Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Agnieszka Holland chystá Franze, film inspirovaný životem a dílem Kafky

Režisérka Agnieszka Holland začíná pracovat na novém celovečerním filmu Franz, který je inspirován významnou postavou české i světové literatury, spisovatelem Franzem Kafkou. Pro Šárku Cimbalovou, v jejíž producentské stáji snímek vzniká, je to již několikátá producentská spolupráce s režijní legendou a absolventkou pražské FAMU. Na podzim se v kinech promítal široce diskutovaný snímek Hranice, který byl po Šarlatánovi jejich další společnou spoluprací. Natáčení snímku Franz bude probíhat od dubna příštího roku. Nyní probíhá intenzivní příprava.

Franz – Štěpán Klán, Šárka Cimbalová, Agnieszka Holland a Tomasz Namiuki bude

Počítá se se čtyřiceti natáčecími dny, jak v České republice, tak v Německu. Hlavního dětského představitele Franze ztvární desetiletý Štěpán Klán, v těchto dnech se tak začal psát filmový příběh malého Franze.

„Chtěla bych film pojmout jako jakousi koláž scén a příběhů ze života a knih Franze,“ říká Holland. Prozrazuje, že abychom pochopili nepolapitelného spisovatele, který po své smrti nařídil zničit svá díla, nestačí jen poskládat střípky z jeho minulosti a tvorby, ale je třeba vytvořit oslnivou mozaiku s přesahem do současnosti a celkový pohled na dramatický svět Kafkovy imaginace. „Budujeme půdorys rozpustilého fiktivního doku-dramatu, v němž nic není nemožné“, dodává s tajemným úsměvem.

Franz – Štěpán Klán jako malý Franz

Po spolupráci s Agnieszkou na filmu Šarlatán jsme hledali nový námět pro společný projekt, který nás obě zajímá. A Kafka nás fascinoval jako postava, kterou je těžké uchopit, jako mýtus a fenomén existující v ostrém kontrastu s informacemi, které se o něm dochovaly. Je možná jediným autorem na světě, o jehož soukromí a životě bylo napsáno více než o jeho díle. Byl citlivý člověk, který se vymykal své době, takovým mužem třetího tisíciletí. Dnes máme mnohem větší šanci porozumět mu, než měli jeho vrstevníci před sto lety. Chceme pečlivě skládat střípky z jeho života a snažit se vytvořit mozaiku, která by přesahovala jeho život a směřovala k jeho osobě, vysvětluje vznik námětu producentka Šárka Cimbalová.

Scénář napsal Marek Epstein (např. Šarlatán, Bratři) ve spolupráci s Agnieszkou Holland, kamery se ujme Tomasz Namiuk (např. Pan Jones, Hranice). Mezi české koproducenty patří mimo jiné Česká televize.

Snímek Franz bude uveden do kin na konci roku 2024.

-red-
foto: © Michal Ureš, Marlene Film Production 2023
zdroj: Z. Janáková

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast