Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Taušova Amerikánka jde za tři měsíce do kin, je tu první ochutnávka

Tři měsíce nás dělí od premiéry filmové adaptace úspěšného divadelního představení Viktora Tauše Amerikánka. Je tu úplně první ukázka ze snímku, ve kterém stěžejní role ztvárňují děti. Divadelní zpracování vidělo přes 110 000 diváků. Filmová Amerikánka přistupuje k identické látce zcela odlišně. Podle tvůrců vypráví svůj příběh netradičním stylizovaným jazykem, který připomíná surrealistický gejzír plný barev, života a snů. Děti zde hrají opravdové postavy opuštěných dětí, a jelikož jsou samy převážně z dětských domovů, sytí příběhy svých postav vlastními osudy. Podívejte se na video.

Tradiční popis obsahu filmu nečekejte. Jako je výjimečný letitý Taušův projekt, je výjimečná i synopse, která film doprovází:
Vracíš se na místa. Na místa, kde jsi vyrůstala. Třeseš se. Potíš se. Polykáš. Nemůžeš se vyhnout vzpomínkám. Některý jsou jako pestrý obrazy. Některý jak rány pěstí. Děcák za komunistů. Pěstouni. Pasťák. A pak samet. A svoboda, se kterou nevíš, jak naložit. Stokrát jsi padla. Ale stokrát zase vstala. Nedostali tě. Nebyla jsi na to totiž sama. Měla jsi sebe. A taky naději. Naději, že jednou zdrhneš do Ameriky. Kde na tebe čeká táta.

Amerikánku ve filmu ztvárňují tři herečky – Klára Kitto, Julie Šoucová a Pavla Beretová, kterým bylo v době natáčení 9, 17 a 38 let. Klára a Julie stály před kamerou poprvé. „Bylo to super, ale zároveň to bylo něco, co jsem neznala. Nejradši bych si to chtěla celé prožít znovu, všechny ty děti jsou teď moje druhá rodina,“ svěřila se Klára Kitto.

„Amerikánka mě ovlivnila v mnoha směrech. Ty děti z děcáků jsou pro mě velkou inspirací, obdivuju je. Přiznám se, že jsem před natáčením na ně měla ten klasický stereotypní názor, ale teď je prostě miluju. Naučilo mě to neodsuzovat lidi na první pohled, protože nikdy nevíte, co všechno mají za sebou,“ dodala Julie Šoucová.

Pavla Beretová při inscenaci živého traileru Snowflakes

Pro mne to bylo tři a půl roku společného života. Divokého, bláznivého, objevného, někdy strašně těžkého a nekonečně krásného. Nikdy nepřestanu být vděčná, že jsem tuhle cestu mohla jít. Byla plná zázraků,“ svěřila se se svými pocity na konci natáčení herečka Pavla Beretová.

„Tenhle příběh o naději jsem potřeboval odvyprávět nejen sobě, ale hlavně lidem,“ říká Viktor Tauš. „Aby jim byl stejnou vzpruhou, inspirací, láskou a radostí, jako je a byl mně.“

V dalších rolích uvidíme Lucii Žáčkovou jako matku Amerikánky. Dále třeba Magdalénu Borovou, Vladimíra Javorského, Zuzanu Mauréry, Zuzanu Kronerovou, Václava Neužila, Davida Novotného a 350 dětí.

Film uvede do kin 30. května Bioscop. 
Snowflakes: Živý trailer k filmu Amerikánka mohou diváci znovu vidět na pražských Jatkách 78 od 16. do 18. března.

-red-
foto/video: © Bioscop, Totalfilm Media 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast