Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: AKREDITACE A BALÍČKY VSTUPŮ NA VÍKEND JSOU VYPRODÁNY. NA DOPROVODNÝ PROGRAM SE ALE DOSTANETE.

Total Week #7/24 – Deadpoolův triumf na Superbowlu, valentýnská čtyřka a predátoří hon

Po dlouhých měsících spekulací a údajných zákulisních informací studio Marvel konečně představilo obsazení své chystané Fantastické čtyřky. Týden byl pro komiksového giganta celkově nabitý, jejich první trailer na Deadpoola a Wolverina totiž lámal rekordy. Nově se chystá rovnou dvojice filmů o vražedných Predátorech a Disney čelí žalobě kvůli vyhazovu herečky ze Star Wars.

Fantastická čtyřka k Valentýnovi

V posledních letech se bohužel studiu Marvel nedaří jako kdysi. Některých projektů se ale fandové stále nemohou dočkat a zářným příkladem je toho chystaná Fantastická čtyřka. Postavy patří mezi nejpopulárnější superhrdiny vůbec, na stříbrném plátně ale pokaždé pohořely a chystaný reboot zasazený do širšího filmového světa by to měl napravit. Ke středečnímu Valentýnu se tedy Marvel rozhodl fandům ukázat, kolik pro něj znamenají. Oficiálně totiž ohlásil herecké obsazení, o němž se na internetu spekulovalo již dlouhé měsíce. Roli Mr. Fantastica na sebe skutečně vezme Pedro Pascal, jeho manželku Invisible Woman si zahraje Vanessa Kirby, jejího ohnivého bratra Human Torche ztvární Joseph Quinn a všechny je jako kamenný přítel Thing doplní Ebon Moss-Bachrach.

Titulní čtveřici herců Marvel odhalil tematickým valentýnským plakátem, který nám kromě obsazení odhalil i několik dalších podrobností. Už delší dobu se objevovaly zvěsti, že se v rámci filmu podíváme do minulosti. Nové logo a také časopis, který na plakátě drží Ben Grimm, ale víceméně potvrzují, že první dobrodružství Čtyřky bude zasazeno do 60. let. Režisér Matt Shakman už se seriálem WandaVision prokázal, že retro stylizace nebo hopsání mezi dekádami mu nedělá problém. Plakát také ukázal i první pohled na robůtka H.E.R.B.I.E., který je v komiksech Fantastické čtyřce věrným společníkem. Film by měl dorazit příští rok v červenci.

Začíná 74. ročník festivalu Berlinale.

Jestliže máte tento víkend volno, můžete vyrazit k našim německým sousedům na filmovou přehlídku Berlinale, jejíž 74. ročník odstartoval tento čtvrtek. O udělených festivalových cenách si povíme příští týden, v soutěžních kategoriích se ale objevila i česká stopa. V sekci Panorama si se bude o cenu ucházet snímek Ještě nejsem, kým chci být od režisérky Kláry Tasovské, která se ve filmu zabývá dílem fotografky Libuše Jarcovjákové. Velmi tematickým snímkem bude dokument Redakce od ukrajinského režiséra Romana Bondarčuka, který vznikl v české koprodukci. Film sice začal vznikat ještě před válkou na Ukrajině, dokončen byl ale až po rozpoutání bojů a snaží se zachytit práci novinářů na válečném území. Pokud budete mít štěstí, možná natrefíte i na Martina Scorseseho, který si letos přijede převzít cenu za celoživotní dílo.

Predátoři si opět zaloví v minulosti, a to hned dvakrát

Se zubatými a neviditelnými mimozemšťany, kteří se na naši planetu s oblibou vydávají na loveckou dovolenou, jsme se naposledy setkali před dvěma lety ve filmu Predátor: Kořist. Tento malý snímek úplně obešel distribuci v kinech a skončil rovnou na streamu. Tam ale stanovil několik rekordů a divákům se bitka mezi predátorem a indiánskou vesnicí z 18. století zalíbila. Vhodit vraždící monstrum do trochu jiného historického období a sledovat, jak se s ním pozemšťané poperou, je prostě lákavá premisa. Režisér Dan Trachtenberg se ji tedy pokusí zopakovat. Nově začal psát a také hodlá zrežírovat snímek Badlands, další přírůstek do predátořího světa.

Kam přesně nás film zavede ani kdy ho uvidíme, to zatím nemáme ponětí. Pro studio se ale údajně jedná o klíčovou záležitost a rádo by mělo dalšího Predátora před kamerami do konce roku. Premiéra někdy v průběhu roku 2025 tedy není mimo mísu. Trachtenberg ještě kromě novinky nadále pracuje i na snímku, který by měl přímo navazovat na události Kořisti. Tam se mladé indiánce Naru v podání Amber Midthunder povedlo krvelačného lovce přelstít a získat tak ve své vesnici konečně respekt. Bohužel při tom pořádně naštvala nejen tehdejší kolonizátory, ale také predátorovi mimozemské bratránky. Závěrečné titulky dokonce naznačily, že se emzáci s dredy hodlají vrátit na další hon, jenom tentokrát s posilami. Námět na pokračování tu tedy určitě je.

V zajetí démonů, napočtvrté a naposledy

Hororová série V zajetí démonů neboli Conjuring je tu s námi už více než deset let a její svět za poslední dekádu pořádně nabobtnal. Kromě hlavní trilogie filmů jsme dostali také dvě lekačky s démonickou Sestrou, hned tři příběhy o prokleté panence Annabelle a vzdálené spojitosti bychom našli také u La Llorony: Prokleté ženy. Poslední přírůstek k hlavní série, V zajetí démonů: Na ďáblův příkaz, si možná nevedl tak dobře jako jeho předchůdci. O propadák se ale nejednalo ani zdaleka, a přestože to pár let trvalo, nakonec se dočkáme i čtvrtého dílu.

O pokračování se samozřejmě mluvilo už od premiéry trojky, dlouho se ale kolem něj nic nedělo. Teď se k němu čerstvě připojil ostřílený režisér Michael Chaves, který má za sebou nejen minulý díl, ale také La LLoronu nebo druhou Sestru. Poslední filmový případ okultistických manželů Warrenových by měl hlavní sérii definitivně uzavřít a zatím nese název The Conjuring: Last Rites. Česky by se titul dal přeložit jako Svátost nemocných, tedy svaté pomazání, které se uděluje nemocným či umírajícím.

Samuel Lee Jackson by si rád znova zašermoval světelným mečem

Prequelová trilogie Star Wars se dříve počítala jako černá ovce filmové ságy. Tento post si ale podle mnohých fanoušků už dobrých pár let nárokuje nová trojice filmů od Disneyho a na prequely se více než dvě dekády po premiéře začíná pohlížet s větším respektem. Herci jako Ewan McGregor nebo Hayden Christensen se dokonce za všeobecného jásotu vrátili v rolích Obi-Wana a Anakina na Disney+. Znova zažehnout svůj fialový světelný meč by ale toužil také Samuel Lee Jackson. Ten si před pětadvaceti lety zahrál drsného rytíře Mace Windu, který ovšem skončil docela neslavně. Když jsme ho viděli naposledy, padal i s useknutou rukou z okna. Jackson ale v novém interview trval na tom, že Windu rozhodně mrtvý není. Podle herce se Jedi ještě pořád skrývá někde v galaxii. Pokud by tedy Disney přišlo za Jacksonem s nabídkou na vlastní seriál, okamžitě by prý kývl.

Gina Carano a Elon Musk vs. Disney

Napadlo vás někdy při sledování seriálu Mandalorian, kam se vlastně poděla drsňačka jménem Cara Dune z první řady? Tato svalnatá bojovnice se objevila hned v několika epizodách a ve finálním díle byla klíčová k záchraně malého Yody. Pak se po ní ale slehla zem a nikdo už ji ani slovem nezmínil. Příčinu nenajdeme v předaleké galaxii, ale v Hollywoodu. Herečka a zápasnice Gina Carano totiž dostala mezi sériemi padáka. Na svých sociálních sítích přirovnala proticovidová opatření k perzekuci Židů v nacistickém Německu a Disneymu se podobné komentáře nezamlouvaly. Cara Dune se tedy mezi první a druhou sezónou jednoduše vytratila. Miliardář Elon Musk, vlastník sociální sítě X (alias Twitter) ale slíbil, že lidem, kteří přišli o práci kvůli své aktivitě na sociálních sítích, osobně zaplatí právní služby. Gina Carano tedy za Muskovy peníze žaluje Disney a požaduje, aby ji studio znova obsadilo a vyplatilo jí odškodné za diskriminaci a neoprávněné propuštění.


Trailer týdne

O víkendu v Americe proběhl fotbalový zápas Super Bowl, při kterém filmová studia s oblibou vysílají nové upoutávky na chystané hity. Trailerů se tedy v posledních pár dnech vyrojilo více. Který z nich ale vyjde z boje jako vítěz, bylo prakticky jasné už předem. První pohled na Deadpoola 3 jednoduše neměl konkurenci. Tato jediná letošní marvelovka slibuje nejen první dobrodružství ukecaného hrdiny napojené na zbytek filmového světa, ale také cestování multivesmírem a tím pádem plno hvězdných hostů. Jako hlavní lákadlo poslouží samozřejmě Hugh Jackman coby Wolverine, ukáže se ale také časová agentura TVA ze seriálu Loki.

Že ale nově odhalený film Deadpool a Wolverine nastartuje marketingovou kampaň takto silně, to nejspíš čekal málokdo. První trailer totiž za prvních čtyřiadvacet hodin nastřádal 365 milionů zhlédnutí a stal se tak nejsledovanější upoutávkou všech dob. Doposud držel prvenství Spider-Man: Bez domova, i toho ale Deadpool svrhl. Marvel by teď nějaký ten megahit potřeboval jako sůl. Že by se snad pod červenou maskou skutečně skrýval „marvelovský Ježíš“? Uvidíme v červnu.

Na co se chodilo

Jelikož Hollywood začíná své letošní novinky teprve pomalu pouštět do světa, v našich kinech směle vévodí tuzemská tvorba. Tentokrát si pro prvenství v žebříčku návštěvnosti přišel Franta mimozemšťan. Komedie Rudolfa Havlíka se sice příliš hezkými známkami pochlubit nemůže, dokázala ale přilákat dvacet tři tisíc diváků. Vzhledem k poměrně chabým ohlasům ale není jisté, zda si dovede solidní startovní pozici udržet. Na druhé místo spadla Aristokratka ve varu, která kralovala už několik týdnu. Velmi solidně si pak mezi týdny vedl Jeden život. Historický snímek o Nicolasi Wintonovi navzdory svému napojení na Československo minulý týden odstartoval až na pátém místě. Nyní ale poskočil na třetí příčku s necelými šestnácti tisíci diváky. Z dlouhodobého hlediska by si tedy film s Anthonym Hopkinsem mohl v českých kin vést velmi dobře.

V Americe míří do propadliště dějin Argylle: Tajný agent, ze kterého se vyklubal obrovský propadák. Získal sice v zámoří první místo, oproti úvodnímu víkendu se ale propadl o více než šedesát procent a jeho start už tak nebyl nic moc. Pokračování se tedy režisér Matthew Vaughn určitě nedočká.

Na co se podívat

Už od konce prosince se v našich kinech roztrhl pytel s domácími českými snímky. Ty sice už od Nového roku kralují našim pokladnám, velkou žánrovou variaci mezi nimi ale hledat nemůžeme. Jedeme na Teambuilding, Aristokratka ve Varu i nový Franta mimozemšťan cílí hlavně na diváky toužící po trošce humoru. S protinabídkou se tedy tento týden vkládá do situace režisér Bohdan Sláma a jeho nový snímek Sucho. V něm se namísto humoru soustředí převážně na dramatický konflikt mezi zasazený doprostřed venkova.

Sucho je velice promyšleným dílem, v kterém se plně projevují režisérovy kvality a zkušenosti. Nabízí silný dramatický příběh, kterému nechybí velký myšlenkový přesah. Film se navíc nebojí otevřít témata, která i přes svou aktuálnost v české kinematografii spíše chybí. Navzdory několika symbolickým scénám a záběrům se navíc jedná o velice přístupný film, který má svým dějem i myšlenkami velký potenciál oslovit širokou veřejnost.

Petr Schön a Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, Totalfilm Media, Disney, Marvel, Bontonfilm, Falcon, Vertical Ent. © 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast