Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

V kinech od 23. listopadu

Do kin právě zamířil očekávaný blockbuster letošního podzimu Napoleon. Epická novinka s Joaquinem Phoenixem od Ridleyho Scotta bude pravděpodobně opanovat filmová plátna minimálně tento víkend. V nabídce je také novinkový horor Eliho Rotha Den díkůvzdání, poslední animák legendárního Hajao Mijazakiho Chlapec a volavka, slovenský kandidát na Oscara z válečné Ukrajiny Světloplachost, oceňovaný dokument z estonských saun Sestry z kouřové sauny nebo kontroverzní ezo pamflet Petra Vachlera Tajemství a smysl života.

Napoleon (USA, VB, 2023)

Epické drama zachycuje život francouzského císaře Napoleona Bonaparte, jeho vzestup k moci a vztah k životní lásce Josephine, a ukazuje jeho vizionářské vojenské a politické taktiky na pozadí nejdynamičtějších bitevních scén jaké kdy byly natočeny.

Napoleon
Historický / Válečný / Životopisný / Drama / Akční
USA / Velká Británie, 2023, 158 min (Director’s Cut: 270 min)
Režie: Ridley Scott
Scénář: David Scarpa
Kamera: Dariusz Wolski
Hudba: Martin Phipps
Hrají: Joaquin Phoenix, Vanessa Kirby, Tahar Rahim, Ben Miles, Ludivine Sagnier, Matthew Needham, Rupert Everett, Paul Rhys, Catherine Walker, Youssef Kerkour


Den díkůvzdání (USA, 2023)

V městečku Plymouth, kde se zrodila tradice Dne díkůvzdání, výprodejové šílenství během Black Friday skončí obrovskou tragédií. Uplyne rok a v době vrcholících příprav na oslavu tradičního svátku začne ve městě řádit záhadný zabiják. Zpočátku to vypadá, že si své oběti vybírá náhodně, ale brzy se ukáže, že každá vražda je součástí většího a precizně vypracovaného zlověstného plánu. Podaří se obyvatelům a policii odhalit vraha a prožít svátky… nebo se stanou účastníky jeho zvrácené sváteční večeře?

Den díkůvzdání
Thanksgiving
Horor / Mysteriózní / Thriller
USA, 2023, 107 min
Režie: Eli Roth
Scénář: Eli Roth
Kamera: Milan Chadima
Hudba: Brandon Roberts
Hrají: Milo Manheim, Gina Gershon, Patrick Dempsey, Rick Hoffman, Addison Rae, Tim Dillon, Nell Verlaque, Tomaso Sanelli, Karen Cliche, Jenna Warren, Shailyn Griffin


Chlapec a volavka (Japonsko, 2023)


Dospívající chlapec Mahito se s tatínkem přestěhuje na venkovské sídlo daleko od hektického Tokia. V novém domově se seznámí se svéráznou mluvící volavkou, která ho láká k prozkoumání záhadné opuštěné věže. V ní Mahito objeví magický svět, jemuž vládne tajemný stařec. Na cestě za poznáním se potká se statečnou dívkou Himi, armádou papoušků i roztomilými stvořeními Warawara. Mistr animace Hajao Mijazaki (Můj soused Totoro, Cesta do fantazie a Princezna Mononoke) se ve svém posledním filmu opět vydává za hranice fantazie a snů.

Chlapec a volavka
Kimitači wa dó ikiru ka
Animovaný / Dobrodružný / Akční / Fantasy
Japonsko, 2023, 125 min
Režie: Hajao Mijazaki
Předloha: Genzaburó Jošino (kniha)
Scénář: Hajao Mijazaki
Kamera: Acuši Okui
Hudba: Džó Hisaiši
Hrají: Sóma Santoki, Takuja Kimura, Džun Fubuki, Džun Kunimura, Kaoru Kobajaši, Karen Takizawa, Keiko Takešita, Kó Šibasaki, Masaki Suda, Sawako Agawa, Šinobu Ótake


Světloplachost (Slovensko, Česko, Ukrajina, 2023)

Jedno chladné únorové ráno přijíždí dvanáctiletý Niki a jeho rodina na charkovskou stanici metra, aby se ukryli před děsivou válkou, která zuří v ulicích jejich města. Pro Nikiho rodinu se denní světlo stává synonymem smrtelného nebezpečí. Chlapec nesmí opustit prostory stanice, kde žije spolu se stovkami dalších lidí, pod neustálou září neonových světel. Niki se bezcílně toulá po opuštěných vagónech a nástupištích, a když potká Viku (11), otevře se před ním zcela nový svět. Děti se postupně sbližují a společně nacházejí odvahu opět pocítit na svých tvářích paprsky slunce.

Světloplachost
Svetloplachosť
Photophobia
Drama / Dokumentární
Slovensko / Česko / Ukrajina, 2023, 71 min
Režie: Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík
Scénář: Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík, Marek Leščák
Kamera: Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík
Hudba: Michal Novinski
Hrají: Nikita Tyshchenko, Viktoriia Mats, Yana Yevdokymova, Yevhenii Borshch, Vitaly Pavlovitch, Tatian Valentynovna


Sestry z kouřové sauny (Estonsko, Francie, Island, 2023)

V příšeří estonské kouřové sauny, fenoménu zapsaném v seznamu UNESCO, sdílí několik žen svoje nejskrytější tajemství a intimní zkušenosti. Starodávnými rituály smývají stud skrytý v jejich tělech a díky pocitu sesterské sounáležitosti znovu získávají sílu. Dokument Anny Hints oceněný v Sundance cenou za režii je mystickou výpravou do prostoru, kde člověk může svobodně čelit vnitřním démonům a úzkostem. Je to fascinující pocta kouřové sauně, místu protkanému tradicemi, oslava ženské sounáležitosti i svébytný očistný rituál.

Sestry z kouřové sauny
Dokumentární
Estonsko / Francie / Island, 2023, 89 min
Režie: Anna Hints
Scénář: Anna Hints
Kamera: Ants Tammik


Tajemství a smysl života (Česko, 2023)

Co je smyslem života? Co je láska, humor, strach a smrt? Je všechno jen sen? Kdo jsme a kam směřujeme? Probudíme se, vzpomeneme si? Na tyto a další otázky se snaží nalézt odpověď celovečerní film Petra Vachlera s názvem Tajemství a smysl života.

Tajemství a smysl života
Drama / Dokumentární / Animovaný / Fantasy
Česko, 2023, 154 min
Režie: Petr Vachler
Scénář: Petr Vachler
Kamera: Karel Fairaisl
Hudba: Valerie Vachlerová
Hrají: Jan Budař, Josef Polášek, Barbora Seidlová, Andrea Růžičková, Aneta Krejčíková, Robert Jašków, Petr Buchta, Vladimír Javorský, Valerie Vachlerová

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast