Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Čtyři malí dospělí: Polyamorie po skandinávsku (recenze)

Milostné trojúhelníky, čtverce a další tvary jsou v podstatě reliktem minulosti. Dneska máme polyamorii, a v situaci, kdy se ve vztahu necítíte po nějaké stránce zcela saturováni, postačí jej otevřít novým lidem, abyste byli šťastni až do smrti. A nebo taky ne, jak vypráví odlehčené finské drama Čtyři malí dospělí, které se před pár týdny skvěle zapsalo mezi diváky festivalu Scandi a nyní vstupuje i do běžných kin.

Film spatřuje světlo světa v kontextu přijetí stejnopohlavních sňatků a LGBTQ+ finskou evangelickou církví. Je proto příhodné, že jedním z hrdinů je právě kněz Matias, kterého manželka Julie jednoho dne překvapí knihou o polyamorii. Tu progresivistická politička po prvotním rozčílení přináší jako smířlivý dárek, dárek pro něj a jeho dosud utajovanou milenku. Sama se záhy otevírá románku s bisexuálním fešákem, který si po večerech vydělává jako drag queen, a do nově vzniknuvší polykuly se postupně nabalují i další duše.

Po řemeslné stránce se jen stěží najde něco, co by šlo finské produkci vytknout. Kromě tématu v hlavě utkví ale především atmosférický soundtrack a herecké výkony, z nichž nejvýraznější i nejvyváženější je nepochybně Alma Pöysti. Vývoj její Julie je srdcem i duší filmu.

S režisérkou Selmou Vilhunen a její tvorbou se tuzemští diváci s nejvyšší pravděpodobností dosud spíš nesetkali. Filmařka k tématu přistupuje sice provokativně, zároveň ale nebulvárně a civilně; ve scénáři, jehož je autorkou, k polyamorii nicméně přistupuje se zcela očividným stanoviskem: miluj a nech milovat. Čtyři malí dospělí ji prezentují jako další vývojový stupeň romantických vztahů, jako vyproštění ze sobeckých pout monogamie. Zajímavá v tomto směru je volba portrétovat věkově vyzrálé hlavní hrdiny, díky čemuž uvolněnou vztahovou morálku nelze prostě odmávnout jako společensky irelevantní nevybouřenost a nezralost tápajících mileniálů či zetek.

Oproti předloňským Hranicím lásky, které alternativní vztahové modely s jistou dávkou skepse vyobrazovaly jako experimenty, ze kterých jen s velkým štěstím nevyjdete se zlomeným srdcem, Čtyři malí dospělí problematiku vyobrazují o něco plastičtěji. Neznamená to, že by otevřené vztahy ve filmu byly vždy ideální a zalité sluncem. Selma Vilhunen naopak tne do živého ve způsobu, jakým umí zachytit a vyobrazit raněnou, zmatenou lidskou bytost. Přesvědčivě tak, minimálně tedy až do samého závěru, ukazuje obě strany mince.

  • Režie
  • Scénář
  • Kamera
  • Hudba
  • Herci
4

Čtyři malí dospělí (2023)

Finové servírují jímavou dramedii o několika lidských duší, kteří se snaží prorazit osobní, společenské, vztahové, profesní i další mantinely, jen aby našly trochu prachobyčejného štěstí a uspokojení. Výsledek je milým a formálně kompetentním portrétem a poutavým zamyšlením o jedné z možných podob vztahů v moderní době.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: © Film Europe 2024

Čtyři malí dospělí | Neljä pientä aikuista
Drama / Komedie / Romantický
Finsko, 2023, 122 min
Režie: Selma Vilhunen
Scénář: Selma Vilhunen
Kamera: Juice Huhtala
Hrají: Alma Pöysti, Eero Milonoff, Oona Airola, Pietu Wikström, Vilhelm Blomgren, Altamimi Wahab
Produkce: Venla Hellstedt, Elli Toivoniemi
Střih: Antti Reikko
Scénografie: Sattva-Hanna Toiviainen
Masky: Kaisu Hölttä
Kostýmy: Karoliina Koiso-Kanttila

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast