Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Gran Turismo: Proč příběh o splněném snu zaujme nejen fandy her a závodění (video)

Sony a jejich odnož PlayStation Productions to s adaptacemi svých her myslí vážně. Vloni se do kin podívalo dobrodružné Uncharted, televizi zkraje roku ovládlo seriálové The Last of Us a v přípavě jsou i adaptace pecek jako Horizon nebo God of War. Další velkou značkou, která se podívala před kamery, je závodní série Gran Turismo, kterou dostal na starost Neil Blomkamp. Pokud vrtíte hlavou a říkáte si, jak může režisér a studio přivést na plátna zrovna autíčkářský simulátor, ve kterém ve velmi věrně simulovaných podmínkách frčíte obrovskou rychlostí po precizně vymodelovaných okruzích, pak věřte, že s touhle hrou je spojený jeden neuvěřitelný skutečný příběh, který zaujme i ty z vás, kteří videoherní ani závodní tématice neholdujete. Film totiž, podobně jako nedávná Barbie, není pouhou celovečerní reklamou na stejnojmenou hračku, nese ale i hezké old-schoolové poselství. 

Gran Turismo v prvním plánu míří na dva dvy zástupy fanoušků – ty se zálibou v rychlých autech a závodění, a ty se zálibou v hraní. Jak by mohl vyprávět hlavní hrdina, britský gamer a jezdec Jan Mardenborough v podání Archieho Madekweho, tyhle dva světy se občas střetnou. Děj filmu se totiž točí kolem jeho úspěchu v mezinárodní soutěži GT Academy, která otevírá bránu od virtuálních závodů k profesionálnímu okruhovému závodění a vypráví v jádru dost univerzální, rockyovský příběh o outsiderovi, který dokáže, že plnit si sny není nic nemožného.

Jihoafrický režisér Neil Blomkamp, který adaptaci hry dostal na starost, se zapsal třeba díky filmům jako ElysiumChappie nebo svým debutem District 9 a proslul schopností kombinovat sci-fi žánr s aktuálními společenskými tématy a tím vytvářet originální a provokativní filmy. Při tvorbě Gran Turisma, které je pro něj novinkou co do žánru i přístupnosti PG-13, se pak údajně nechal inspirovat dvojkou Top Gunu ve způsobu, jak klade důraz především na hrdiny a emoce, kterým jsou rychlé stroje vlastně jen kulisou. Zároveň se chtěl podobně jako Tom Cruise vyvarovat nadbytečnému využití CGI a natáčel tak co nejvíce se skutečnými auty a na skutečných tratích.

Série videoher Gran Turismo od japonského studia Polyphony Digital se už od roku 1997 těší obří oblibě. Proslula důrazem na realistické modelování automobilů, okruhů a závodního prostředí. Hráči mají možnost závodit v různých vozidlech, upravovat jejich vzhled i výkon a soutěžit na různých okruzích po celé planetě. Můžou volit mezi různými závodními disciplínami, účastnit se různých soutěží a získávat odměny, které mohou investovat do vylepšení svých vozů. Spíše než o hru jako takovou tedy jde o poctivý závodní simulátor.

Právě věrnost skutečnému závodnímu zážitku pak inspirovala vznik akademie, kde ti nejlepší virtuální řidiči dostávají příležitost posadit se za volant i ve skutečném světě. GT Academy byla založena v roce 2008 a umožňovala hráčům soutěžit ve speciálních úkolech a závodech v rámci hry, přičemž ti nejlepší hráči byli následně vybráni pro program, který zahrnoval profesionální výcvik, fyzickou přípravu a účast v různých motorsportových akcích. Vítězové GT Academy měli možnost stát se skutečnými závodníky a zúčastňovat se závodů v různých sériích, včetně slavného a extrémně náročného okruhu ve francouzském Le Mans.

Kromě Archieho Madekweho, kterého jste mohli vidět v hororu Slunovrat nebo seriálu See, se ve filmu můžete těšit i na jeho trenéra Davida Harboura, tátu Djimona Hounsou a marketingového manažera Orlando Blooma. Do kin film vstupuje 10. srpna.

-red-
foto/video: Totalfilm Media, Falcon © 2023

 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast