Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Den díkůvzdání: Novinka režiséra, kterému není nic svaté, je tady

Lidé si ve Státech Den díkůvzdání spojují spíš s podzimním listím, veselými rodinnými setkáními a chutným jídlem; proč to kazit nějakou krví a vnitřnostmi? Ale proč vlastně ne? Eli Roth je českým divákům znám jako autor proslulé série Hostel, která se natáčela v Česku a ve které byli mimo jiné likvidováni i tuzemští herci. Novinka od režiséra, který si libuje společně s diváky v tak trochu nechutných trápeních filmových obětí, bude od 23. listopadu v českých i slovenských kinech. Den díkůvzdání s Patrikem Dempseym nabídne milovníkům drsných hororů brutálního vraha terorizujícího celé město. Obzvlášť vtipné je spojení příběhu s celonárodní akcí Black Friday, kterou za poslední roky známe i z našich končin. Při honbě za zlevněnými toustovači a iPhony se ale bude tentokrát umírat…

V městečku Plymouth uplyne po výprodejové tragédii rok a v době vrcholících příprav na oslavu tradičního svátku začne ve městě řádit záhadný zabiják. Zpočátku to vypadá, že si své oběti vybírá náhodně, ale brzy se ukáže, že každá vražda je součástí většího a precizně vypracovaného zlověstného plánu. Podaří se obyvatelům a policii odhalit vraha a prožít svátky … nebo se stanou účastníky jeho zvrácené sváteční večeře?

Den Díkůvzdání přináší do žánru slasheru zlý, hnusný a krvavý nádech, ale stále si zachovává veškerou vyvražďovací zábavu, kterou můžete od vřiskotovitého typu filmu očekávat. Podle zahraničních reakcí se jedná o jeden z nejlepších slasherů za poslední roky, který svým nápaditým zabíjením a viscerálním gore posouvá oblíbený žánr do míst, kam by ho jiní režiséři nikdy neposunuli (nebo by se toho báli).

Eli Roth na place Hostelu v roce 2005

Filmy Eliho Rotha často otřásaly zavedenými normami. S právě uváděnou novinkou se autor vrátil ke svým kořenům a nabídl nové pojetí tradice, o níž si všichni mysleli, že ji znají. Za kameru se postavil Čech Milan Chadima, který kromě dalších snímal právě hororovou sérii Hostel.

Podle zahraničních recenzentů je scénář Díkůvzdání poměrně jednoduchý a odhalení vraha nemusí být až tak překvapivé. Ale Roth přesně ví, jakým typ filmu chce divákům dát. Neztrácí čas a je mu jednom, že jeho film lze označit za derivát mnoha předchozích. Vysmívá se s gustem americkému konzumeu, umístí třěba spodní polovinu odříznutého těla na nápis SUPERMARKET a prostě jen chce, aby se diváci krvavě bavili…

V českých kinech můžete Den díkůvzdání zhlédnout od 23. listopadu.

-red-
foto/video: © Forum Film CZ, archiv 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast