Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Total Week #30,31/23 – Fantastická dvojka, třetí stávka na obzoru a obří průšvih pro Disneyho

Po dvou týdnech jsme zpátky s aktuzalizacemi okolo hollywoodské stávky, novinkami o obsazení první marvelovské rodinky, trojicí zajímavých zpráv pro hororové fandy a shrnutím tržeb monumentálního Barbenheimera. Užívejte prázdniny a přejeme hezké čtení.

Fantastická čtyřka obsadila dvojku

V Hollywoodu se stvákuje a Marvel se po seriálové Tajné invazi potýká s velkou fandovskou skepsí, to ale neznamená, že nemůžeme doufat v lepší zítřky. Hodně nadějí i obav panuje okolo nové Fantastické čtyřky, která se sice filmových adaptací v minulosti už dočkala, nikdy ovšem takových, jaké by si první komiksová rodina zasloužila.

Režisér WandaVision, Matt Shakman, který film dostal na starosti, jej prozatím chystá na rok 2025 a podle všeho už pilně rozjel castingová kolečka. Podle důvěryhodných insiderů by velmi blízko podpisu smlouvy měla být Vanessa KirbyMission: Impossible nebo Koruny, aby si zahrála neviditelnou Sue Storm, a Joseph Quinn ze Stranger Things, který by si měl zahrát jejího rozohněného bratra Johnyho Storma. O jménech představitelů jejich dvou kolegů se zatím jen spekuluje.

Trikaři se chystají připojit ke stávce

Jedním z důvodů, proč Marvel podle diváků v posledních letech stagnuje, je i dost stagnující kvalita digitálních efektů. Projektů je moc, trikařů málo, pracovní doba neexistuje, přesčasy se neplatí a přepracovaní zaměstnanci jednoduše nestíhají. Práce mají příliš, platové ohodnocení tomu ale neodpovídá.

Obdobná situace se netýká jen komiksů, ale panuje v celém odvětví; bylo tedy jen otázkou času, než se trikaři připojí ke stávkujícím scenáristům a hercům. Tento týden VFX pracovníci v Marvelu založili vlastní odbory, aby pro sebe měli možnost vyjednávat férovější podmínky. Zhruba padesát členů se aktuálně snaží dostat pod větší zastřešující organizaci umělců a řemeslníků a je pravděpodobné, že k nim rychle začnou přibývat kolegové z dalších studií.

Za více než padesát let, kdy obor existuje, se přitom podobné družení nezorganizovalo. Trikařská krize je jedním z mnoha velkých a komplexních problémů, které roky bublaly pod povrchem, aby nyní s velkou vervou vytryskly na povrch. Stávka každopádně už nyní trvá déle, než jakákoli předešlá, a je jasné, že Hollywood už po ní nikdy nebude stejný, jako dřív.

Disney+ masově ztrácí předplatitele

Jako hlavního padoucha celé situace v Hollywoodu se všeobecně považují velká studia v čele s Disneym. Myšácký moloch v čele se staronovým ředitelem Bobem Igerem má mezitím svých problémů dost. Streamovací služba Disney+ totiž stojí neuvěřitelné peníze, už třetí kvartál po sobě ale masivně ztrácí předplatitele. Má jich být až dvanáct milionů, což je největší pád v novodobé historie streamingu. Částečně ze situace lze vinit masivní odliv indických předplatitelů po ztrátě práv na kriket, situace ale je složitější.

Studio aktuálně sice zachraňují příjmy ze zábavních parků, i tak se studioví hlavouni musí proti nepříznivé ekonomice zakročit. K již avizovanému omezení nového obsahu, kdy Marvel i Star Wars mají znovu upřednostňovat kvalitu nad kvantitou, se tak přidá zdražování, reklamy a boj proti sdílení hesel po vzoru Netflixu. Disney+ tak na některých trzích brzy bude stát dvakrát tolik, než při svém spuštění. Česka se nová platební politika naštěstí zatím netýká.

Hororový triptych

Fanoušci hororu se mají na co těšit. V českých kinech právě uváděná novinka Mluv se mnou od sympaťáků ze studia A24 sbírá nadšené reakce kritiků i diváků. Seance s mumifikovanou rukou navíc stála pouhých pět milionů dolarů a už jich stihla vydělat skoro třicet; hororový debut australských YouTuberů z kanálu RackaRacka tedy nepřekvapivě fasuje dvojku, na kterou se už můžeme začít těšit.

O něco profláklejší série Vřískot, kterou před třemi lety překvapivě a úspěšně rehabilitovalo režijní duo šikulů Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Gillett, pak už čile chystá svůj sedmý díl. Kvůli vytíženosti obou pánů nicméně po dvou filmech na úkor pomrně neznámého Christophera Langdona opouští režijní stoličky a přesouvají se do role výkonných producentů. Uvidíme, jak to Ghostfaceově řádení prospěje, další trocha svěžího větru a nápadů ale ničemu snad neuškodí.

Oprášit klasiku všech klasik se pak chystá Netflix, který rozjel přípravné práce na remaku Frankensteinovy nevěsty z třicátých let. Režijně by se o něj měla postarat Maggie Gyllenhaal, ještě zajímavější ale má být obsazení filmu, protože hlavní role by si měl střihnout Christian Bale s Penelope Cruz. Natáčet by se mělo začít zkraje roku, třeba se tedy stihne premiéra už na příští podzim.


Trailer týdne

V září do kin dorazí životopisné komediální drama Peníze těch tupců. Novinka s Petem Davidsonem, Sethem Rogenem, Paulem Danem a Sebastianem Stanem v hlavních rolích popisuje neuvěřitelný příběh boje Davida s Goliášem, kdy se parta amatérských investorů na internetu rozhodla ukázat, jak je burza na Wall Street křehká, a organizovaně začala navyšovat hodnotu herního obchodu GameStop, až se z něj  stala nejúspěšnější společnost na světě. V důsledku toho utrpěly významné hedgeové fondy a nezávislí short selleři zničující finanční ztrátu.

Na filmu se pracovalo už v únoru 2021, čerstvě po událostech v GameStopu, kdy studia MGM původně získala práva na knihu podle této události, která tehdy ani ještě nebyla na pultech knihkupectví. Do kin film uvede 21. září Falcon.

Na co se chodilo

Velké frančízy jsou sice v krizi, čím dál víc se ale ukazuje, že diváci mají zájem o silné příběhy a autorskou vizi. Barbenheimer tedy v kinech dál trimfuje, a návštěvnickou injekci, kterou s sebou přinesli, kinaři vážně potřebovali.

Barbie pokořila miliardovou hranici a neohroženě se sune na pozici Super Maria jako nejvýdělečnějšího filmu roku. Bylo by naivní čekat, že Hollywood si z jejího úspěchu odnese tu správnou message, protože už v tuhle chvíli jsou v plánu nepochybně nejen nejrůznější růžové spin-offy, ale i filmové adaptace skoro všech hraček od Monopoly po kulečníkovou osmičku.

Oppenheimer jako těžká historická látka slaví úspěch s pokořením půlmiliardové částky. Nolanovi a Universalu se navíc podařilo okolo filmu a hlavně jeho IMAX uvedení vytvořit auru jedinečného a nedostatkového eventu, o čemž svědčí stále přidávané a stále vyprodané projekce v největším sále na pražské Floře.

Špatně se v zahraničí nedaří ani nové adaptaci Želv Ninja, které již celosvětově při svém animovaném blbnutí ze světa vysekaly už přes 60 milionů dolarů, ani veležraločí exploitaci Meg 2, která si zejména díky poklonkování čínskému trhu už ukousla přes 150 milionů dolarů.

Na co se podívat

Na úspěch webového seriálu #martyisdead oceněného Emmy volně navazuje další, tentokrát celovečerní projekt. Ze spolupráce produkční platformy Bionaut Dark a osvětového projektu Bezpečně v síti vzešla moderní detektivka #annaismissing o pohřešované influencerce, která diváka varuje hned před několika kyberprostorovými riziky.

Detektivní stránka celého příběhu i její rozřešení jsou v rámci žánru poměrně standardní podívanou okořeněnou zajímavým rodinným subplotem. Tvůrcům ale evidentně nešlo o to, aby diváka šokovali vrahovou identitou nebo aby rozplétali komplikované motivy podezřelých. Krimi obsah frčí, a tak je ústřední záhada spíš záminkou, jak atraktivním způsobem budovat povědomí mladých diváků o nástrahách číhajících na internetu.

Revenge porno, sexuální predátorství v kyberprostoru, digitální stopa dětí, rozesílání nevyžádaných dick-picků, bezpečnost citlivých dat, to jsou některé problémy, kterých se scénář dotýká a elegantně je komponuje do děje tak, aby sledující diváky nenásilně upozornil na nebezpečí s nimi spojené.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, MovieWeb, Aerofilms, Vertical Ent., CinemArt, Falcon, Disney+

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast