Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Total Week #44/23 – Konec zvonec pro Ulož.to, brzda u Disneyho a Venom na place

Zlatý důl na sdílení pirátských kopií filmů po letech zavírá své brány, Disney mění po neúspěšném roce filmovou strategii a Spider-Manův slavný záporák se po herecké stávce vrací před kamery. Tyto a ještě další novinky z filmového světa přinesl poslední listopadový týden. Tento týden si je výjimečně shrneme pouze v textové podobě, na podcastu se ulyšíme zase za týden. Příjemné čtení a do prosince vykročte pravou nohou!

Ulož.to definitivně odzvonilo

Jako Češi jsme pověstní tím, že na filmy i seriály se moc rádi podíváme, ale vysolit za ně pár korun už se nám tolik nechce. Na českou lakotu se dlouhodobě spoléhal web Ulož.to, který sloužil jako ideální zadní dvířka k filmům pro ty, kteří odmítají platit za streaming a kina. Filmoví distributoři proti službě už dlouhou dobu bojovali, Ulož.to se ale směle bránilo. Od 1. prosince ale nelegálnímu stahování filmů definitivně odzvonilo. Z důvodu nové evropské legislativy už si nyní budou moci uživatelé z webu stahovat jen takové soubory, které na něj předtím sami nahráli. Filmy zdarma mají tedy utrum a ze stránky se stává jen další internetové úložiště.

Prokleté pokračování Ality

Hrané adaptaci slavné anime Alita: Bojový anděl už pomalu táhne na půlkulatiny a neustále zmiňované pokračování je stále v nedohlednu. Fanoušci se na něj pravidelně vyptávají a režisér Robert Rodriguez by ve světě kyborgů a robotů rád vyprávěl další příběhy. Hlavní dvojice producentů James Cameron a Jon Landau má ale bohužel plné ruce práce s Pandorou a Na’vi. Landau ale znova potvrzuje, že to s druhou Alitou nevzdávají. „Na jedničku jsem velice pyšný,“ řekl Landau v rozhovoru. „Nedávno ji přidali na HBO a James Cameron mi zavolal a říkal: ‚Jone, právě jsem dokoukal Alitu. Je to dobrý film.‘ A taky že je! Rozhodně bych se do toho světa ještě rád vrátil.“ Kdy by to mělo být, to už samozřejmě nezmínil. Pro fanoušky je to ale určitě znamení, že by neměli ztrácet naději. Když už je druhý Avatar konečně venku, mohla by se Alita brzy pohnout.

Tim Allen a Tom Hanks popáté jako hračky

Jedno pokračování, které se naopak vesele žene kupředu, je páté Toy Story. Příběh hraček sice dospěl k uspokojivému konci už celkem dvakrát, Disneyho bankovní účty ale zrovna nejsou v nejlepší kondici a Toy Story 5 je prostě zaručený hit. Studio film chystá už nějakou dobu, jeden z hlavních herců Tim Allen ale teď potvrdil, že společně s kolegou Tomem Hanksem oficiálně dostali nabídku znova zajet do nahrávacích studií a zopakovat si role Buzze Rakeťáka a Woodyho. Nedávný pokus vyzkoušet s populární značkou něco nového se Disneymu příliš nevyplatil. Loňský sólo film s Rakeťákem s novým obsazením totiž skončil jako pořádný propadák. Není tedy žádné překvápko, že chystaná novinka se vrátí zpět ke kořenům.

Disney šlape na brzdy

Podobných sázek na jistotu bychom v nadcházejících letech mohli od Disneyho vidět více. V letošním roce totiž dostalo studio od diváků pořádných pár políčků. Bývalý kasovní king letos nezvládl vyprodukovat ani jediný film, který by to dotáhl na kýženou miliardu, dlouhodobý korunní klenot Marvel letos naservíroval rovnou dva velké propadáky a seriály streamingové platformy Disney+ také ztrácí na sledovanosti. K celé situaci se teď vyjádřil přímo velký šéf Bob Iger, který avizoval, že studio do budoucna změní strategii.

Zatímco posledních pár let studio posílalo do světa jeden projekt za druhým, často v docela podprůměrném stavu, nově bude pro Disneyho prioritou spíše kvalita nežli kvantita. Dopady této strategie uvidíme už příští rok, kdy Marvel plánuje uvést jen jednu filmovou novinku oproti tradičním třem. Podle Igera je také na čase, aby Disney točil filmy především za účelem bavit své diváky, nikoliv jim podsouvat nějaké to poučení nebo poselství. Na ty je samozřejmě prostor, Iger ale trvá na tom, že by filmy neměly nikomu nic vnucovat. Zda skutečné problémy leží zrovna tady, o tom by se dalo polemizovat… Co ale máme my co mluvit do Igerových rozhodnutí?

Venom 3 opět před kamerami

Ani ne měsíc po konci herecké stávky už se leckteré filmy znova vrací na plac a roztáčí kamery, aby za rok nebylo v kinech pusto prázdno. jedním z prvních projektů, které studia natlačila do produkce, je Venom 3. O návratu na plac informoval na svém instagramovém účtu sám Tom Hardy. Třetí film o slizovitém antihrdinovi navíc nazval svým „posledním tancem“, dá se tedy předpokládat, že se ve dvojroli zkrachovalého reportéra a mimozemského symbionta objeví naposled. Pokud mu tedy studio Sony nepodstrčí hezky tučný šek, aby se ukázal v nějakém tom spin-offu nebo zrubal Spider-Mana.

Černý telefon 2 ohlásil návrat celého obsazení

Loňský horor Černý telefon podle povídky Joea Hilla vydělal studiu Blumhouse se svým ani ne dvacetimilionovým rozpočtem přes sto padesát milionů. Pokračování bylo tedy skoro samozřejmostí. Otázkou ovšem zůstávalo, jak k němu tvůrci přistoupí. Příběh byl totiž v prvním filmu uspokojivě uzavřen a hlavní maskovaný vrah v podání Ethana Hawkea se připojil ke svým obětem v záhrobí. O to větším překvapením tedy je, že Hawke se v pokračování oficiálně vrátí, společně se všemi ostatními herci z jedničky. Jakým způsobem přivedou tvůrci jeho pokřiveného vraha zpátky k životu, to teprve uvidíme.


Trailer týdne

Podivínský režisér a miláček artové filmové scény Yorgos Lanthimos měl před dvěma lety zatraceně blízko k Oscarovi za svůj film Favoritka. Hlavní herečka Olivia Colman nakonec se zlatou soškou odešla, film jako takový ale žádnou další nominaci neproměnil. Po pětileté pauze se teď Lanthimos vrací s novým snímkem Chudáčci a už podle traileru se můžeme těšit na další výstřední a zcela netradiční zážitek.

V novince se režisér evidentně pokouší evokovat Frankensteina. Šílený vědec v podání Willema Dafoe přivede za pomocí experimentů zpět k životu mladou ženu Bellu s tváří Emmy Stone. Ta ale touží po svobodě a rozhodne se podniknout dobrodružnou výpravu po celém světě. Do našich končin se film dostane až v lednu, podle zahraničních ohlasů si ale Lanthimos nachystal parádní psychedelický zážitek se spoustou humoru i hororu.

Na co se chodilo

Předminulý víkend se v Americe nejen slavilo Díkuvzdání, ale také se po osmi letech v kinech znova bojovaly Hladové hry. Debut nevypadal zrovna růžově, prequelu s názvem Balada o ptácích a hadech ale pomohl v Americe prodloužený sváteční víkend a oproti debutu spadl jen o 35% na čtyřicet dva milionů. Prvenství si tak v kinech udržel.

O druhé a třetí místo se popraly dvě novinky, a to Napoleon a nová pohádka Přání. Stříbro si nakonec vybojoval francouzský vojevůdce s necelými třiatřiceti miliony. Masivní dvousetmilionový rozpočet se z kin nejspíš nevrátí, pro Apple se ale jedná o další film, kterým hodlá vábit diváky na svou streamingovou službu Apple TV+. Zda se jim tedy investice vyplatí, to ví pouze oni sami. Disneyovka Přání měla být vyvrcholením oslav sta let Disneyho, v úvodním víkendu ale zaostala ještě o milion za Napoleonem a skončila až na třetí pozici.

V tuzemské bitvě o diváky jednoznačně dobyl prvenství Napoleon se dvaačtyřiceti tisíci diváky. Evropské dějiny u nás asi logicky frčí o něco více než za oceánem. Druhou příčku pak obsadili Trollové 3, kteří ovšem oproti svému prvnímu víkendu značně propadli. Česká novinka Tajemství a smysl života, nad kterou už dlouho nevěřícně kroutí hlavou veřejnost i média, odstartovala na třetím místě. Určitou míru zvědavosti se tedy filmu vzbudit povedlo. Hunger Games si u nás naopak moc neškrtly a ve druhém víkendu skončili až s bramborovou medailí na čtvrté příčce.

Na co se podívat

Novou pohádku Přání u nás distribuce nasazuje až tento týden, o jejích místních výdělcích se tedy pobavíme až příště. V USA ji momentálně diváci míjí, jestli se ovšem chcete naladit na pohádkovou vlnu Vánoc, Přání rozhodně neurazí. Svou unikátní animací dává film vzpomenout na disneyovské klasiky ze začátku minulého století a u příležitosti výročí studia je také napakovaný spoustou pomrknutí na dlouholeté pohádkové nadšence. Originalitou sice nepřekvapí, na víkendovou návštěvu kina se ale hodí dobře.

Petr Schön, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, Totalfilm Media, Falcon, CinemArt, Aerofilms, Disney © 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast