Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Krimi drama Úsvit: Jak se točil jeden z nejvýraznějších filmů podzimu (video)

Mysteriózní dobové detektivní drama Úsvit má za sebou mimořádně vydařenou světovou premiéru v hlavní soutěži 57. MFF Karlovy Vary. Provázely ji nadšené ovace diváků a příznivé reakce mezinárodní kritiky, která ocenila brilantní herecké výkony, neotřelý režijní přístup, velkorysou výpravu i další atributy filmu. Uvedení do tuzemské kinodistribuce je ohlášeno na čtvrtek 5. října a patří k nejočekávanějším událostem filmového podzimu. Podívejte se na čerstvý film o filmu.

Úsvit je druhým celovečerním filmem režiséra Matěje Chlupáčka, který je spolu s Majou Hamplovou také producentem snímku. Eliška Křenková v hlavní roli těhotné lékařky přijíždí v roce 1937, krátce před válkou, se svým manželem, ředitelem továrny, vystavět v Tatrách po vzoru Zlína pokrokové město Svit. Jejich plány ale naruší nález mrtvého těla novorozence – hermafrodita – v areálu fabriky. Helena kvůli bezpečí vlastního dítěte potřebuje zjistit, co se stalo, ale narazí na četné překážky, včetně svých vlastních předsudků…

Případy, kterými jsem se v Úsvitu inspiroval, jsem našel v české učebnici soudního lékařství z 20. let. Jsou v ní popsány osudy desítek lidí, které dnes označujeme jako intersex. Děti, u kterých nevěděli, jaké pohlaví jim mají přisoudit; anulace manželství, protože až po svatbě se přišlo na to, že oba partneři mají stejné pohlaví, a tedy vstoupili do (bohužel dosud) nelegálních manželství; případně osudy lidí, u kterých se až po smrti zjistilo, že jim okolí celý život přisuzovalo jiné pohlaví, než jaké biologicky měli… Nedělaly se z toho senzace a překvapilo mě, že se k těmto případům často přistupovalo s větší otevřeností a tolerancí než dnes, 100 let od vydání této knihy,“ říká scenárista Miro Šifra.

Proč by si diváci neměli nechat ujít nový film Úsvit? „Protože je jiný a poutavou formou se vyjadřuje k důležitým věcem, které jsou dnes součástí našich životů. Úsvit je moderní dobovka a zároveň výpravný film, který je doufám vizuálně, zvukově i tematicky dostatečně zajímavý na to, aby měl právo existovat na plátnech kin,“ odpovídá režisér Matěj Chlupáček a Eliška Křenková dodává: „Protože je to prostě skvělý film! Vyvolává spoustu zajímavých až filozofických diskusí a zároveň je zábavný, krásně natočený, vizuálně i zvukově velmi silný, moderní a současný. A také v sobě nese obrovskou poctu filmu jako takovému.

Vedle Elišky Křenkové v její dosud největší filmové roli si v novince zahráli Miloslav König, Milan Ondrík, Marián Mitaš, Luboš Veselý, Martha Issová, Ladislav Hampl, Richard Langdon, Jan Jackuliak a další. Rozpočet filmu dosáhl téměř 90 milionů korun.

Úsvit se natáčel od května do září loňského roku v několika lokacích v České republice i na Slovensku – v Tatrách, u Lysé nad Labem, v Dřísech nebo ve Zlíně. Město Svit, kde se film odehrává, pak vzniklo unikátním způsobem v kombinaci reálných záběrů, nákladných dekorací a modelu celého města v poměru 1:7.

-red-
zdroj: M. Faustová
foto/video: Barletta, Totalfilm Media, Bontonfilm © 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast