Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Ve Varech je Brutální vedro, jediný český zástupce v soutěži Proxima (trailer)

Film Alberta Hospodářského Brutální vedro měl v úterý večer premiéru na MFF Karlovy Vary. Jde o jediný domácí snímek, který se probojoval do prestižní soutěžní sekce Proxima. Do kin film vstoupí 31. srpna v distribuci Artcamu. Na festivalu bude k vidění denně od středy do pátku.

Slunce vyvrhlo kus žhavé hmoty směrem k Zemi, jejíž povrch se pomalu ohřívá k hranici snesitelnosti. Svět schvacuje podivná nálada, překvapení proto může čekat prakticky kdekoliv. I v ospalém městě, kde osmnáctiletý mladík uvázl cestou na chalupu. Nikdo totiž neví, při jaké teplotě se začínají roztékat lidské charaktery… Zatímco jiným filmařům by katastrofická premisa posloužila k vyprávění o panice a animálním strachu člověka, čerstvý tvůrčí pohled Alberta Hospodářského se obrací jinam. Kdo v krajní situaci zdivočí a kdo zkrotne? A může sluneční erupce vynést na povrch i souznění?

Brutální vedro (foto: Artcam)

Vincek (19) se cítí být ochromený nejen svým stagnujícím mládím bez jasné budoucnosti, ale hlavně vesmírnou hrozbou, kvůli níž celý svět hledá odpovědi na základní existenciální otázky. Kamarád ho přesvědčí, aby vyrazil z rozpáleného města na chalupu, kde se před dusným létem ukrývají jeho přátelé. To, co mělo být obyčejnou cestou do přírody, se změní ve zhuštěný iniciační proces. Vincek se setkává s násilím i laskavostí, čelí řadě nečekaných, nepříjemných výzev. Podřídí se přítomnému okamžiku a nechá svou mladickou otupělost rozdrtit úderem nekontrolované existence?

Albert Hospodářský při úvodu premiéry filmu Brutální vedro (foto Film Servis Festival Karlovy Vary)

Albert Hospodářský studuje na katedře dokumentární tvorby FAMU. V průběhu studia se začal věnovat nejen dokumentárním, ale i hraným žánrům. Jeden z nich, Nekyia: vnitřní portrét básníka Hradeckého byl zařazen do hlavní soutěže MFDF v Jihlavě. Dalším krokem na cestě hledání vlastního originálního autorského jazyka je právě celovečerní film Brutální vedro, jehož scénář byl podpořen Filmovou Nadací. Albert je autorem několika dalších scénářů k hraným krátkometrážním i celovečerním filmům – scénář celovečerního filmu Hosté na zemi je podpořen Jihomoravským filmovým fondem.

Brutální vedro – při jaké teplotě se roztékají lidské charaktery?

-red-
foto/video: Totalfilm Media, Artcam, Film Servis Festival Karlovy Vary, KVIFF.TV © 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast