Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Anatomie pádu je na KVIFF.TV, film ověnčený salvou cen míří za Oscarem

Po neskutečném výčtu mezinárodních cen, Zlaté palmě z Cannes, Zlatém glóbu za nejlepší zahraniční film i čerstvých nominacích na britské ceny BAFTA by bylo opravdu s podivem, kdyby fenomenální snímek Anatomie pádu se Sandrou Hüller v hlavní roli nakonec pouť za světovými filmovými ostruhami nezavršil Oscarem. Nejprestižnější filmové ceny jsou už skoro za rohem, a tak je nejvyšší čas doplnit si filmový rozhled, pokud jste Anatomii pádu nestihli v kinech. Právě je totiž exkluzivně online na KVIFF.TV.

Anatomie pádu je rafinovanou hrou s žánrem detektivky a soudních procedurálek. Exceluje v postupném odhalování informací, nejednoznačností nad vynášením finálních soudů a způsobem, jakým své figury zkoumá a ohledává.

Film vypráví o páru spisovatelů, který žije s psem a nevidomým synem v odlehlé chatě vysoko v Alpách. Jednoho dne je ale otec nalezen pod oknem ve sněhu mrtvý. Podezření, že nešlo o nehodu ani sebevraždu, se rychle stočí k jeho svéhlavé manželce, která v tu dobu byla v domě. Následné soudní přelíčení postupně odhaluje nejen nejednoznačné okolnosti pádu, ale i znepokojivé detaily z jejich vztahu.

„Mým záměrem bylo vytvořit film, který zobrazuje pád intimního vztahu. Konceptem bylo zobrazit fyzický a emocionální pád těla technickým způsobem, který by symbolizoval úpadek jejich milostného příběhu,“ říká režisérka Justine Triet, která je mimochodem jednou z pouhých třech režisérek, které si Zlatou Palmu z prestižního canneského festivalu odvezly.

Mimořádný výkon ve filmu podává německá herečka Sandra Hüller. Režisérce se s herečkou pracovalo výborně: „Jakmile jsme začali natáčet, zasáhla mě její přesvědčivost a autenticita. Každou repliku naplnila smyslem pro realitu, která vyzařovala z jejího nitra. Někdy dokonce zpochybňovala mé psaní a nutila mě k přepracování některých scén. Její přítomnost je hmatatelná a její interpretace role zanechala ve filmu trvalou stopu.“

Snímek Anatomie pádu je na VOD platformě KVIFF.TV ode dneška exkluzivně. Lze jej přehrát za 110 Kč nebo stáhnout za 190 Kč. Pokud máte předplatné KVIFF.TV, lze ho koupit za zvýhodněnou cenu.

-red-
foto/video: © KVIFF.TV, Aerofilms 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast