Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Total Week #39/23 – Trojky Kick-Asse, Kingsmanů a Na nože

Jen co Netflix oznámil uvedení poslední řady Koruny, začal se na obzoru rýsovat její nástupce. Kromě něj se pomalu dává do pohybu i třetí díl detektivní série Na nože a po letech čekání jsme se dověděli i první střípky o pokračováních oblíbených sérií Kingsman a Kick-Ass. Shrneme si i tržební šílenství okolo koncertního filmu Taylor Swift, nalákáme vás na čokoládový prequel a doporučíme si film, ze jehož stopáže vám upadne kus zadku.

Našel Netflix novou Korunu?

Jak jsme si řekli minulý týden, konec netflixovské Koruny se s její šestou řadou neodvratně blíží. Streamovací gigant pochopitelně ale nehodlá nechat diváckou díru po politické telenovele prázdnou, a jako ideální kandidát k dalšímu podobnému seriálu se ukázal být příběh jiné vlivné rodiny, byť tentokrát z druhého břehu Atlantiku.

Klan Kennedyů zastával ve Spojených státech zásadní pozice po několik generací, jejich osud zároveň ale byl opakovaně spojován s celou řadou tragických událostí, z nichž nejznámější je samozřejmě dodnes kontroverzní atentát na prezidenta Johna F. Kennedyho v roce 1963. Plánovaný seriál z pera renomovaného scenáristy Erica Rotha, který má na kontě Podivuhodný případ Benjamina Buttona nebo aktuální Zabijáky rozkvetlého měsíce, by měl vycházet z rozsáhlé knihy, která padesát let života jednoho z nejvýznamnějších amerických státníků mapuje.

Na napínavé drama a politický thriller je tu materiálu dost, než ho uvidíme na obrazovkách, budeme si ale muset pár let počkat. K seriálu se teprve hledá showrunner.

O Kennedym mimochodem v mezičase vzniká i gangsterka Asassination, ke které se nově přifařil oscarový režisér a Pulitzerem ověnčený autor Barry Levinson. Ten už má na kontě klasiku Vrtěti psem a jeho novinka by měla vycházet z vyprávění chicagských mafiánů, kteří vůbec neměli radost z toho, jak jim prezident šlape po byznysu.

J.F.K. (foto: Flickr)

Potřetí Na nože

Když už jsme u věcí, na které se můžete na Netflixu těšit, režijní a scenáristický podvraťák Ryan Johnson oficiálně potvrdil, že pracuje na scénáři třetího dílu své detektivní série Na nože.

Neotřelý detektiv Benoit Blanc s tváří Daniela Craiga na stream přesídlil vloni o Vánocích v pokračování Glass Onion, které bylo výsledkem obří lukrativní smlouvy, po kterém se látka na stream přesunula z kin. Herec si údajně měl za návrat do role přijít na neskutečných 100 milionů dolarů.

Přípravy dalšího nepochybně hvězdně obsazeného dílu o půl roku zbrzdila scenáristická stávka, jasný už ale má být námět i zasazení trojky. Odhadem bychom ho tak mohli vidět někdy v roce 2025, případně možná už příští rok o Vánocích.

Kick-Ass i Kingsmani se vrátí

Jiný režijní hračička, Matthew Vaughn, mezitím čile promuje svůj blížící se krimi akčňák Argylle s Henrym Cavillem a Duou Lipou v hlavních rolích. Spousta mediální pozornosti se ale nepřekvapivě točí i kolem případných pokračování jeho oblíbených sérií Kingsman a Kick-Ass, režisér se tedy rozpovídal i o nich.

Stále platí, že obě rozjeté série o Kingsmanech mají dostat své pokračování. Přípravné práce tedy probíhají na dalším filmu s Taronem Eggertonem a Colinem Firthem, zároveň ale i na pokračování prequelové První mise s Ralphem Phiennesem. To má dostat podtitul Traitor King a v souladu s ním se točit okolo nástupu Hitlera k moci a s Němci kolaborující britské smetánky.

Více než deset let po premiéře dvojky Kick-Asse jsme se pak dočkali i potvrzení, že se pomalu, ale jistě blíží třetí díl. Nemáme v něm ale čekat ani titulního samozvance v podání Aarona Taylor-Johnsona, ani jeho parťačku Hit-Girl s tváří Chloë Grace Moretz. Nový film se zaměří na jinou partičku rádoby superhrdinů, o ujetou akci ani spoustu krve ale určitě nepřijdeme.

Na všechny zmíněné filmy si v každém případě počkáme, protože po premiéře Argylla se Vaughn údajně chce pustit do příprav blíže neurčeného muzikálu. Od tohohle tvůrce se tak či onak ale rádi podíváme na cokoliv.


Trailer týdne

Jaký byl mladý Willy Wonka předtím, než do jeho továrny zavítal Karlík s partou dalších dětí? I to prozradí rodinný film Wonka, v němž se objeví i oblíbenci Rowan Atkinson jako kněz, Olivia Colman nebo Hugh Grant jako Umpa-Lumpa.

Film režíruje Paul King, který má zkušenosti s feel good rodinnými filmy. Na kontě má totiž oba díly Paddingtona. Na roli Wonky studio chvíli lanařilo i Toma Hollanda, nakonec ale zakotvilo u Timothée Chalameta, jehož cena ostatně i díky produkci Warner Bros. a jejich Duně poslední dobou raketově roste.

Karlík a továrna na čokoládu je dětský román Roalda Dahla z roku 1964. Nejprve vznikl film Willy Wonka a továrna na čokoládu s Genem Wilderem v hlavní roli. V dalším filmu si zahrál nezapomenutelný Johnny Depp. Wonka je prequelem obou těchto filmů. V kinech ho s titulky i dabingem uvidíme 14. prosince.

Na co se chodilo

Nejen Michael Jackson nebo Justin Bieber smutně sledují tržby koncertního filmu Taylor Swift, která tak své kolegy z branže nechala daleko za sebou. Hořce se nabíhající cifry musí sledovat i hlavounům velkých hollywoodských studií, kteří by za ně vydojili libovolnou filmovou klasiku. Radost mají alespoň zpěvaččini manažeři, fanoušci a také kinaři, kterým se prozpěvující a zářivě oblečení Swifties ženou do sálů ve velkém.

Eras Tour totiž za víkend po celém světě vydělala 130 milionů a připsala si pozici nejvýdělečnějšího koncertního filmu všech dob a druhého nejlepšího říjnového otvíráku po Jokerovi. Namísto nákladného marketingu zpěvačce k tomu stačilo pár postů na sociálních sítích a vzhledem k dobře postaveným smlouvám uzavřeným napřímo s kiny bez účasti velkých studií zhruba polovinu výdělku shrábne sama. Lepší promo na evropskou nohu už tak neuvěřitelně úspěšného turné si asi představit nešlo.

Zábavný je v tomhle kontextu relativní nezájem českých diváků, z nichž si zajuchat do kina přišlo jen nezajímavých šest tisíc. Taylor tak roztrhali na kusy pejskové z Tlapkové patroly. Na merchandisingový fenomén třetí týden po premiéře totiž v minulém týdnu zašlo dalších 30 tisíc rodičů a dětí z prozatím celkových 215 tisíc.

Na co se podívat

Ohledy na divácký komfort nebo výdrž močových měchýřů jde stranou. Martin Scorsese s adaptací knihy Zabijáci rozkvetlého měsíce dostal volnost natočit monstrózní, více než tříhodinové historické drama mapující jedno z nejošemetnějších období Spojených států amerických a za režijní stoličkou si nejspíš vychutnal každou vteřinu. Než se výsledek dostane na Apple TV+, máte možnost odsedět si ho pěkně před velkým plátnem. Hvězdný herecký ansámbl má plno prostoru se vyřádit, minuty ubíhají pozvolným, téměř až hypnotickým tempem a na podlaze střižny nejspíš nezůstal ani jediný nepoužitý záběr.

Určité konvence ale ve světě filmu existují z dobrých důvodů a mnohdy by možná nebylo od věci zamyslet se, kdy ještě obrovská stopáž prospívá příběhu a kdy jen režisérovu osobnímu potěšení. Ve své finální podobě je příběh o počátcích FBI a vykořisťování indiánů kvůli nalezišti ropy na jejich území hutným zážitkem plným poctivé filmařiny, ale také tvrdým oříškem, z něhož se někteří pomějí a jiní si na něm dost možná vylámou zuby. Mnohovrstevnaté vyprávění, hutný a silný příběh, úžasní herci a naprosto fascinující práce s postavami by ale za váš čas stát mohla.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, Aerofilms, CinemArt, Vertical Ent., Netflix; audio: Totalfilm Media © 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast