Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: AKREDITACE A BALÍČKY VSTUPŮ NA VÍKEND JSOU VYPRODÁNY. NA DOPROVODNÝ PROGRAM SE ALE DOSTANETE.

Vary stále pokračují online na KVIFF.TV i v kinech v rámci tradiční přehlídky

Uplynulý ročník karlovarského festivalu i v letošním roce mohli sledovat diváci po celém světě díky oficiální festivalové online televizi KVIFF.TV LIVE. Nejdůležitější momenty přímo z centra dění jsou zaznamenány v 288 epizodách, které tvoří 26 originálních pořadů. Festivalové zprávy, rozhovory s tvůrci, sestřihy z červeného koberce, festivalový život očima Kovyho, Janka Rubeše nebo Gabi Heclové a další formáty tvoří v součtu 59 hodin a 11 minut zaznamenaných festivalových okamžiků, které si diváci stále mohou připomenout na www.kviff.tv. Zároveň je na této platformě k dispozici 8 vybraných filmů z 57. ročníku. Další snímky mohou diváci vidět do neděle v kinech v rámci tradiční přehlídky Šary Vary.

KVIFF.TV současně nabízí speciální výběr filmů z programu letošního ročníku s názvem Přidaná projekce, stejně jako Světlonoc Terezy Nvotové nebo exkluzivní online premiéru snímku Ariho Astera On se bojí.

“Jsme unavení, ale zároveň šťastní, že jste nás vy, diváci, tak úžasně podrželi. Vary však ještě neskončily, zůstaňte naladěni na festivalovou dramaturgii prostřednictvím více než půltuctu pečlivě vybraných titulů z letošního ročníku. Kvalita současná i archivní, prostě festival u vás doma.” doplňuje programový ředitel festivalu Karel Och.

Kurátorovaný výběr více než 600 filmů vznikl pod vedením zkušeného programového týmu karlovarského festivalu a ve spolupráci s distribuční společností Aerofilms. Exkluzivně tak můžete již nyní na KVIFF.TV zhlédnout kolekci s názvem Přidaná projekce, která je odkazem letošního ročníků a v 10 dnech nabídne divákům 8 celovečerních filmů z programu festivalu. Online forma “festivalových ozvěn” je světovým unikátem, nepořádá ji v současnosti žádný jiný mezinárodní filmový festival.

Přidaná projekce divákům nabídne Zázračný aparát, poutavý a provokativní film produkovaný Rubenem Östlundem (Trojúhelník smutku), který mapuje vývoj médií v posledních 150 letech. Nevynechá ani hypnotický thriller a režisérský debut rumunského režisére Mihaie Mincana Obzor, který je silným příběhem o síle víry, morálce a strachu o život. Čtyřicet nezaměnitelných let jedinečného irského herce, básníka a zpěváka popisuje film Duch Richarda Harrise. Život představitele Marka Aurelia v Gladiátorovi či Albuse Brumbála v prvních dvou dílech potterovské ságy, zachytil zkušený tvůrce Adrian Sibley.

Ve výčtu nechybí ani celovečerní debut Evalda Schorma Každý den odvahu, který patří k zásadním titulům československé nové vlny a který se na letošním festivalu dočkal světové premiéry digitálně zrestaurované kopie. Součástí online ozvěn je i kultovní komedie Kulový blesk, jehož projekci festivalové publikum odměnilo nekončícím potleskem ve stoje. Další české zastoupení ve výběru zastupují filmové balady Drak se vrací a Cesta pustým lesem. Výběr uzavírá film Maminka a děvka francouzského režiséra Jeana Eustache, který letos získal prvenství nejdelšího snímku z letošního programu.

Filmy z knihovny jsou divákům dostupné k přehrání či stažení formou jednorázového nákupu, naprostou většinu titulů mohou získat s výhodným měsíčním či ročním předplatným, prémiové filmy nad rámec předplatného pak předplatitelé získají s výraznou slevou.

Letošní Šary Vary tradičně pořádají pražská kina Světozor, Aero a Přítomnost. V Brně tentokrát tým z Univerzitního kina Scala pozve diváky na projekce do Scalního letňáku: Filda. Návštěvníky čeká výběr nejzajímavějších titulů z karlovarského programu. Na plátnech se tak objeví například strhující soudní drama Anatomie pádu, které získalo Zlatou palmu na festivalu v Cannes, finská komedie Karaoke blues oceněna Cenou poroty ze stejného festivalu, moderní filmová romance Minulé životy.

Letos mají v programu silné zastoupení také tuzemští filmaři. Diváci se mohou těšit na adaptaci knihy Jáchyma Topola Citlivý člověk, která hájila české barvy v Hlavní soutěži festivalu stejně jako detektivní drama Úsvit. Dále diváci uvidí české snímky Přišla v noci, Brutální vedro, Kulový blesk nebo kraťas Electra.
Šary Vary se letos konají do neděle 16. července.

Které filmy z Varů uvidíme v kinech?

Už v červenci, konkrétně 13. 7.,  putuje na plátna vítěz Berlinale, dokument Na lodi Adamant o „arše“ v centru Paříže, kde se starají o duševně nemocné. Dynamickou esej o vztahu lidí k fotografii Zázračný aparát uvidíte od 20. 7.  a hit mezinárodních festivalů Minulé životy kanadsko-korejské režisérky Celine Song od 27. 7.

V srpnu bude filmová žeň pokračovat, 31. 8. se divákům představí české existenciální sci-fi Brutální vedro i kompilace zdařilých snímků mladých tvůrců FAMU Four.

Od 21. 9. můžete spatřit další tuzemské počiny – velkolepou vizi Prahy z budoucnosti v ve filmu Bod obnovy i kontemplativní výpravu Hadí plyn, která má premiéru 28. 9.

V říjnu velká plátna přivítají české tituly z Hlavní soutěže KVIFF,  5. 10. to bude Úsvit a 12. 10. Citlivý člověk. Ve stejný den vstoupí do kin i strhující animovaná maďarská dystopie White Plastic Sky

Do letošní karlovarské úrody patří i hororová komedie o vztazích k matkám Přišla v noci, která přijde do kin 9. 11. spolu s kulinářskou romancí z Francie Umění jíst a milovat.

Do kin se v zatím neurčeném termínu chystá i vítěz Cannes Anatomie páduClub ZeroKaraoke Blues nebo jemnocitný vítěz festivalové Ceny za režii Fremont.

-red-
foto/video: KVIFF.TV, Totalfilm Media © 2023
audio: Totalfilm Media © 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast