Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: AKREDITACE A BALÍČKY VSTUPŮ NA VÍKEND JSOU VYPRODÁNY. NA DOPROVODNÝ PROGRAM SE ALE DOSTANETE.

V kinech od 2. listopadu

Do kin právě vchází adaptace známé videohry, která má i v Česku spoustu fanoušků. Uvidíme tedy, jak se to odrazí na návštěvnosti tohoto novinkového hororu. Uniknout vaší pozornosti by určitě neměl český mix komedie a hororu Přišla v noci. V tomto filmu, ve kterém hraje hlavní roli matka mužské poloviny partnerské dvojice si každý divák najde to své. Přehlédnout byste neměli ani koprodukční rodinnou animovanou podívanou Tonda, Slávka a kouzelné světlo, která vyniká mimořádně vyvedenou výtvarnou stránkou. Příběh Víkendových rebelů vás dojme, pobaví a možná i okouzlí jako svou domovinu. Dokument Jiříkovo vidění zachycuje společný sen materiálového vědce a jeho dcery umělkyně o efektivním řešení na záchranu planety. Všechna ta krása a zabíjení je epický, emotivní a promyšleně vystavěný příběh o mezinárodně uznávané umělkyni a aktivistce Nan Goldin.

Pět nocí u Fredyho (USA, 2023)

V kůži Mika (Josh Hutcherson), hlavního hrdiny Pěti nocí u Freddyho, byste určitě být nechtěli. Sám pečuje o desetiletou sestru Abby a dosud se nevyrovnal s neobjasněným zmizením dalšího sourozence před více než deseti lety. Čerstvě bez práce a s perspektivou, že přijde o Abbyino opatrovnictví, přijme práci nočního hlídače v uzavřené pizzerii Freddyho Fazbeara. Na první pohled se to může zdát jako pohodová a nenáročná práce, jenže Mike záhy zjistí, že Freddyho restaurace skrývá četná překvapení a že většina z nich není ani trochu příjemná. Nevysvětlitelné události, do nichž se Mike zaplétá čím dál víc, ho postupně zavedou situace, která připomíná tu nejděsivější noční můru, jakou si můžete představit. Zdánlivě nudná šichta se tak mění v boj o život, ve kterém soupeř nehraje ani trochu podle pravidel.

Pět nocí u Fredyho
Five Nights at Freddy’s
Horor / Sci-Fi / Thriller
USA, 2023, 110 min
Režie: Emma Tammi
Scénář: Emma Tammi
Kamera: Lyn Moncrief
Hudba: Tyler Bates, The Newton Brothers
Hrají: Elizabeth Lail, Josh Hutcherson, Matthew Lillard, Mary Stuart Masterson, Jessica Blackmore, Jophielle Love, Piper Rubio, Kat Conner Sterling, Kevin Foster, Theodus Crane, Joseph Poliquin, Grant Feely, Lucas Grant


Přišla v noci (Česko, 2023)

Když si pár třicátníků pustí přes práh matku jednoho z nich, netuší, že se právě ocitl v komorním očistci. Poklidný život se pomalu mění v chaotické trosky. Pěstěná šedesátnice Valerie je energická diva, která si krok za krokem podmaňuje nejen prostor bytu, ale i mysl jeho obyvatel. Plíživá domácí invaze nabírá na síle, jistoty se otřásají, hranice soukromí bortí. Mají matky a tchýně vždycky pravdu? Myslí to s námi dobře? A nejsou někdy právě proto těmi největšími monstry?
Film Přišla v noci Tomáše Pavlíčka a Jana Vejnara na tenké hraně černého humoru a home invasion hororu rozvíjí situaci, kterou v různých obměnách zažil každý z nás.

Přišla v noci
She Came at Night
Komedie / Drama / Horor
Česko, 2023, 85 min
Režie: Jan Vejnar, Tomáš Pavlíček
Scénář: Jan Vejnar, Tomáš Pavlíček
Kamera: Šimon Dvořáček
Hudba: Aid Kid
Hrají: Simona Peková, Annette Nesvadbová, Jiří Rendl, Vladimír Kratina, Judit Pecháček, Denisa Barešová, Michal Kern


Tonda, Slávka a kouzelné světlo (Česko, Slovensko, Maďarsko, 2023)

Jedenáctiletý Tonda má jedinečnou vlastnost – od narození svítí. Jeho možná až přespříliš starostliví rodiče se ho snaží držet doma, aby jej ochránili před vnějším světem. To se změní ve chvíli, kdy se před vánočními svátky do jednoho ze sousedních bytů nastěhuje Slávka, tajemná dívka, která mu obrátí svět naruby. Tonda v ní získává první opravdovou kamarádku, před kterou může odhalit fantazijní svět ve svém polštářovém bunkru. Slávka zase Tondovi ukáže zázračnou baterku. Ta svým světlem dokáže z obyčejných věcí vytvářet úžasné obrázky a kouzelné světy, které vidí pouze oni. Tím začíná jejich dobrodružné pátrání po původu záhadných chomáčků tmy, které vysávají z jejich domu sluneční světlo. Tonda, Slávka a kouzelné světlo je film o tom, jaké je to být jiný, příběhem o přátelství a fantazii, o světle a tmě.

Tonda, Slávka a kouzelné světlo
Animovaný / Rodinný / Dobrodružný
Česko / Slovensko / Maďarsko, 2023, 82 min
Režie: Filip Pošivač
Scénář: Jana Šrámková
Kamera: Denisa Buranová
Hudba: Ádám Balázs
Hrají: Michael Polák, Antonie Barešová, Ivana Uhlířová, Matěj Hádek, Jana Plodková, Pavel Nový, Jaroslav Plesl, Sabina Remundová, Eva Holubová, Linda Křišťálová


Víkendoví rebelové (Německo, 2023)

Dojemný a vtipný příběh podle skutečné události, která okouzlila celé Německo. Malý Jason do třídy úplně nezapadá, protože má poruchu autistického spektra. Přestože je vysoce inteligentní, škola rodině doporučuje dát ho do speciální školy. Mezi ním a jeho tátou Mircem však vznikne nečekaná dohoda – když mu Mirco pomůže vybrat si oblíbený fotbalový klub, bude se snažit ve škole dělat co nejméně problémů. Má to však jeden háček… Jason chce navštívit všechny stadiony v Německu!

Víkendoví rebelové
Wochenendrebellen
Drama / Komedie / Sportovní
Německo, 2023, 109 min
Režie: Marc Rothemund
Scénář: Richard Kropf
Kamera: Philip Peschlow
Hudba: Hans Hafner, Johnny Klimek
Hrají: Florian David Fitz, Cecilio Andresen, Aylin Tezel, Joachim Król, Petra Marie Cammin, Milena Dreißig, Ilknur Boyraz, Leslie Malton, Charlotte Hübner, Frank Streffing, Markus Hoffmann, Sabine Barth, Fritz Scheuermann, Christo Klahr, Andreas Leopold Schadt, Michaela Wiebusch, Otis Whigham, Nela Bartsch, Hannie Boon


Jiříkovo vidění (Česko, 2023)

Dokument Jiříkovo vidění zachycuje společný sen materiálového vědce a jeho dcery umělkyně o efektivním řešení na záchranu planety. S humorem společně nahlíží do různých světů, kde s nimi nikdo nepočítá. Snaží se porozumět nejen politice, ale i jeden druhému.

Jiříkovo vidění
Dokumentární
Česko / Slovensko, 2023, 77 min
Režie: Marta Kovářová
Scénář: Marta Kovářová
Kamera: Marta Kovářová, Petr Kačírek
Hudba: Budoár staré dámy


Všechna ta krása a zabíjení (USA, 2022)

Všechna ta krása a zabíjení je epický, emotivní a promyšleně vystavěný příběh o mezinárodně uznávané umělkyni a aktivistce Nan Goldin. Film, jehož režisérkou je americkou Akademií oceněná Laura Poitras, je vyprávěn pomocí prací Nan Goldin, jejích soukromých rozhovorů, průlomových fotografií a vzácných záběrů z jejího osobního boje za to, aby rodina Sacklerových byla nucena nést odpovědnost za krizi z předávkování jejich lékem, který spustil tzv. opioidovou krizi. Ve filmu se prolíná umělkynina minulost s její současností a hluboce osobní rovina s rovinou politickou, od aktivistických kampaní P.A.I.N. v renomovaných uměleckých institucích přes fotografie jejích přátel a vrstevníků až po její obrazové dílo „Balada o sexuální závislosti“ a její legendární výstavu o AIDS z roku 1989 nazvanou „Witness: Against Our Vanishing“, kterou cenzurovala umělecká nadace NEA. Celý příběh začíná založením skupiny P.A.I.N., kterou Goldin zamýšlela kompromitovat muzea, jež by tak byla nucena odmítnout peníze rodiny Sacklerových, čímž by se odstranila závislost a zároveň zmírnily napáchané škody. Skupina, inspirována hnutím Act Up, zorganizovala protesty, aby upozornila na pokryteckou filantropii rodiny Sacklerových, jejichž farmaceutická společnost Purdue Pharma vyvolala svým úspěšným lékem OxyContin přímo opioidní epidemii. Důležitou roli ve filmu mají hlavní umělecká díla Nan Goldin, jako jsou „The Ballad of Sexual Dependency“, „The Other Side“, „Sisters, Saints and Sibyls“ a „Memory Lost“. Goldin v nich mile a se syrovou něhou zachycuje svoje přátelství, která jsou spolu s odkazem její sestry osou veškerého jejího umění.

Všechna ta krása a zabíjení
All the Beauty and the Bloodshed
USA, 2022, 122 min
Režie: Laura Poitras
Hudba: Soundwalk Collective
Hrají: Nan Goldin, David Velasco, Megan Kapler, Marina Berio, Noemi Bonazzi, Patrick Radden Keefe, Harry Cullen, Robert Suarez, Alexis Pleus, Darryl Pinckney, Annatina Miescher, Mike Quinn, David Sackler, Theresa Sackler, Robert Drain, Richard Sackler


Terezín: Láska za zdí (Itálie, Česko, 2023)

Film Terezín: Láska za zdí zachycuje životní osudy fiktivních i reálných postav umělců, kteří se setkali, tvořili a díky umění přežívali v nelehkých podmínkách válečného ghetta Terezín.
Československo 1942. Italský klarinetista Antonio a jeho snoubenka, virtuózní houslistka Martina jsou deportováni do Terezína, kde se jejich milostný příběh prolíná s životními osudy dalších židovských umělců a intelektuálů. Společná vášeň k umění, které pro terezínské umělce znamenalo jedinou formu svobody a vzdoru, dala vzniknout stovkám hudebních děl, na jejichž vrcholu stojí dětská opera Brundibár hudebního skladatele Hanse Krásy. Fiktivní příběh Antonia a Martiny je vyprávěn na pozadí skutečných historických událostí a slavných osudů terezínského ghetta.

Terezín: Láska za zdí
Le Terme di Terezín
Drama
Itálie / Česko, 2023, 110 min
Režie: Gabriele Guidi
Scénář: Gabriele Guidi, Ennio Speranza, Alessandro Zannoni
Kamera: Maura Morales Bergmann
Hudba: Emanuele Frusi
Hrají: Mauro Conte, Dominika Morávková-Zeleníková, Antónia Lišková, Alessio Boni, Cesare Bocci, Karel Dobrý, Jan Révai, Marián Mitaš, Marek Lambora, Petr Vaněk, Maia Morgenstern, Adam Vacula, Bořek Slezáček, Vladimír Polák, Bára Fišerová, Gabriele Guidi, Viktor Krištof, Jim High, Lukáš Procházka, Andrew Van Wilpe, David Bowles, Vilém Dubnička, Josef Vondráček, Roberto Nobile


Kouzelná beruška a černý kocour ve filmu (Francie, USA, 2023)

Celovečerní film Kouzelná Beruška a Černý kocour ukáže zrození superhrdinů, kteří brání Paříž před zlem a kteří si v pěti sériích stejnojmenného seriálu získali srdce milionů diváků a fanoušků po celém světě. Nesmělou holku Marinnette, která se rozkoukává v nové škole, vyberou síly dobra jako tu pravou osobu, jež by měla mít v držení kouzelný drahokam s mocí proměnit člověka v superhrdinu Červenou Berušku. Během první mise potkává Marinnete v katedrále Notre-Dame druhého vyvoleného hrdinu Černého kocoura. Společně zneškodní oživlé a děsivé gotické sochy. Ani jeden netuší, že jsou spolužáci, a jejich hlavním úkolem bude postavit se do cesty mocnému padouchovi Lyšajovi. Každý sám je jako hrdina super, společně by ale mohli být nepřemožitelní.

Kouzelná Beruška a Černý kocour ve filmu
Miraculous – le film
Ladybug & Cat Noir: The Movie
Animovaný / Akční / Dobrodružný / Komedie / Muzikál
Francie / USA, 2023, 105 min
Režie: Jeremy Zag
Scénář: Jeremy Zag, Bettina Lopez Mendoza
Hudba: Harvey Mason Jr.
Hrají: Zeno Robinson, Selah Victor, Cristina Valenzuela, Cassandra Lee Morris, Bryce Papenbrook, Keith Silverstein, Carrie Keranen

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast