Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Víkendoví rebelové: Autistický chlapec v rodinném příběhu obráží německé stadiony (recenze)

To si takhle hrajete s ročním synkem, když zničehonic uprostřed oslavy jeho narozenin zjistíte, že trpí poruchou autistického spektra. Nemusí zvládat základní sociální interakci a komunikaci, můžou ho rozčilovat ty nejobyčejnější situace či zvuky, zato je šance, že v tom, co si zamane, bude jednou excelovat. O nejistotách budoucnosti a rodičovství dítěte s takovou diagnózou vypráví nový film Víkendoví rebelové vypráví skutečný příběh, který nedávno proběhl německými médii.

Na malém Jasonovi tvůrci v prvních minutách citlivě ilustrují, jak život dítěte s poruchou autistického spektra může vypadat. Párkrát nápadně připomene Sheldona Coopera z Teorie velkého třesku, třeba když se hlasitě dožaduje svého místa k sezení, propadá panice z vířících bacilů nebo rozumbraduje o vyřazení Pluta ze seznamu planet naší sluneční soustavy. Zatímco v populárním sitcomu taková situace sloužila komickým účelům, ve Víkendových rebelech chce v divákovi probouzet empatii. Když už ne se samotným Jasonem, tak s jeho rodiči, kteří se neustále musí potýkat s nepochopením jeho okolí či synovými náhlými rozmary.

Populární německý režisér Marc Rothemund, který film osobně v Praze uvádí v rámci letošního Das FILMFESTU, proslul ve své zemi dramediemi jako Spolu to dáme nebo Rande naslepo. Ani Víkendoví rebelové z téhle škatulky ani v nejmenším nevykračují, a výsledkem je učebnicový rodinný film s žánrově typickou hřejivostí i předvídatelností směru zápletky. Pokud jste dva tři podobné filmy viděli, asi tušíte, zda pro vás další takový bude, či ne.

Víkendoví rebelové na Das FILMFESTU:
Praha, Kino Lucerna, 21. 10. v 18:00
Praha, Kino Atlas, 22. 10. v 15:00

Když rozumíš černým dírám, fotbal bude hračka,“ prohlásí jednoho dne u sledování zápasu Jasonův dědeček. Životy aktérů naberou nečekaný obrat a film po úvodním seznamování s postavami přehodí výhybku. Jakmile totiž malý autista začne svou energii směřovat do sportu, promění se Víkendoví rebelové ve sportovně laděnou roadmovie, ve které hrdinové postupně hodlají navštívit všechny německé stadiony. Všechno se tu děje právě tak, jak čekáte, nevyhneme se u toho tradiční červené čáře zakreslující jejich cestu v mapě.

Ačkoli tedy v žádném případě nejde o žádné tíživé drama, nejrůznější situace, které utahaný otec s křičícím umíněncem podstupuje, není vždy úplně snadné sledovat; film jimi nicméně asi zdatně ilustruje, jak život s autistou, kterých v naší společnosti přibývá, může vypadat. Na tomto místě stojí za zmínku výkon teprve dvanáctiletého Cecilia Andresena. Režisér sice k umocnění psychických obtíží jeho postavy pomáhá zvukovým mixem, je to ale zejména jeho přesvědčivé herectví, díky kterému mu věříte každý nervový záchvat.

  • Režie
  • Scénář
  • Kamera
  • Hudba
  • Herci

Víkendoví rebelové (2023)

„Rain Man nejsem,“ prohlásí v jeden moment malý autistický Jason, o kterém Víkendoví rebelové vypráví. Pravdu má i v meta rovině. Při sledování německé novinky divák musí místy projevit podobně svatou trpělivost, jako hrdinovi rodiče, a výsledek je poměrně šablonovitou podívanou o osudem zkoušené rodině, která si navzdory všem nesnázím dojde pro společné štěstí. S hezkým příběhem v jeho středu ale stojí za to se seznámit… a stejně tak s poselstvím, že německá čtvrtá liga je prostě úplně jinde.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Bioscop © 2023 

Víkendoví rebelové | Wochenendrebellen
Drama / Komedie / Sportovní
Německo, 2023, 109 min
Režie: Marc Rothemund
Scénář: Richard Kropf
Kamera: Philip Peschlow
Hudba: Hans Hafner, Johnny Klimek
Hrají: Florian David Fitz, Cecilio Andresen, Aylin Tezel, Milena Dreißig, Joachim Król, Ilknur Boyraz, Leslie Malton, Charlotte Hübner, Frank Streffing
Produkce: Quirin Berg, Mara Fiedler, Justyna Müsch
Střih: Hans Horn, Chris Mühlbauer
Zvuk: Tschangis Chahrokh, Lena Beck
Scénografie: Uwe Szielasko

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast