Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Podcast s Janem Nedbalem: Extrémní přípravy, tělesné proměny, herecké hranice a kontroverzní role

Jan Nedbal patří mezi nejobsazovanější mladé herce v Česku. Výrazně zaujal ve filmech Zpráva nebo Poslední závod. V obecnou známost vešel po odvysílání minisérie České televize 36. Zaujal i účastí v dalších výrazných projektech jako byl Král Šumavy, Podezření, Herec nebo nově Matematika zločinu. V kinech se brzy objeví jako jeden z kontroverzních bratrů Mašínů ve výmluvně pojmenovaném dramatu Bratři, které posílá Česká filmová a televizní akademie do předvýběru oscarového klání.

Na festivalu Finále Plzeň, kde představuje své novinky, jsme si s popovídali třeba o tom, proč je tak trochu herecký sebemrskač, který si libuje ve ztvárňování emocionálních traumat, a taky to, jak se z tak náročných rolí nezbláznit. Probrali jsme i zodpovědnost spojenou s hraním skutečných, a občas i kontroverzních postav, jako je Ctirad Mašín nebo Tomáš Toman. Kterou z těhle figur si 32letý herec v sobě nejvíc nese? Jak se zpětně Honza dívá na své angažmá v populárním seriálu Modrý kód, který podstatně ambicióznějším projektům, ve kterých se objevuje teď, nemůže být vzdálenější? Kam podle něj míří česká tvorba? Vidí se v budoucnosti v Hollywoodu? Proč tak nenávidí dabing? A čím je vůbec film prospěšný lidstvu?

Probrali jsme i Honzovy četné fyzické proměny, kdy mezi jednotlivými rolemi po vzoru Christiana Balea nebo Joaquina Pheonixe opakovaně nabral a zase shodil spoustu kil. „Fyziognomie je pro mě při hraní další výrazový prostředek, díky fyzické přípravě strávím s postavou víc času a líp se na ni naladím. Teď po třicítce vnímám, že bych si mohl snadno ublížit, naštěstí k sobě ale nemám moc vztah,“ vysvětluje s cynickým úšklebkem. „Je to vždycky velká výzva. Řekl jsem si, že když to zvládne Christian Bale za měsíc a má z toho miliony dolarů, já to zvládnu za měsíc a půl a zadarmo,“ směje se masochisticky.

Rozhovor s jedním z nejtalentovanějších českých herců své generace jsme natáčeli na festivalu Finále Plzeň, který divákům pravidelně představuje to nejlepší z tuzemské tvorby a kde uváděl některé ze svých nových projektů. Výsledek si můžete pustit ve všech oblíbených podcastových aplikacích.

Martin Mažári, Totalfilm Media © 2023
foto/video: Finále Plzeň, Falcon, CinemArt, Voyo; audio: Totalfilm Media © 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast