Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Světloplachost: Metro, válka a bomby. Příběh dětí z Charkova vstupuje do kin

Jedno chladné únorové ráno přijíždí dvanáctiletý Niki a jeho rodina na charkovskou stanici metra, aby se ukryli před děsivou válkou, která zuří v ulicích jejich města. Pro Nikiho rodinu se denní světlo stává synonymem smrtelného nebezpečí. Chlapec nesmí opustit prostory stanice, kde žije spolu se stovkami dalších lidí, pod neustálou září neonových světel. Niki se bezcílně toulá po opuštěných vagónech a nástupištích, a když potká Viku, otevře se před ním zcela nový svět. Děti se postupně sbližují a společně nacházejí odvahu opět pocítit na svých tvářích paprsky slunce.

Válka, bomby, nebezpečí. Děti vnímají válečnou situaci po svém a dokáží se velmi dobře přizpůsobit situaci. Mnohdy lépe než dospělí. Režiséři Ivan Ostrochovský a Pavol Pekarčík vyrazili na jaře 2022 na Ukrajinu s humanitární pomocí a přímo v charkovském metru natočili příběh dvou ukrajinských dětí, ukrývajících se s rodinami před bombardováním ve zdevastovaném Charkovu. Snímek získal cenu Europa Cinemas Label na festivalu v Benátkách.

Oba autoři přijeli na Ukrajinu s humanitární pomocí a s přestávkami zde natáčením strávili 4 měsíce. Od začátku si uvědomovali, že pozornost světa se bude zaměřovat především na dění na bojištích. Proto se snažili hledat obrazy života běžných lidí, aby je uchovali podle svých nejlepších schopností jako chvíle skutečného lidství v době zničující hrůzy. V Charkově objevili děti skrývající se dva měsíce v metru. Na začátku dubna bezprostředně hrozilo obklíčení Charkova. Nikdo nevěděl, co přinesou následující týdny. Šance, že se děti dostanou ven z úkrytu metra, byla minimální. Děti upadaly do apatie a deprese, které s nimi řešila lékařka dojíždějící do metra. Natáčení filmu s dětmi válkou uvězněnými v metru vycházela ze snahy vytrhnout je z apatie a z narůstající deprese. Pro autory bylo fascinujícím zjištěním, že i v tak nehostinných podmínkách, válka neumí vymazat z dětí jejich dětskost.

Světloplachost (foto: CinemArt)

Porota, která filmu udělila cenu Europa Cinemas Label 2023, vydala k svému rozhodnutí tento komentář: „Světloplachost je velmi originální a krásně odpozorovaný film, který se odehrává v podzemní stanici charkovského metra uprostřed války na Ukrajině. Není to ale žádný klišovitý válečný příběh. Sledujeme, jak se lidé – a zejména děti – učí vytvořit nový způsob života. Je zde naděje a radost z maličkostí – například z občasného luxusu pocítit slunce na tváři. Film je mimořádně dobře natočený, kameramansky vyniká.”

Film Světloplachost byl Slovenskou filmovou a televizní akademií vybrán jako národní kandidát na Oscara.
Do kin snímek uvede CinemArt 23. listopadu.

-red-
foto/video: © Punkchart films, Cinémotid Films, CinemArt 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast