Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Total Week #43/23 – Návrat Frozen, Creeda, Bournea, Karate Kida a vyhazov z Vřískotu

Máme za sebou týden pořádně nacpaný návraty známých značek, brandů, frančíz a sérií i s nimi spojených hereckých jmen… a taky jednu hodně kontroverzní epizodku, při které geopolitické dění dost pochmurně jeden takový návrat ovlivnilo. Je toho hodně, tak se nezdržujme a pojďme si to ve stručnosti shrnout. Ještě před tím ale technická – příští týden Total Week vyjde pouze v textové podobě; v podcastové verzi se uslyšíme zase 8. prosince.

Ghostface nemá koho vraždit

Poslední dva díly Vřískotu byly moc fajn a sérii vrátily na hororové výsluní. Částečně na tom má zásluhu i fajn obsazení, kdy producenti těsně před boomem její kariéry obsadili extrémně populární Jennu Ortegu, a roli její starší sestry přenechali sympaťandě Melisse Berreře. A zvláštní shodou okolností obě dvě odpadly z připravovaného sedmého dílu.

Ta první produkci další potyčky s vrahounem Ghostfacem jednoduše nestíhá kvůli dotáčkám druhé série Wednesday, dvojky hororové komedie Beetlejuice a další práci. Že Ortega dřív nebo později ze série odpadne, se asi dalo čekat. No, ale tu druhou vyhodila produkční společnost Spyglass kvůli jejím tweetům o izraelsko-palestinském konfliktu, ve kterých vyjadřovala nesouhlas s děním v Gazy. Její chlebodárci si je vyhodnotili jako anti-semitské.

Režisér Christopher Landon, který je podle svých sociálních sítí z celé situace patřičně zoufalý, tak musí spolu se scenáristy projekt vrátit v podstatě na začátek a obě sestry z děje smysluplně odlifrovat. Kdoví, kdy sedmý Vřískot tedy uvidíme a jak bude vypadat.

Duna znovu mění datum premiéry

Druhou Dunu jsme původně měli vidět už před měsícem, odsun její premiéry v tuhle chvíli ale zůstává asi nejvýraznějším projevem herecké stávky. Ta už naštěstí skončila, a Hollywood proto hotové projekty v distribučním kalendáři lehce přesouvá.

Na pouštní planetu Arrakis se proto vrátíme o půl měsíce dřív, než jsme od jejího odkladu čekali. Do amerických kin vstoupí 1. března a do našich kin tedy už 29. února, příští rok je totiž přestupný.

Creed si zaboxuje počtvrté

Trojka Creeda stála 75 milionů dolarů a vydělala o 200 milionů dolarů víc. Účetní matematika je tedy jasná, a jak prozradil před pár dny producent Irwin Winkler, který se sérií je už od Rockyho, čtyřka bude. Před i za kameru by se pak měl vrátit Michael B. Jordan. Tvůrci údajně již znají námět, který by chtěli na plátna přivést, jinak je celý projekt ale na úplném začátku.

MGM a Amazon by oblíbenou značku chtěli vytěžit i ve spoustě spin-offů, včetně animovaného seriálu. Velkou neznámou je účast Sylvestera Stallona jako Rockyho, který se s producentem před časem rozkmotřil a není se směřováním série a jejím dojením údajně úplně spokojený.

Zpět do Ledového království

Že značky hýbou Hollywoodem a sázet na jistotu je potřeba ukazuje i prohlášení šéfa Disneyho Boba Igera, který, snad ve snaze uklidnit investory rozladěné kasovním neúspěchem Marvels, tento týden v rozhovoru pro Variety oznámil třetí a čtvrtý díl nejúspěšnějšího animáku všech dob.

Ledové království je pro Disneyho jedním z nejdůležitějších a nejvýdělečnějších brandů, asi nikdo se tedy nediví, že se za Elsou a Annou se tedy vrátíme ještě dvakrát. Podobně jako u Creeda jsou přípravy na samém začátku, o zápletce ani datech premiéry tedy nic netušíme. Víme ale, že se k projektu nevrátí režisérka prvních dvou dílů, Jennifer Lee.

Vrátí se Matt Damon jako Jason Bourne?

Jasona Bournea jsme ve stejnojmenném filmu naposledy viděli před sedmi lety, když navázal na původní špionážní trilogii. Teď, po konci stávek, studio Universal chce slavný brand vzkřísit, a k návratu samozřejmě ukecat i představitele hlavní role, Matta Damona. I v tomto případě jsou přípravy filmu na samém začátku, po Paulu Greengrassovi sérii ale určitě přebírá švýcarský režisér Edward Berger, autor netflixovské adaptace Na západní frontě klid.

Uvidíme, jestli se konečně po Damonově boku vrátí i Jeremy Renner, který měl sérii převzít na svá bedra po spin-offu Bourneův odkaz. O možnosti, že by se oba agenti objevili bok po boku, se poprvé mluvilo už před více než deseti lety.

Jason Bourne (foto: CinemArt)

Od X-Menů k Supermanovi

Restartované DC universum Jamese Gunna se pomalu, ale jistě chystá zkusit si získat diváky. Superman: Legacy se má na plátna podívat už za dva roky, bylo tedy na čase šlápnout do obsazování dalších rolí.

Davidu Corenswetovi v opláštěnkované hlavní roli se postaví klasický záporák Lex Luthor, kterého si ve Snyderových filmech zahrál Jesse Eisenberg. Mladší, klukovská verze plešatého arcipadoucha se zjevně do krámu hodí i Gunnovi, zahraje si ho totiž Nicholas Hoult.

Ten má se superhrdiny a komiksy bohaté zkušenosti díky modrému kožichu Beasta a nedávno byl i blízko roli Batmana, kterou nakonec urval Robert Pattinson. Pokud si herec pro roli oholí hlavu, ušetří si oproti svému x-menovskému období dlouhé hodiny v maskérně.

Nicholas Hoult v Šíleném Maxovi (foto: Warner Bros.)

Karate Kid verbuje všechny své hvězdy

Legendární Karate Kid i v dnešní době má řady fanoušků, snad i díky úspěchu povedeného seriálu Cobra Kai na Netflixu, ve kterém se k roli vrátili odrostlí Ralph Macchio a William Zabka z původního filmu a který na kouzlo originálu mile navázal. Možná i proto pod křídly Sony aktuálně vzniká plnohodnotný pátý film.

Po celém světě se rozjíždí casting na představitele hlavní role, zhruba patnáctiletého kluka s čínskými kořeny. Jestli někoho takového znáte, dejte mu tip. Mohl by si totiž zahrát nejen s představitelem původního Karate Kida, ale i Jackiem Chanem, který se objevil ve třináct let starém remaku. Fandové značky se tak mohou těšit na sakra nostalgický návrat.


Trailer týdne

Adam Sedlák, režisér a scenárista loňského hitu BANGER. představuje prvním teaserem nový projekt s ambicí stát se další generační výpovědí. Po oceňovaném celovečerním filmu z prostředí rapu tentokrát v razantní šestidílné sérii ADIKTS přináší radikální a necenzurovaný pohled na závislosti a konzumaci drog mezi mladými.

Pětice studentů adiktologie se v něm v rámci zodpovědného přístupu ke studiu rozhodne pro experiment – vzít si drogy, které by mohly na chvilku vyřešit problémy každého z nich. Experiment má ale jeden podstatný háček. Účinek drog se u všech stane permanentním. Zábava a nově nabyté „superschopnosti“ vedou mladé hrdiny až na hranu jejich možností, ale i sil.

Sérii uvede iVysílání 9. ledna a koncem ledna se pak objeví i na obrazovkách ČT.

Na co se chodilo

S prequelem Hunger Games si ve studiu Lionsgate nepochybně přáli velký hit, moc velkých značek ve svém portfoliu totiž nemají. Americký otvírák těsně pod padesáti miliony dolarů spolu se stejnou částkou ze zbytku světa je sice fajn, po prvotní vlně fanoušků ale lze čekat, že čísla Balady o ptácích a hadech půjdou kvapně dolů. Uvidíme, jestli se počátky Hladových her vyškrábou alespoň pro čtvrt miliardu, pro kterou si o něco sebevědoměji souběžně jdou zpívající Trollové se svým třetím dílem.

Čísla Trollů i Hunger Games mohou jen smutně závidět holky z komiksové týmovky Marvels. Neúspěch jako by přitom překvapil jen samotné studio, internet filmu provar svorně předpovídal už dlouhé měsíce dopředu. Po nejslabším otvíráku pro jakýkoli přírůstek MCU následoval s druhým týdnem v kinech i nejhorší návštěvnický sešup v historii universa a Captain Marvel a její dvě kámošky tak smutně sčítají 160 milionů dolarů na kontě. Vzhledem k miliardovým tržbám čtyři roky starého prvního dílu a totálně ujetému trojnásobnému rozpočtu filmu a nákladům za marketing je tohle hodně velký průšvih.

Na co se podívat

Království nebeské, Poslední souboj, Gladiátor. Oscarový matador Ridley Scott rozhodně není režisérem jednoho žánru, jeho jméno se ve spojitosti s historickými velkofilmy ale leckomu vybaví jako první. Když se rozhodl pro velké plátno adaptovat příběh Napoleona Bonaparte, jednoho z největších vojevůdců a politiků historie, který na svůj velkolepý biopic tak dlouho čekal, nadšení fandů žánru se dalo krájet. Tím spíš, že roli obsadil jednou z nejvýraznějších tváří současnosti, Joaquinem Phoenixem, který si pod ním zahrál už před 23 lety. Výsledek ale bude, jako ostatně skoro všechno na světě, v názorech rozdělovat.

Napoleon ohromí svou výpravou, kostýmy a lokacemi, což jen svědčí o tom, jak moc podobně poctivá filmařina bez záplavy jedniček a nul v současných kinech chybí. Tradičně jímavý výkon předvádí a celý film tak táhne představitel hlavní role. Kontroverzní pro mnohé nicméně bude scénář, který na vás bude v horším případě působit zaujatě a zkratkovitě, v lepším případě neúplně. Celou recenzi, která se kromě hodnocení filmu zamýšlí nad způsobem Scottovy režijní práce a vhodnou mírou filmového zjednodušování historických příběhů najdete v psané podobě tady a v audio verzi tady.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, Česká televize, Forum Film, Falcon, Vertical Ent., CinemArt, Disney, Warner Bros. Discovery, Lionsgate © 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast