Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Chudáčci: Sexuální dobrodružství Emmy Stone v roztodivné variaci Frankensteina (recenze)

Řecký režisér Yorgos Lanthimos točí divné filmy. Divné, ale zábavné a úvahy podněcující. Byl takový Humr, bylo takové Zabití posvátného jelena a jsou takoví i Chudáčci, adaptace stejnojmenné knihy, vítěz loňského festivalu v Benátkách a variace na frankensteinovský příběh o dívce v dospělém těle, přivedené zpět k životu šíleným vědcem. Čerstvě se pyšní jedenácti nominacemi na Oscara a stejným počtem šancí na BAFTY. Na kontě má už také dva Zlaté glóby.

Po rozlehlém panství lehce maniakálního chirurga Willema Dafoea, kterému málokdo řekne jinak než Bože, pobíhají nejen surrealističtí buldočci s husí hlavou, které sešil dohromady, ale i dívka Bella s dlouhou hřívou havraních vlasů a tváří Emmy Stone. Vypadá tak na třicet, za jejíma široce rozevřenýma očima zkoumající svět se ale schovává mentalita malého dítěte. Počůrává se, ochutnává, všemu se diví a jednoho dne objeví i radost z… jablečné masturbace.

Jak jsme už napsali, Yorgos Lanthimos točí divné filmy. V prvních minutách Chudáčků se ději hodně divné věci, kamera je hodně divně snímá a hraje k tomu hodně divná hudba.

První minuty zdařile evokují století staré filmařské postupy, připomínající třeba právě původního Frankensteina. Tvůrci navíc často sahají po extrémně širokých čočkách, statického záběru se od nich v podstatě nedočkáte, každý pohled do tváře postav doprovází divokým zoomem a mnohdy dokonce dění sledujeme jakoby klíčovou dírkou. To vše, pochopitelně, v kontrastní černobílé.

Chudáčci jsou pro konvenčního diváka zkrátka nekonvenčním zážitkem a možná vám potrvá, než si na jejich řeč zvyknete. Jestli první minuty ještě to všechno obrazové čarování považujete za rušivou manýru, po chvíli už na ustavičné analyzování těch prazvláštních výjevů rezignujete, necháte na sebe film prostě jen působit a jste rádi, že po dlouhé době sledujete něco, co vypadá jinak.

Jinak díky kameře i výrazné stylizaci, občas připomínající filmy Tima Burtona, působí celý svět filmu. Ten se po černobílém úvodu Bella vydává poznat, když díky úlisnému právníkovi ztvárněným Markem Ruffalem objeví „zběsilé skákání,“ které jí dělá ještě větší radost než hrátky s jablkem, a vydá se s ním vstříc dobrodružství.

Kromě spousty, spousty, ale spousty sexu na ni čeká nepříjemné poznání, že fyzická krása je pomíjivá, že blahobyt jejího stvořitele rozhodně nereprezentuje většinu lidstva, a po Lisabonu a Alexandrii nakonec na čas zakotví v Paříži, kde další aspekty života objevuje jako pracovnice v místním nevěstinci.

Never go full retard,“ pravil kdysi klasik. Zpočátku Emma Stone tohle zlaté herecké pravidlo možná úplně nereflektuje, má to nicméně své příběhové opodstatnění. Jak v tomhle neobvyklém příběhu o dospívání její Bella nabírá zkušenosti a roste na duchu, proměňuje se jemně a postupně i hereččin výkon, patrně nejzajímavější v její dosavadní kariéře. Tahle okatá mladá žena byla pro roli bezelstné frankensteinovy nevěsty naprosto geniální volbou a je radost sledovat, jakou cestu od dob Superbad nebo Zombielandu ušla. Je pravda, že její britský přízvuk místy zní lehce vychtěně; to ale nebrání tomu, aby byla v roli naprosto uhrančivá.

Nezaostávají ale ani její mužští kolegové. Willem Dafoe i Mark Ruffalo si viditelně své role obrovsky užívají a pochvalu zaslouží zejména za to, jak nitra svých charakterů herecky nechávají prosvítit dřív, než je do té míry prokreslí scénář.

Vysoce artová forma snímku působí lehce nepřístupně, toho se ale bát nemusíte. Chudáčci jsou zábavný, nikterak komplikovaný, dokonce až překvapivě přímočarý příběh plný humoru i radosti ze života, jehož pointa je jasná i uspokojivá.

  • Režie
  • Scénář
  • Kamera
  • Hudba
  • Herci
4

Chudáčci (2023)

Chudáčci jsou divný, surrealistický film o radosti ze života. Herecky vytříbený, formálně vysoce artový a obrazově prapodivný, přitom ale příběhově přístupný a zábavný.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: © Falcon 2024

Chudáčci | Poor Things
Sci-Fi / Komedie / Drama / Romantický
Irsko / Velká Británie / USA, 2023, 142 min
Režie: Yorgos Lanthimos
Předloha: Alasdair Gray (kniha)
Scénář: Tony McNamara
Kamera: Robbie Ryan
Hudba: Jerskin Fendrix
Hrají: Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe, Ramy Youssef, Christopher Abbott, Jerrod Carmichael, Hanna Schygulla, Margaret Qualley, Kathryn Hunter, Suzy Bemba
Produkce: Ed Guiney, Andrew Lowe, Yorgos Lanthimos, Emma Stone
Střih: Yorgos Mavropsaridis
Scénografie: James Price, Shona Heath
Masky: Nadia Stacey

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast