Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Total Week #3/24 – Komu přistály ceny Emmy, návrat digitálního Indyho a kostičkový Jack Black

V zámoří se udělovaly další ocenění, tentokrát televizní Emmy, česká herecká scéna přišla o jednu významnou tvář, doktor Jones se vrací s dalším dobrodružstvím a v novém kabátku a tvůrci Hry o trůny naznačují, o čem chtěli vyprávět ve světě Star Wars.

Medvěd (foto: Disney+)

Seriály Medvěd a Boj o moc ovládly ceny Emmy

Minulý týden jsme se v zámoří rozdávali Zlaté glóby, během uplynulých sedmí dní se ale hollywoodské celebrity zúčastnily dalšího slavnostního ceremoniálu. Tentokrát to byly prestižní televizní ceny Emmy. Na samotné předávání cen se letos v televizi podívalo rekordně málo lidí a celkově se jedná o nejméně sledovaný ceremoniál v historii. Tím se ale výherci trápit nemusí. Večer si mezi sebe rozdělily seriály Boj o moc a Medvěd, přičemž každý z nich ovládl jinou hlavní kategorii. Boj o moc si odnesl šest sošek pro dramatické seriály, Medvěd stejný počet cen zase v kategorii komedií. Hned v závěsu se umístila minisérie Ve při, a to celkem s pěti cenami.

Kromě hlavních cen za režii a scénář ve svých oddělených kategoriích si každý ze seriálů odnesl sošky za herecké výkony. Kieran Culkin, Sarah Snook a Matthew McFyden zajistily tři výhry pro Boj o moc, Jeremy Allen White, Ayo Adebiri a Ebon Moss-Bachrach skóre vyrovnali pro Medvěda. Ústřední dvojice hašteřících se psychopatů z minisérie Ve při, tedy Steven Yeun a Ali Wong, si také mohou doma vystavit vlastní Emmy. Přestože v hlavních kategoriích seriál nakonec ostrouhal, většinu technických ocenění si odnesla adaptace videohry Last of Us. Ta si přivlastnila například cenu za efekty nebo střih. Dva hostující herci, Nick Offerman jako drsňák Bill a Storm Reid coby rebelka Riley, si ale odnesli i herecké ceny za své jednodílné role.

Zemřel herec Norbert Lichý

Ve čtvrtek 18. ledna nás navždy opustil herec, jehož tvář by okamžitě poznal snad každý z nás. Mluvíme samozřejmě o Norbertu Lichém, dlouholetém členovi Divadla Petra Bezruče, rodákovi z Ostravy a držiteli naší hlavní divadelní ceny Thalie. Herec zemřel ve věku padesáti devíti let a zanechal za sebou velký odkaz. K herectví ho to táhlo už odmala, jelikož se narodil jako syn režiséra a dramatika Saši Lichého. Pokus o přijetí na JAMU mu sice nevyšel, do herecké branže se ale nakonec přeci jen probojoval. Začínal jako elév v Severomoravském divadle v Šumperku. Odtud se ale postupně propracoval do Divadla loutek v Ostravě a nakonec až do Divadla Petra Bezruče, kde se usadil nejdéle. V současné době účinkoval například v divadelních hrách Bratři Karamazovi nebo Šikmý kostel. Proslavil se ale také svou prací ve filmu a televizi, kde se často objevoval v menších, ale vždy zapamatovatelných rolích. V posledních letech si zahrál například v seriálech Lajna, Dabing Street nebo Slunečná. Rodině přejeme upřímnou soustrast.

Norbert Lichý (foto: Česká televize, Doktor Martin)

Indiana Jones 6 přichází, jenom ne v kinech

S pokusem vrátit na velká plátna Indianu Jonese se loni studio Disney pěkně přepočítalo. Obrovský velkofilm se nezvládl zaplatit a diváci z něj také nebyli dvakrát odvaření. Jeden z nejznámějších hrdinů kinematografie se ale přesto vrhne do dalšího dobrodružství. Tentokrát to ale nebude ve filmu. Videoherní studio MachineGames odhalilo svůj nejnovější projekt Indiana Jones and the Great Circle (Indiana Jones a Velký kruh), akční příběh pro herní konzole zasazený mezi události Dobyvatelů ztracené archy a Poslední křížové výpravy. Podle prvního traileru se hráč převtělí do ikonického doktora Jonese a podnikne výpravu za tajemstvím Velkého kruhu. Stejně jako všechny záhady, kterým se hrdina pokoušel přijít na kloub, vychází i tato ze skutečných bájných příběhů. Mnozí badatelé si totiž v průběhu dějin povšimli, že řada starověkých památek jako pyramidy v Gize, město Machu Picchu nebo Velikonoční ostrov, je postavená po obvodu jedné kružnice, která obíhá celou planetu. A jak to na výpravách doktora Jonese bývá, nejspíš to nebude náhodou. Slavný archeolog si ve hře sice zachová podobu Harrisona Forda, hlas mu ale propůjčí ostřílený dabingový herec Troy Baker, který ve videohrách ztvárnil například Joela v Last of Us, nebo si v herním světě paradoxně vyzkoušel jak roli Batmana, tak Jokera.

Indiana Jones and the Great Circle

Hrané zpracování Minecraftu nabralo obsazení

Pokud nás loňský rok něčemu naučil, tak po dlouhé době konečně nepodceňovat filmové adaptace videoher. Horor Pět nocí u Freddyho sklidil v kinech solidní úspěch a Super Mario Bros. ve filmu drželi až do příchodu Barbie titul nejúspěšnějšího filmu roku. Jak se Hollywood popasuje s Minecraftem, to se dozvíme za rok. Chystaný film s Jasonem Momoou v hlavní roli každopádně brzy vyrazí před kamery a neustále nabírá do obsazení jednu hvězdu za druhou. Začátkem ledna se k projektu přidal Jack Black a s každým dalším hercem to vypadá, že z příběhu při psaní scénáře nakonec vylezla komedie. Snímku se nově upsali také oblíbená komediantka Kate McKinnon, která se objevila například právě v letošní Barbie, novozélandský komik Jemaine Clement známý například z filmu Co děláme v temnotách, a nově i čerstvá výherkyně Emmy Jennifer Coolidge.

Populární Minecraft se chystá na filmová plátna

Vymítač ďábla ztratil víru a přišel o režiséra

Hororů vídáme v kinech tolik z velké části i proto, že pro studio znamenají hodně muziky za málo peněz. Lidi na ně skoro zaručeně přijdou a dají se natočit levně a rychle. Ani jedno ovšem neplatilo o loňském pokusu oživit filmovou sérii Vymítač ďábla s podtitulem Znamení víry. Studio Universal za práva na značku kvůli údajným legálním tahanicím vysolilo obrovskou částku 400 milionů dolarů a nový film od režiséra Davida Gordona Greena měl být začátkem nové trilogie. Recenze ale snímek strhaly a tržby dopadly po přihlédnutí k masivní investici také bídně. Necelé tři měsíce po premiéře se tedy Gordon Green vzdal režie pokračování, od projektu odešel a druhý díl chystané trilogie studio odložilo na neurčito. Momentálně tedy film visí v limbu, než se povede najít nového režiséra.

Co chystali tvůrci Hry o trůny v předaleké galaxii?

Jména David Benioff a D. B. Weiss se dnes na internetu těší velmi špatné reputaci poté, co oba pánové epicky zpackali zakončení milovaného seriálu Hra o trůny. Jedním z důvodů, proč konec seriálu tak uspěchali, byla jejich touha vytvořit pro Lucasfilm nový původní film ze světa Hvězdných válek. Jak už to u většiny rozpracovaných Star Wars projektů bývá, práce na scénáři nakonec nikam nevedla a dvojice momentálně raději chystá seriály pro Netflix. Nově ale odhalila, jaký příběh měla v plánu v předaleké galaxii vyprávět. Konkrétně nás pánové chtěli zavést na počátky řádu rytířů Jedi a ukázat, kdo se vlastně jako první ve vesmíru oháněl světelným mečem a objevil moc Síly. Dokonce hodlali svůj film pojmenovat První z Jediů, než jim podobný titul zabrala Epizoda VIII, Poslední z Jediů. Z jejich chystaného projektu ale nakonec stejně sešlo. Podle Benioffa se totiž Lucasfilmu jejich příběh nezamlouval.

D.B. Weiss, Jason Momoa, David Benioff

Trailer týdne

Málokdy se stává, že se naše malá vlast dostane do popředí nějakého hollywoodského velkofilmu, přesně k tomu ale došlo se snímkem Kosmonaut z Čech. Film natočený pro Netflix vznikl na základě stejnojmenné science fiction knihy, kterou v roce 2017 vydal autor Jaroslav Kalfař, dlouhodobě žijící v Americe. Film se natáčel u nás v Praze a pojednává o českém kosmonautovi Jakubu Procházkovi, který se úplně sám vydává do vesmíru na průzkumnou misi. Šestiměsíční izolace se ale podepisuje nejen na jeho manželství, ale i mentálním rozpoložení. Na palubě raketoplánu se mu totiž začne zjevovat obrovský pavouk Hanuš. O film se postaral jeden z režisérů seriálu Černobyl Johan Renck a hlavních rolí se chopili Adam Sandler a Paul Dano coby Jakub a Hanuš. Film samotný by měl na Netflix dorazit 1. března.

Na co se chodilo

Jak to v lednu často bývá, příliš mnoho atraktivních novinek se do kin nedostalo. Prvenství v návštěvnosti tuzemských kin si tak třetí týden v řadě drží komedie Jedeme na Teambuilding, na kterou si během týdne zašlo dalších třicet tisíc diváků. Celkově se tak film pohybuje okolo necelých sto padesáti tisíc. Druhé místo opět obsadil Wonka se svým čokoládovým kouzlením a z vánoční pohádkové atmosféry ještě stále těží také animák Ptáci stěhováci na třetí příčce. Díky malé konkurenci si pomalu, ale jistě připisuje nové diváky i druhý Aquaman, který si pro sebe uzmul čtvrté místo.

V Americe dominovaly dvě novinky, které se k nám zatím vůbec nedopracovaly. Zlatou medaili si odnesly Mean Girls, komediální muzikál, a se stříbrem odešel zase Jason Statham ve svém novém akčním filmu The Beekeeper. Třetí skončil v zámoří Wonka, který se v průběhu týdne potichu přeplazil přes hranici půl miliardy dolarů a probil se do deseti nejúspěšnějších filmů loňského roku.

Na co se podívat

Herecký maestro a expert na padouchy Mads Mikkelsen si z Ameriky opět zaskočil do svého domovského Dánska a společně s režisérem Nikolajem Arcelem tu natočil dobové drama Bastard. Filmu se u nás dostalo poměrně omezené distribuci a promítat se bude hlavně na festivalu Scandi. Jestli se ovšem nacházíte v okolí nebo se vám povede film chytit někde jinde, určitě mu dejte šanci. Příliš nečekejte velkolepé historické bitvy jako v nedávném Napoleonovi, na ty totiž Bastard nesází. Na pár potyček samozřejmě dojde, film ale dává důraz převážně na komorní a pozvolné tempo, silné emoce a úderné dialogy.

Petr Schön, Totalfilm.cz
foto/video: © Totalfilm Media, FX, Disney+, Max, Česká televize, archiv, Netflix, CinemArt, Film Europe 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast