Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Hranice Agnieszky Holland získala tři nominace na Evropské filmové ceny

Drama Hranice režisérky Agnieszky Holland je nominováno na Evropskou filmovou cenu. Drama vzniklo v koprodukci Polska, Česka, Francie a Belgie. Režisérka je zároveň nominována za režii, film může dostat i cenu za scénář. Dnes to oznámila Evropská filmová akademie. Do užšího výběru se dostalo i drama Anatomie pádu, Karaoke blues, Zóna zájmu a Io Capitano. Kromě posledně jmenovaného filmu, jsme čtveřici jmenovaných snímků viděli nebo budeme mít možnost vidět v českých kinech.

Film Hranice vypráví o dramatických osudech uprchlíků na polsko-běloruské hranici, kteří se snaží dostat za lepším životem do Evropské unie. Film získal Zvláštní cenu na letošním benátském festivalu. V Polsku snímek díky politické situaci vzbudil velké kontroverze, Agnieszka Holland si kvůli vlastní bezpečnosti musela navíc najmout ochranku. Vládnoucí strana Právo a spravedlnost Poláky od návštěvy filmu odrazovala. Přesto na film v Polsku dorazily statisíce diváků.

Na Nejlepší evropský film jsou společně s tímto snímkem nominonovány: francouzské drama Anatomie pádu, které dostalo Zlatou palmu v Cannes, nebo komedie Karaoke blues od finského režiséra Akiho Kaurismäkiho. Válečné drama o osvětimském veliteli a jeho rodině Zóna zájmu, které také může získat tuto cenu, bude v českých kinech uvedeno v polovině února 2024. Snímek Io capitano zatím českého distributora nemá. Režiséři nominovaných pěti filmů jsou i v nominaci na ocenění za nejlepší režii.

Evropské filmové ceny jsou brány jako obdoba amerických Oscarů. Loni cenu za nejlepší film získal Trojúhelník smutku švédského režiséra Rubena Östlunda.

Vítěze bude Evropská filmová akademie vyhlašovat 9. prosince. 

-red-
foto/video: Bioscop, Aerofilms 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast