Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Další hororový kraťas se představuje jako celovečerák. Co šeptají Hlasy mrtvých?

Do kin přichází Hlasy mrtvých, celovečerní debut režiséra Alberta Corredora. Na kontě měl tento režisér doposud jen dva kraťasy, rozhodně to ale není jeho první kontakt se světem paranormálna. Ve své novince sahá k jedné z nejoblíbenějších hororových trop, která nás fascinuje už odnepaměti – idea komunikace s mrtvými se po staletí objevuje ve všech kulturách a náboženstvích světa. Pokud jste fanoušky hororů, moc dobře ale víte, že podobné pokusy často nedopadají pro toho, kdo ji vyvolá, úplně dobře.

Podobně jako například Zhasni a zemřeš a nedávné Noční koupání jsou Hlasy mrtvých odvozené z krátkometrážního filmu. Právě s tou vyhrál Albert Corredora v roce 2017 přes třicet různých festivalových ocenění. Nyní nám ve spolupráci s producenty novodobých žánrových klasik To a Barbar tenhle děsivý příběh o prastaré entitě umožňující komunikaci s mrtvými představí v novém kabátě s delší stopáží. Stejně jako před sedmi lety v něm ale tematizuje úvahy o tom, jestli je dobrý nápad klást otázky svým zesnulým blízkým, tušíme-li, jak moc se to může zvrtnout.

Hlavní hrdinkou filmu je Iris. Když po záhadné smrti svého otce zdědí starobylý dům, stane se náhle tím jediným, co stojí mezi lidmi a světem mrtvých. K domu totiž patří i krapet neobvyklá nájemnice, které nelze jen tak vypovědět smlouvu. Ve sklepě se skrývá čarodějnice, která má schopnost na povel se spojit se záhrobím. Háček je v tom, že jediný, kdo tyto povely může dávat, je aktuální majitel domu. Mnozí by za možnost komunikovat s někým mrtvým dali všechno, a tak netrvá dlouho, než za Iris přijde s prosbou první zákazník. Iris dá přednost penězům před rozumem a rozhodne se svou moc zneužít, brzy ale zjistí, že zahrávat si s temnými silami stojí více, než kolik kdokoliv může zaplatit.

V hlavních rolí vidíme povědomé tváře. Iris ztvárnila Freya Allan známá především ze seriálu Zaklínač; dále zde máme Jeremyho Irvina z Mamma Mia 2 a Ruby Barker z Bridgertonových.

Pokud máte pro strach uděláno a láká vás představa strávit s touhle partou večer v prostředí ponurého skotského sídla, neváhejte a nechte se přilákat Hlasy mrtvých od 22. února do kina. Ale nezapomeňte, že cesta ven už nemusí být tak snadná.

Tereza Mažáriová, spolupracovnice redakce
foto/video: Bontonfilm © 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast