Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze: Přízraky v Benátkách přináší jiného Poirota, a to je jenom dobře

Na vyhlášený knír a jeho proslulého nositele, detektiva Hercula Poirota, můžeme při přepínání televizních programů narazit i dnes. Belgický génius s tváří Davida Sucheta se v průběhu let stal neodmyslitelnou součástí českého vysílání. V kinosálech to ale s Poirotem zas tak horké nebylo. Nejnovější filmové zpracování klasických detektivek Agathy Christie s Kennethem Branaghem v hlavní roli to sice dotáhlo na dva díly, loňská Smrt na Nilu ale v pokladnách pohořela. Nad třetím dílem se tedy stahovala mračna. Po nějakém tom utahování opasků, co se rozpočtu týče, ale právě vstupují do kin Přízraky v Benátkách, Poirotovo setkání s nadpřirozenem, v němž opulentnost předchozích dílů ustupuje klaustrofobii, komornosti a paranoie.

Přízraky v Benátkách (foto: Falcon)

Namísto v zasněžených horách nebo na hladině Nilu bude Poirotova brilantního mozku tentokráte potřeba v italských Benátkách. Do města totiž míří vyhlášená vědma, aby pomohlo truchlící matce komunikovat se svou dcerou ze záhrobí. Poirot už sice své řemeslo pověsil na hřebík, na žádost staré přítelkyně se ale zúčastní seance, během níž si má na údajnou vědmu a její pofidérní metody pořádně posvítit. Kam se ale Poirot přichomýtne, tam většinou někdo špatně skončí, a tentokrát tomu není jinak. Za zdmi staré benátské vily se ale musí detektiv popasovat s obavami, že tentokrát možná stojí proti silám z jiného světa, než toho našeho.

Exotické scenérie a digitálně přikrášlené lokace předchozího dílů jsou tytam a celý případ se protentokrát smrsknul na plochu jediné, tajemstvími prolezlé budovy. Překážka v podobě osekaného rozpočtu se ale pro režiséra a představitele hlavní postavy Kennetha Branagha možná ukázala být štěstím v neštěstí. Donutila jej méně se opírat o pomoc vizuálních efektů a posunout svou vlastní režijní práci o úroveň výš. Lehké hrátky s nadpřirozenem na pozadí deštivé noci v rozbouřených kanálech Benátek navíc celému snímku dodávají nový šmrnc, který byl po prvních dvou filmech zoufale potřeba.

Branagh už má ve své kariéře leccos za sebou a celý snímek vede pevnou rukou zkušeného řemeslníka. I vybydlené a polorozpadlé kouty staré benátské vily mají pod jeho dohledem nádech morbidní krásy. Jeden efektivní záběr střídá druhý, kamera cestuje po place a neustále zabírá z nových a neotřelých úhlů a uvádí diváka společně s Poirotem hlouběji a hlouběji do jámy pochybností a znepokojení.

Přízraky v Benátkách (foto: Falcon)

Ani po duchařské stránce to naštěstí Branagh neošidil. V době, kdy pomalu ob rok v kinech prohání jeptišky démon Valak a Jigsaw řeže oběti na kousky, by bylo nasnadě prošpikovat film bombastickým hororem. Přízraky v Benátkách si ale i ve svém nenápadném strašení udržují patřičnou dobovost a autenticitu. Zakalená ozvěna dětského zpěvu někdy zmůže daleko více, než třískající dveře a ďábelský řev. Komorní vyznění celého snímku pak podtrhává i nenápadný hudební doprovod. Vybavit si po titulcích nějakou tu melodii by asi zabralo notnou chvíli, jako podkres ale soundtrack svou roli splní.

Kde by naopak nevadilo trošku šlápnout do pedálů, je v hereckém ansámblu. V obou dosavadních dílech se Branagh obklopil skutečně hvězdnou sebrankou „podezřelých“. Tentokrát ale mezi herci skutečně vyčnívá pouze čerstvá oscarová vítězka Michelle Yeoh. Na vedlejší roličky samozřejmě nejsou hvězdná jména nutně potřeba. V emočně vypjatějších scénách ale někteří z herců nepůsobí zcela přesvědčivě a je tedy těžké nemít na mysli, co by s podobným materiálem zvládla některá herecká esa z předchozích filmů.

  • Režie
  • Scénář
  • Herci
  • Kamera
  • Hudba
3.5

Přízraky v Benátkách (2023)

Zrovna když se zdálo, že filmový Hercule Poirot s tváří Kennetha Branagha už nic nového nenabídne, se režisér vytasil s Přízraky v Benátkách. O poznání menším a komornějším příběhem, kterému ale oproti předchozímu dílu neschází vlastní identita. Mix puntičkářského detektiva s duchařinou funguje až překvapivě dobře a byla by škoda, kdyby v aktuální filmové nabídce zapadl.

Petr Schön, Totalfilm.cz
foto/video: © Falcon 2023

Přízraky v Benátkách | A Haunting in Venice
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller / Horor
USA, 2023, 103 min
Premiéra: 14. 9. 2023 Falcon
Režie: Kenneth Branagh
Předloha: Agatha Christie
Scénář: Michael Green
Kamera: Haris Zambarloukos
Hudba: Hildur Guðnadóttir
Hrají: Kenneth Branagh, Kyle Allen, Camille Cottin, Jamie Dornan, Tina Fey, Jude Hill, Kelly Reilly, Riccardo Scamarcio, Michelle Yeoh, Emma Laird, Ali Khan, Amir El-Masry, Lorenzo Acquaviva, David Menkin, Vanessa Ifediora

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast