Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: AKREDITACE A BALÍČKY VSTUPŮ NA VÍKEND JSOU VYPRODÁNY. NA DOPROVODNÝ PROGRAM SE ALE DOSTANETE.

Total Week #4/24 – Barbie ostrouhala na Oscarech, Baldwin u soudu, třetí TR3N se točí a Deadpool dotočil

Nominace na Oscara rozjely horlivou debatu mezi filmovými diváky, konkrétně fanoušci růžových panenek je ale nesou hůře než jiní. Nesnesitelný nájemný vrah Deadpool konečně dotočil svůj třetí film, „král popu“ Michael Jackson se ukázal na první fotce z vlastního filmu a herce Aleca Baldwina nejspíš čeká další soudní proces.

Oscarový boj se rozjel na plné obrátky

Od úterý už známe jména všech filmů a umělců, kteří se letošního 11. března budou ucházet o nejprestižnější ocenění ve světě kinematografie. Samotné nominace jsme vám už podrobně vypsali v samostatném článku a vypadá to, že letošní oscarové klání se zatím zdá být nakloněné historickým filmům. S číslem třináct totiž vede v počtu nominací Nolanův nervy drásající Oppenheimer a v deseti kategoriích budou soutěžit i Scorseseho Zabijáci rozkvetlého měsíce. Celkem jedenáct šancí na výhru, tedy dokonce ještě o jednu více než Scrosese, pak dostalo ujeté psycho Chudáčci od řeckého podivína Yorgose Lanthimose, a celkem osm nominací si ke svým obrovským tržbám může připsat také Barbie režisérky Grety Gerwig. Většina filmových fanoušků nejspíš bude netrpělivě čekat, zda se Akademie konečně smiluje nad Christopherem Nolanem a konečně mu po letech plných zklamání nějakou tu sošku udělí. Jeho tříhodinové konverzační drama loni v kinech zázračně vydělalo více než kterýkoliv komiksový akčňák, zlatá soška by pro něj tedy byla ještě krásnou třešničkou na dortu.

Už nyní se před udělováním cen ale mezi nominovanými našlo i několik rekordmanů. Scorsese se ve svých osmdesáti jedna letech nově stal nejstarší osobou nominovanou v režijní kategorii a legendární skladatel John Williams v jednadevadesáti opět sám sebe sesadil jako vůbec nejstarší osoba nominovaná na Oscara vůbec. V počtu celkových nominací se mu momentálně nikdo nevyrovná, na kontě jich totiž má už padesát čtyři, přičemž pět proměnil. Rekord ale padl i v ženských kategoriích. Lily Gladstone, jedna z hlavních hvězd Zabijáků rozkvetlého měsíce, se stala vůbec první herečkou indiánského původu ucházející se o Oscara.

Ohlášení nominací se pak samozřejmě neobešlo ani bez kontroverze. Přestože velmi progresivní  Barbie rozhodně neodešla s prázdnou, spoustu lidí pobouřilo, že na hlavní herečku Margot Robbie a režisérku Gretu Gerwig Akademie v jejich kategoriích zanevřela. Za své kolegyně se postavil například Ryan Gosling, který za svou roli Kena nominaci obdržel, a na sociálních sítích své zklamání vyjádřila i americká politička Hillary Clinton. Podle mnohých by si film nominace nejen právoplatně zasloužil, ale Akademie by také konečně ukázala, že svou snahu o uvědomělost a inkluzi myslí vážně. Ale nestalo se. V hlavních kategoriích bude tedy Barbie soutěžit jen o cenu za adaptovaný scénář a nejlepší film.

Dinosauři na plátně neskončili, chystá se další Jurský svět

Trilogie Jurský svět si možná od kritiky nevysloužila zrovna chvályhodné známky, filmová studia ale přeci jen slyší hlavně na jiný druh chvály. A ten jim diváci vždy rádi poskytli. Všechny tři filmy totiž v kinech utržily přes miliardu dolarů a utnout podobný úspěch v nejlepším by se samozřejmě nevyplatilo. Studio Universal si tedy oficiálně najalo scenáristu Davida Koeppa, aby pro ně připravil další výlet do parku prolezlého raptory a T-Rexy. Koepp je rozhodně sázkou na jistotu, není totiž v rámci série žádným nováčkem. Jeho podpis najdeme pod scénářem úplně původního Jurského parku i jeho pokračování Ztracený svět. Z jeho trochu novější tvorby se pak do kin podíval například loňský Indiana Jones a nástroj osudu. O čem by měl chystaný snímek být, to zatím nemáme ponětí. Universal by ho ale rád do kin protlačil už příští rok.

TRON 3 (nebo snad TR3N?) začal natáčet

Pokusy nějakým způsobem resuscitovat filmovou značku TRON se od roku 2010 nedokázaly pořádně odlepit od země. Téměř čtrnáct let po premiéře minulého dílu se ale třetí film v sérii s názvem TRON: Ares konečně začal natáčet. Na svém Instagramu to oficiálně potvrdil režisér filmu Joachim Rønning, který zároveň na přiložené fotce představil i nové logo filmu. Vypadá to, že alespoň na place vyfasovala trojka pracovní název TR3N. Společně se začátkem natáčení se filmu také rozrostlo obsazení. Hlavní role mají už delší dobu jisté Jared Leto, Evan Peters a Greta Lee. Nově se ale do digitálního vesmíru Grid vydá také Gillian Anderson, známá hlavně jako hlavní agentka ze seriálu Akta X nebo výstřední maminka ze Sexuální výchovy.

Tron: Legacy (2010) – foto: archiv, Disney

Alec Baldwin čelí žalobě kvůli neúmyslnému zabití

Určitě si vzpomínáte na nešťastný incident, ke kterému došlo před několika lety na place filmu Rust. Při zkoušení scény měl herec Alec Baldwin mířit zbraní přímo do kamery V pistoli byla ovšem nabitá kulka, zbraň vystřelila a smrtelně zranila kameramanku Halynu Hutchins. Jak přesně došlo k tomu, že se Baldwinovi dostala do rukou nabitá a hlavně funkční pistole, to zatím stále prošetřují americké soudy. Doposud to vypadalo, že vina padne hlavně na rekvizitáře. Kvůli novým šetřením se ale případ vrací před soud a Alec Baldwin byl oficiálně obviněn z neúmyslného zabití. Baldwin sám údajně požaduje co nejrychlejší soudní proces, jelikož celá situace nenávratně poškozuje jeho reputaci, a stále si stojí za svým tvrzením, že nikdy nezmáčkl spoušť.

Deadpool 3 má dotočeno

Komiksový gigant Marvel si po velmi problémovém loňském roce dává letos oddech a namísto klasické trojice filmů plánuje uvést jen jediný snímek, a to Deadpoola 3. Zatímco mnoho ostatních komiksových filmů trpí poslední dobou velkým diváckým nezájmem, do třetího krvavého dobrodružství nájemného zabijáka vkládá studio velké naděje. Nejenže se má oblíbený kecal díky cestování multivesmírem poprvé začlenit do širšího světa Marvelu, film zároveň slibuje návrat Hugh Jackmana coby zuřivého Wolverina, vůbec poprvé v jeho křiklavém žlutém obleku z komiksů. Kvůli loňským hollywoodským stávkám musel film nečekaně přerušit natáčení, které se znova rozběhlo teprve nedávno. Spekulovalo se tedy, zda má film vůbec šanci stihnout své červencové datum premiéry. Představitel hlavní role Ryan Reynolds ale potvrdil, že kamery si mohou dát pohov, vše je dotočeno a film je tedy na dobré cestě. Jackman mu brzy poté sekundoval videem, ve kterém si holí své ikonické wolverinovské kotlety.

Deadpool 3 (foto: 20th Century)

Král popu na první fotce z vlastního filmu

Po obrovském úspěchu Bohemian Rhapsody nebo nedávného Elvise bylo jen otázkou času, kdy se Hollywood zaměří na dalšího světoznámého hudebníka, který dodnes drží titul „Krále popu“. Životopisný snímek o Michaelu Jacksonovi s jednoduchým názvem Michael byl tedy ohlášený začátkem minulého roku a teď zamířil před kamery. Hlavní role kontroverzního zpěváka se ujme jeho vlastní synovec Jaafar Jackson, který podle režiséra Antoina Fuqua dovede svého strýce tak dokonale zosobnit, až je to k nevíře. Jaafar Jackson se u příležitosti začátku natáčení podělil o svou první fotku v kostýmu a film navíc do svého obsazení ještě stihl přidat herce Colmana Dominga, čerstvě nominovaného na Oscara. Režisér Fuqua slibuje, že se při vyprávění nebudou nijak stranit kontroverzí, kterými je život Michaela Jacksona ověnčený. Nakolik se mu povede tento slib splnit, to uvidíme za rok.

Michael (2025)

Trailer týdne

Režisér Doug Liman má za sebou rozmanitou kariéru plnou parádních akčních řežeb i spousty béčkových blbin. Jeho poslední film Chaos si prošel absolutním produkčním peklem a vylezl z něj prapodivný sci-fi paskvil. Po tříleté pauze se tedy Liman vrátil zpátky k přízemnějším námětům a natočil si snímek Road House s Jakem Gyllenhaalem, remake stejnojmenného filmu s Patrickem Swayzem z 80. let. Nabušený Gyllenhaal si v něm střihl roli bývalého zápasníka, který má ale boje v ringu dávno za sebou a nyní pracuje jako vyhazovač v zapadlém baru na Floridě. Fanoušky sportu ovšem potěší, že jako záporák se ve filmu objeví slavný zápasník Conor McGregor ve své první větší roli. Film sice nechytnete na velkém plátně, od 21. března bude ale dostupný na platformě Prime Video.

Na co se chodilo

O první dvě místa v žebříčku tržeb se u nás popraly rovnou dva české snímky. Komedie Jedeme na Teambuilding, která kinům suverénně vládla už od začátku roku, byla poprvé sesazena z vedoucí pozice, stále si ale zvládla připsat velmi solidních 20 tisíc diváků. S novým soupeřem v podobě Aristokratky ve varu se už ale nemohla rovnat. Pokračování úspěšné české komedie Aristokratka přilákalo v prvním týdnu okolo 70 tisíc diváků, což je rozhodně parádní výsledek, byť přibližně o 30 % slabší než jednička. Úplný megahit se tedy nematerializoval, tržby jsou ale tak jako tak pěkné a teprve uvidíme, jak si film povede v nadcházejících týdnech, kde ho příliš velká konkurence nečeká. Na třetím místě, ve skutečně těsném závěsu za Teambuildingem, se pak stále drží Wonka.

V zámoří si na filmové novinky mohou diváci nechat zajít chuť. Žádné velké tržby tady nepadly ani omylem a na prvních dvou příčkách se opět umístily dva filmy, které se do české distribuce zatím ani nedostaly. Mluvíme tu o Protivných sprostých holkách, které opět získaly prvenství a k nám se dostanou až začátkem března, a akčňáku The Beekeeper s Jasonem Stathamem na druhé příčce. I tady odmítá top trojku opustit Wonka, ze kterého se nakonec vyklubal solidní hit. Uvidíme, zda tento úspěch alespoň trochu nakopne druhou Dunu, kde se hlavní hvězda Timothée Chalamet nebude topit v čokoládě, ale v písku.

Na co se podívat

Pokud ve vás oscarové nominace vzbudily zájem nakoukat před ceremoniálem co možná nejvíce nominovaných filmů, máte štěstí. Žánrový mišmaš Chudáčci od režiséra Yorgose Lanthimose, na který si Akademie vzpomněla v celkem jedenácti kategoriích, totiž dorazil do našich kin zrovna tento týden. Rozhodně ale nečekejte žádný konvenční zážitek. Lanthimos ve svém moderním převyprávění Frankensteina přivedl zpět k životu Emmu Stone, jejíž postava Bella Baxter se po svém zmrtvýchvstání vydává objevovat nový a pro ni zcela neznámý svět. Možná chvíli potrvá, než si na režisérův specifický a absolutně ujetý styl zvyknete. Už jen šance na zcela nekonvenční zážitek je ale rozhodně více, než může nabídnout mnohá konkurence.

připravil: Petr Schön, Totalfilm.cz
foto/video: © CinemArt (1, 3, 4, 7, 10), Falcon (5, 6, 9, 11), Vertical Entertainment (2), Prime (8) 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast