Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

V kinech od 8. února

Do kin právě přilétá přímo z vesmíru česká sci-fi komedie Rudolfa Havlíka Franta mimozemšťan. Hvězdně obsazená fraška z moravské vesnice nabídne tajemný příběh s notnou dávkou kosmického humoru. Čtyři malí dospělí je severské komediální drama o polyamorických vztazích. Rodinný animák Noemova archa z brazilsko-indické provenience řeší známý biblický příběh s notnou dávkou humoru, nadsázky i nezbytných zvířátek. A nakonec je tu jedna velká klasika: do kin se limitovaně vrací oscarový Pianista v restaurované 4K verzi.

Franta mimozemšťan (Česko, 2024)

Poklidný život malé moravské vesnice rozbouří podivné úkazy. Jako by se na poli za obcí odehrálo něco tajemného. Místní amatérský astronom Blažej (Filip Březina) je přesvědčen, že návštěva z kosmu je tady. Jen mu to nikdo nevěří. Starosta Picek (Vasil Fridrich) má zrovna spoustu práce s dotacemi a zdejší policistka Marková (Erika Stárková) rozjíždí pátrání po ukradené cisterně. Ale proč se tedy nedaleko vinice objevily na poli kruhy? A proč se soused Franta (Jakub Prachař) najednou chová tak divně? Blábolí nesmysly a hledá jakýsi Karadar. Jako by ho někdo vyměnil! Celá vesnice nicméně tvrdí, že Franta byl vždycky trochu z jiné planety, ale takové chování je moc i na jeho ženu Boženu (Tereza Ramba). A proč se tu najednou zjevila Rebeka (Kateřina Marie Fialová), která tvrdí, že do téhle na pohled nezajímavé obce přijela pouze kempovat? A komu ve skutečnosti velí generál Sokol (Jiří Langmajer)?

Franta mimozemšťan
Komedie
Česko, 2024, 101 min
Režie: Rudolf Havlík
Scénář: Rudolf Havlík
Kamera: Helena Fikerová
Hudba: Ondřej Konvička
Hrají: Jakub Prachař, Tereza Ramba, Vasil Fridrich, Filip Březina, Kateřina Marie Fialová, Petra Hřebíčková, Erika Stárková, Jiří Langmajer, Leoš Noha, Pavel Kikinčuk, Oldřich Navrátil, Jan Teplý ml., Petr Vančura, Nela Štefanová


Čtyři malí dospělí (Finsko, 2023)

V dnešní době se zdá, že polyamorie se spojuje výhradně s alternativním životním stylem generace Z. Ale možná, že i někteří z nás, kteří toho v milostném životě už hodně zažili, se ve svých touhách cítí být monogamními vztahy také příliš omezeni. Juulia je úspěšná poslankyně parlamentu a žije ve zdánlivě dokonalém manželství se svým mužem knězem Matiasem. Když však Juulia zjistí, že Matias má už rok poměr s Enni, zhroutí se. Aby zachránila své manželství, zapojí Enni do svého života a všichni začnou žít společně v polyamorním vztahu. Když Juulia přijme nová pravidla, zamiluje se do mladého Misky, který se zdá být z celé čtveřice nejvyzrálejší. Všichni čtyři se vzájemně milují, ale ať se snaží sebevíc, nedokážou se zbavit problémů. Jde o dojemný a lidský portrét čtyř dospělých lidí s bolestmi dospívání.

Čtyři malí dospělí
Neljä pientä aikuista
Drama / Komedie / Romantický
Finsko, 2023, 122 min
Režie: Selma Vilhunen
Scénář: Selma Vilhunen
Kamera: Juice Huhtala
Hrají: Alma Pöysti, Eero Milonoff, Oona Airola, Pietu Wikström, Vilhelm Blomgren, Altamimi Wahab


Noemova archa (Brazílie, Indie, 2024)

Jak je všem známo, na Noemovu archu mohl pouze jeden sameček a jedna samička každého druhu. Ale co když se o této tajné události dozvědí dva myšáci a ani jeden z nich se nehodlá vzdát svého místa? Vini a Tito jsou nerozluční parťáci, hudebníci do nepohody, kteří nemají v plánu se utopit. S pomocí důvtipného švába a velkého množství štěstí se snad nesmělému básníkovi Vinimu a okouzlujícímu kytaristovi Titovi podaří na Archu dostat a společně se prosadit mezi zvířátky všech velikostí a tvarů. Dokáží tito dva koumáci svou hudbou zlepšit náladu na lodi, na níž musí všichni společně přežít čtyřicet dní a čtyřicet nocí?

Noemova archa
Noah’s Ark
Animovaný / Dobrodružný / Muzikál
Brazílie / Indie, 2024, 96 min
Režie: Sérgio Machado, Alois di Leo
Režie českého znění: Karel Novák
Scénář: Sérgio Machado
Hrají: Martin Sobotka, Michal Holán, David Bouša, Radek Škvor, Bohdan Tůma, Svatopluk Schuller, Jan Battěk, Petra Hobzová a další


Pianista (Francie, Polsko, Německo, VB, 2002)

Polsko je v srpnu 1939 bez jakéhokoliv varování napadeno německými vojsky. Život mladého, mimořádně talentovaného a úspěšného pianisty židovského původu Wladyslawa Szpilmana se tak změní k nepoznání. Jeho rodina je donucena po obsazení Varšavy Němci postupně přijímat tvrdé a ponižující restrikce zaměřené proti židovské komunitě. Nejprve rozprodávají majetek, který rodina dlouhá léta shromažďovala, včetně pianistova drahocenného klavíru. Pak se musí podřídit ponižujícím pravidlům a nosit pod hrozbou přísného trestu na rukou Davidovu hvězdu. Jsou přestěhováni do uzavřeného areálu obehnaného vysokými zdmi – na místo, které brzy vstoupí do dějin jako Varšavské ghetto, ve kterém živoří půl miliónů Židů. S postupujícím časem začínají transporty do koncentračních táborů, jimž se nevyhne ani Szpilmanova rodina. Wladyslaw se na poslední chvíli zachrání a s pomocí přátel se dostane za zeď, kde až do konce války přežívá v opuštěném bytě.

Pianista
Le Pianiste
Drama / Životopisný / Válečný / Hudební
Francie / Polsko / Německo / Velká Británie / USA, 2002, 150 min
Režie: Roman Polański
Předloha: Władysław Szpilman (kniha)
Scénář: Ronald Harwood
Kamera: Paweł Edelman
Hudba: Wojciech Kilar
Hrají: Adrien Brody, Emilia Fox, Michał Żebrowski, Ed Stoppard, Maureen Lipman, Frank Finlay, Jessica Kate Meyer, Wanja Mues, Richard Ridings, Anthony Milner, Thomas Lawinky, Joachim Paul Assböck, Daniel Caltagirone, Andrzej Blumenfeld, Zbigniew Zamachowski, Popeck, Zofia Czerwińska, Udo Kroschwald, Uwe Rathsam, Joanna Brodzik, Katarzyna Bargiełowska, Maja Ostaszewska, Cyril Shaps, Wojciech Smolarz, Lech Mackiewicz, Ruth Platt, Frank-Michael Köbe, Torsten Flach, Peter Rappenglück, Ronan Vibert, Andrzej Pieczyński, Katarzyna Figura, Valentine Pelka, Andrew Tiernan, Thomas Kretschmann, Cezary Kosiński, Grzegorz Artman, Adam Bauman, Paweł Burczyk, Zbigniew Dziduch, Marian Dziędziel, Nina Franoszek, Jerzy Góralczyk, John Keogh, Jarosław Kopaczewski, Dmitrij Leščenko, Dorota Liliental, Rafał Mohr, Krzysztof Pieczyński, Morgane Polanski, Norbert Rakowski, Piotr Siejka, Andrzej Szenajch, Tomasz Tyndyk, Andrzej Walden, Zbigniew Waleryś, Maciej Winkler, Tadeusz Wojtych, Andrzej Zieliński, Maurycy Zylber, Ksawery Zylber, Roman Garbowski, Paweł Małaszyński, Axel Prahl, Borys Szyc, Etl Szyc, Małgorzata Trybalska, Jacek Wolszczak, Paweł Zdun

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast