Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

V kinech od 1. února

Do kin míří další tajný agent ze zvrácené mysli Matthewa Vaughna, který má na kontě sérii Kingsman. Argylle: Tajný agent má tvář Henryho Cavilla. Česká kina ozdobí tento týden životopisná novinka Jeden život s Anthonym Hopkinsem o životním příběhu a činech sira Nicholase Wintona. Španělská komedie Mamacruz napovídá, že sexualitu lze hledat v každém věku. Francouzská komedie Těžký rok nás vezme do Francie plné aktivistů. Do nitra pohlcující queer scény nás vezme do Berlína drama Po proudu. Zakázaný vztah profesora a studentky zobrazuje drama Premiantka s Jennou Ortegou. Romantické válečné drama nabízí dánský Polibek. A nakonec je tu rodinný animák Nerozlučná dvojka.

Argylle: Tajný agent (VB, USA, 2024)

Spisovatelka Elly Conway (Bryce Dallas Howard) se proslavila sérií románů o tajném agentovi jménem Argylle (Henry Cavill), který kráčí ve stopách Jamese Bonda a zachraňuje lidstvo před šílenci všeho druhu. Příběh její poslední knížky líčí jeho souboj s mocným syndikátem, který plánuje ovládnutí celého světa. Detaily celé zápletky se až pozoruhodně shodují s plány, jež chystá realizovat skutečné zločinecké uskupení. A to se musí rozhodnout, co s Elly udělat. Je to jen náhoda, nebo spolupracuje s někým dobře informovaným? Bude ji stačit vyslechnout? Nebo se má rovnou zlikvidovat? Je jasné, že spisovatelčin velmi poklidný život na idylické samotě, kde jí dělá společnost jen kocour Alfie, právě skončil. Ocitne se na šíleném kolotoči, který nemá šanci zastavit ani zpomalit. Naštěstí se v jejím životě objeví „špión, který hraje za ty dobré“ (Sam Rockwell) a stejně jako Argylle v jejích románech jí pomáhá přežít. Jenže skutečný život bývá často mnohem komplikovanější než příběhy knížek.

Argylle: Tajný agent
Argylle
Akční / Thriller
Velká Británie / USA, 2024, 138 min
Režie: Matthew Vaughn
Scénář: Jason Fuchs
Kamera: George Richmond
Hudba: Lorne Balfe
Hrají: Bryce Dallas Howard, Sam Rockwell, Henry Cavill, Dua Lipa, Samuel L. Jackson, John Cena, Catherine O’Hara, Bryan Cranston, Ariana DeBose, Sofia Boutella, Rob Delaney, Jing Lusi, Jason Fuchs, Stanley Morgan, Bobby Holland Hanton


Jeden život (VB, 2023)

Jeden život je britský životopisný film o britském humanitárním pracovníkovi Nicholasi Wintonovi. Film sleduje Wintona, který se ohlíží za svou minulostí, kdy pomáhal skupinám židovských dětí v Němci okupovaném Československu, aby se mohly ukrýt a uprchnout v letech 1938-39, těsně před začátkem druhé světové války.

Jeden život
One Life
Drama / Životopisný / Historický
Velká Británie, 2023, 108 min
Režie: James Hawes
Scénář: Lucinda Coxon
Kamera: Zac Nicholson
Hudba: Volker Bertelmann
Hrají: Anthony Hopkins, Helena Bonham Carter, Johnny Flynn, Jonathan Pryce, Lena Olin, Romola Garai, Adrian Rawlins, Samantha Spiro, Marthe Keller, Alex Sharp, Ziggy Heath, Matilda Thorpe, Antonie Formanová, Ruth Magdaléna Schmidtová, Barbora Černá, Juliana Moska, Martin Bednár, Barbora Váchová, Kateřina Kocichová, Kateřina Dias


Mamacruz (Španělsko, 2023)

Oddaná katolička Cruz prožila celý život podle pravidel, která jí vnutila rigidní španělská společnost. Denně chodí do kostela, uzavírá své tělo do korzetu, stará se o svého nemluvného manžela, pečuje o vnučku a strachuje se o dceru, která se snaží prosadit ve Vídni jako tanečnice. Stačí ale jeden náhodný klik na internetu a její život nabere úplně nový směr. Pornostránky, které zpočátku zděšeně ukrývá pod polštář, jsou začátkem cesty ke svobodě – těla, emocí, myšlení.

Mamacruz
Komedie / Drama
Španělsko, 2023, 84 min
Režie: Patricia Ortega
Scénář: Patricia Ortega, José Ortuño
Kamera: Fran Fernández Pardo
Hudba: Paloma Peñarrubia
Hrají: Kiti Mánver, Chema del Barco, María José Mariscal, Pepe Quero, Loles Gutiérrez, Silvia Acosta, Paula Díaz


Těžký rok (Francie, 2024)

Dva břídilové Albert (Pio Marmaï) a Bruno (Jonathan Cohen) mají za sebou těžký rok. Jsou zadlužení až po uši, nemají kde bydlet a jejich partnerky je opustily. Kvůli chipsům a pivu zdarma se proto klidně přidají ke skupině mladých aktivistů v čele s okouzlující dívkou přezdívanou Kaktus (Noémie Merlant). Mezi transparenty a kouřem z dýmovnic najdou čerství přátelé příležitost k nekalým kšeftíkům a později také lásku a energii k novým začátkům. Prověřené duo Olivier Nakache a Eric Toledano (Nedotknutelní) natočilo nekorektní francouzskou komedii, která si nebere servítky s žádnou generací.

Těžký rok
Une année difficile
Komedie
Francie, 2023, 120 min
Režie: Olivier Nakache, Eric Toledano
Scénář: Olivier Nakache, Eric Toledano
Hrají: Pio Marmaï, Jonathan Cohen, Noémie Merlant, Mathieu Amalric, Luàna Bajrami, Jean-Louis Garçon, Grégoire Leprince-Ringuet, Marie Papillon, Sophie Parel


Po proudu (Německo, 2023)

Pohlcující portrét berlínské queer klubové scény vypráví příběh dvaadvacetiletého Moritze, který se právě přestěhoval do Berlína za svým přítelem Jonasem. Nezkušený Moritz nemá příliš plánů do budoucna a chce žít s Jonasem v poklidném vztahu. Když ho ale Jonas nečekaně opustí, získá Moritz konečně impulz začít experimentovat a objevit, kým doopravdy je. Jeho „druhý coming-out“ se odehrává v technoklubech, na zadních sedadlech taxíků, i v bytech lidí z BDSM komunity. Moritz získává nové přátele a užívá si možnost projevit své doteď potlačované touhy. Také ale odkrývá temné stránky svého nového životního stylu. Podaří se mu dospět a neztratit sám sebe?

Po proudu
Drifter
Drama / Romantický
Německo, 2023, 79 min
Režie: Hannes Hirsch
Scénář: Hannes Hirsch
Kamera: Elisabeth Börnicke
Hrají: Lorenz Hochhuth, Gustav Schmidt, Cino Djavid, Oscar Hoppe, Marie Tragousti, Rabea Egg


Premiantka (USA, 2024)

Talentovaná spisovatelka (Jenna Ortega) dostává od svého charismatického profesora (Martin Freeman) úkol, který je náhle oba zaplete do složité sítě vášní a intrik. Zatímco veškeré hranice postupně mizí, profesor a jeho žákyně se musí postavit svým nejtemnějším stránkám.

Premiantka
Miller´s Girl
Komedie / Drama / Romantický
USA, 2024, 93 min
Režie: Jade Halley Bartlett
Scénář: Jade Halley Bartlett
Kamera: Daniel Brothers
Hudba: Elyssa Samsel
Hrají: Martin Freeman, Jenna Ortega, Bashir Salahuddin, Gideon Adlon, Dagmara Dominczyk, Christine Adams


Polibek (Dánsko, 2023)

Píše se rok 1913 a v Evropě se šíří zvěsti o tom, že bude válka. Anton je mladý muž, který touží očistit jméno své rodiny od hanby, kterou jí způsobil jeho otec, když ji opustil. Nyní se chce prosadit a stát se důstojníkem kavalerie. Během vojenského cvičení pomáhá stárnoucímu šlechtici, který ho pozve na své sídlo. Tam se setkává s jeho dcerou Edith, která je následkem osudné nehody upoutána na invalidní vozík. Anton je přijat do rodiny, což mu dává naději na dobrou budoucnost, ale čím více se s Edith sbližuje, tím větší má strach, že ji zklame a zraní. Kvůli tomu brzy přestává mít odvahu upřímně projevovat svoje city. Film Polibek je tak dramatem dánského režiséra Billeho Augusta o mladém muži, který se zaplete do sítě slibů, lží a morálních závazků.

Polibek
Kysset

Drama / Romantický
Dánsko, 2023, 116 min
Režie: Bille August
Předloha: Stefan Zweig (kniha)
Kamera: Sebastian Blenkov
Hudba: Henrik Skram
Hrají: Esben Smed, Clara Rosager, Lars Mikkelsen, Rosalinde Mynster, Greg Latter, David Dencik, Lars Phister


Nerozlučná dvojka (Francie, Španělsko, 2023)

Nerozlučná dvojka vypráví příběh Dona, dřevěné loutky na útěku a opuštěné plyšové hračky DJ Doggy Doga, který hledá opravdového kamaráda. Jejich cesty se zkříží v Central Parku a navzdory všem předpokladům i odlišnostem se spolu vydávají na dobrodružnou cestu New Yorkem.

Nerozlučná dvojka
Les Inséparables
Animovaný / Dobrodružný / Rodinný
Francie / Španělsko / Belgie, 2023, 88 min
Režie: Jérémie Degruson
Scénář: Jérémie Degruson, Bob Barlen, Cal Brunker, Joel Cohen, Alec Sokolow 
Hudba: Puggy
Hrají: Monica Young, Olivier Paris, Donte Paris

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast