Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

V kinech od 25. ledna

Tento týden máme v kinech artovou nadílku. Belgické drama Tání nabízí příběh Evy, kterou definuje dlouho neléčené drama. Do kin vstupuje na 11 Oscarů nominovaná komedie Yorgose Lanthimose Chudáčci, francouzské romantické drama Malíř jejího těla, které bylo k vidění v listopadu na Festivalu francouzského filmu. Z Polska přichází historické drama z turbulentního roku 1968 nazvané jednoduše Březen ´68. A nakonec je tu očekávaný dokument o zápasníkovi MMA Karlosu Vémolovi.

Tání (Belgie, Nizozemsko, 2023)

Eva je už nějakou dobu uzavřená a má problém s navázáním citových vazeb. Úzkost zesílí ve chvíli, kdy se dozví o pietní akci v rodné vesnici, upomínající jejího dávno zesnulého kamaráda z dětství. Právě tam, ve sluncem zalitém dětství na venkově, zůstávají zadřené třísky bolavých vzpomínek, ve kterých se dětské hry přetavily do výbušných hormonů a předznamenaly konec nevinného dospívání. Když Eva nasedá do auta a vrací se na místo činu, rozhodne se čelit spalujícímu létu, které navždy změnilo její život. Výbušný debut režisérky Veerle Baetens, natočený podle knižního bestselleru, upevňuje silnou pozici belgické kinematografie. Precizní práce s dětskými neherci odhaluje křehkost věku, v němž jsme zaslepeni láskou, prožíváme ničivé pocity osamění a toužíme po pozornosti druhých. Současně poukazuje na rozpínavost neléčeného traumatu, kvůli kterému se stáváme sami sobě největším nepřítelem.

Tání
Débâcle
Drama
Belgie / Nizozemsko, 2023, 111 min
Režie: Veerle Baetens
Předloha: Lize Spit (kniha)
Scénář: Veerle Baetens, Maarten Loix
Hudba: Björn Eriksson
Hrají: Sebastien Dewaele, Rosa Marchant, Charlotte De Bruyne, Spencer Bogaert, Naomi Velissariou, Simon Van Buyten, Amber Metdepenningen


Chudáčci (USA, 2023)

Od režiséra Yorgose Lanthimose a producentky Emmy Stone přichází neuvěřitelný příběh o fantastickém vývoji Belly Baxter, mladé ženy, kterou k životu vrátil geniální a nekonvenční vědec Dr. Godwin Baxter. Pod Baxterovou ochranou Bella touží po poznání. Hladovějící po zkušenostech, které jí chybí, uteče s Duncanem Wedderburnem, mazaným a zhýralým právníkem, do víru dobrodružství napříč kontinenty. Nepodléhajíc předsudkům své doby se Bella zasazuje za rovnoprávnost a svobodu.

Chudáčci
Poor Things
Sci-Fi / Komedie / Drama / Romantický
Irsko / Velká Británie / USA, 2023, 141 min
Režie: Yorgos Lanthimos
Předloha: Alasdair Gray (kniha)
Scénář: Tony McNamara
Kamera: Robbie Ryan
Hudba: Jerskin Fendrix
Hrají: Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe, Ramy Youssef, Christopher Abbott, Jerrod Carmichael, Hanna Schygulla, Margaret Qualley, Kathryn Hunter, Suzy Bemba


Malíř jejího těla (Francie, 2023)

Když se francouzský malíř Pierre Bonnard setkal s Marthou de Méligny, netušil, že se tato samozvaná aristokratka stane inspirací a smyslem jeho života a díla. Od prvního momentu byla více než jen múzou, která tvořila středobod více než třetiny jeho děl. V roce 1912 se Pierre a Martha usadili v domě v Normandii, kde byl jejich sousedem slavný impresionistický malíř Claude Monet. Okolní půvabná krajina a její atmosféra Bonnarda inspirovaly k namalování jeho nejlepších obrazů včetně mnoha aktů s Marthou. Jeho vrcholná plátna mu vynesla označení „malíř štěstí“, „mistr intimismu“ či „poslední z impresionistů“. Společně Pierre a Martha dosáhli svého uměleckého naplnění díky pestré lásce odlišné od standardů své doby, lásce protkané velkým tajemstvím.

Malíř jejího těla
Bonnard, Pierre et Marthe
Historický / Životopisný / Romantický
Francie, 2023, 122 min
Režie: Martin Provost
Scénář: Martin Provost
Kamera: Guillaume Schiffman
Hrají: Cécile de France, Stacy Martin, Vincent Macaigne, Anouk Grinberg, Grégoire Leprince-Ringuet, André Marcon, Jean-Christophe Brétigniere


Karlos (Česko, 2024)

Celovečerní dokument o jednom z fenoménů dneška Karlosovi Vémolovi. Zápasy MMA se pohybují na pomezí sportu a zábavy, fascinují davy lidí, přitahují pozornost a plní stránky novin. Vémola je tím, kdo u nás pomáhal tuto slávu novodobých gladiátorských zápasů utvářet. Film plný unikátních a archivních záběrů vznikal 15 let. Ukáže, kdo ve skutečnosti je Karlos Vémola, jaký je mimo světla reflektorů a odkud se vlastně vzal.

Karlos
Dokumentární / Sportovní
Česko, 2024, 87 min
Režie: Michal Samir, Šimon Šafránek
Scénář: Michal Samir, Šimon Šafránek
Kamera: Martin Douba, Bekim Hoti
Účinkují: Karlos Vémola, Lela Ceterová


Březen ´68 (Polsko, 2022)

Varšava, 1968. Divadelní studentka Hania se na premiéře hry Dziady Adama Mickiewicze seznámí se studentem techniky Jankem. Jejich setkání je začátkem velké lásky. Bezstarostný a zamilovaný pár je zcela bez zájmu o politiku, ta však záhy začíná výrazně ovlivňovat jejich životy. Hra Dziady je kvůli hlubokým vlasteneckým motivům a obrazům utrpení národa zakázána, perzekuce židů nabírá na síle, politické protesty kulminují a obě rodiny stojí na opačných stranách barikády. Haniiny rodiče ztratí práci kvůli židovskému původu, naopak Jankův otec je vysoce postavený stranický úředník. Dochází k zatýkání a nekonečným výslechům. Historické drama Březen ’68 zobrazuje turbulentní události března roku 1968 v Polsku očima dvou mladých lidí, kteří ze všeho nejvíc touží po společné a svobodné budoucnosti.

Březen ´68
Marzec ’68
Drama / Historický
Polsko, 2022, 121 min
Režie: Krzysztof Lang
Scénář: Andrzej Gołda
Kamera: Arkadiusz Tomiak
Hudba: Bartłomiej Gliniak
Hrají: Vanessa Aleksander, Ignacy Liss, Ireneusz Czop, Edyta Olszówka, Mariusz Bonaszewski, Anna Radwan, Bartosz Gelner, Mikołaj Kubacki, Jacek Król, Radosław Krzyżowski, Marcin Sztabiński, Joanna Badełek, Katarzyna Bargiełowska, Karol Biskup, Adam Bobik, Jacek Bończyk, Jerzy Bończak, Aleksandra Boroń, Kamila Brodacka, Adrian Brząkała, Daria Chojnacka, Juliusz Chrząstowski, Piotr Cyrwus, Dawid Dziarkowski, Robert Delegiewicz, Gabriela Duszeńko, Sebastian Figat, Filip Gołąb, Oskar Hamerski, Jędrzej Hycnar, Natalia Iwańska, Aleksander Kaleta, Marek Kalita, Andrzej Kłak, Mikołaj Kłosiewicz, Mateusz Kmiecik, Cezary Kołacz, Jakub Kordas, Karolina Kowalska, Joanna Król, Mariusz Krzemiński, Klaudia Kulinicz, Magdalena Kuta, Jacek Lenartowicz, Mirosława Maludzińska, Maria Mamona, Mikołaj Matczak, Mateusz Michnikowski, Maciej Mikołajczyk, Emilia Niedzielak, Michalina Olszańska, Szymon Owczarek, Paweł Pabisiak, Piotr Pacek, Karolina Piechota, Agata Pruchniewska, Jan Różacki, Modest Ruciński, Łukasz Sikora, Michał Sitarski, Marcin Sitek, Magdalena Smalara, Jakub Snochowski, Jacek Sobieszczański, Joanna Halszka Sokolowska, Bernadetta Statkiewicz, Anita Szymańska, Konrad Szymański, Adam Szyszkowski, Andrzej Warcaba, Grzegorz Wolf

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast