen příběhově, ale také finančně. Rozpočet se sice téměř zpětinásobil, dát pět milionů za film je ale v Hollywoodu nic, a výdělky prvního film byly ještě o polovinu překonány.

Insidious 3: Počátek (2015) a Insidious: Poslední klíč (2018)

Pokud si ovšem chcete démony prolezlá dobrodružství užít chronologicky, je potřeba začít se třetím dílem. Příběh prvních dvou filmů se točil převážně okolo rodiny Lambertových a jejich pletich s paranormálními jevy, v prequelovém třetím díle ale převzala roli protagonistky postava Elise Reinerové. Tato odbornice na nadpřirozeno a lovkyně duchů se společně se svými partnery objevila v prvních dvou dílech série, aby rodince v nesnázích pomohla. Ve filmech Počátek a Poslední klíč ale sledujeme, jakým nadpřirozeným jevům musela čelit, než se s Lambertovými setkala.

Přestože pod prvními dvěma filmy se režijně podepsal Wan, Počátek i Poslední klíč už se natáčely bez něj. První z prequelů si natočil Leigh Whannell, který u série setrval s stal se prakticky hnacím motorem celé značky. Poslední klíč pak svěřil do rukou režiséra Adama Robitela, známého díky filmu Úniková hra. Ani jeden z prequelů se nedočkal moc vřelého přijetí, výdělky ale udržely sérii naživu.

Insidious: Červené dveře (2023)

Na pořádné pokračování původních dvou filmů se čekalo celých deset let, letos je ale konečně tady. Všichni herci z původních filmů včetně dospělých dětí se podařilo přivést zpět a Whannell i po letech přišel s námětem. Režisérských otěží se ale tentokrát chopil samotný Patrick Wilson, představitel hlavní role, pro něhož se jedná o režijní debut. V kinech nejnovější přírůstek do děsivé série uvidíme od 6. července.

Petr Schön, Totalfilm.cz
foto/video: Falcon © 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast