Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: AKREDITACE A BALÍČKY VSTUPŮ NA VÍKEND JSOU VYPRODÁNY. NA DOPROVODNÝ PROGRAM SE ALE DOSTANETE.

Produkoval řadu hitů, režijním debutem vyprodal stadion. Rudolf Biermann nejen o Válce policajtů

Jako producent je podepsaný pod Účastníky zájezdu, Obsluhoval jsem anglického krále, Nestydou, ale třeba i Show Jana Krause. V posledních letech se věnuje i režii, a to filmům s velmi nelehkou a bolestně reálnou tématikou korupce a prorůstání zločinu do slovenských státních struktur. Rudolf Biermann totiž spolu s Marianou Čengel Solčanskou režíroval thriller Sviňa o bytostně aktuálních problémech slovenské politiky, a ve svém samostatném debutu i právě uváděnou Válku policajtů o divokých mafiánských devadesátkách.

Rudolf Biermann se narodil 20. dubna 1958 v Trenčíně. Od roku 1990 pracuje jako nezávislý filmový producent, což nakonec v roce 1993 vyústilo v založení vlastní filmové produkční společnosti IN FILM Praha s.r.o. Původně přitom vystudoval práva, než začal pracovat jako asistent produkce.

Od té doby se mu daří sbírat ceny, plnit kina, i oslovovat televizní diváky díky nespočtům repríz jeho filmů. Jaké jsou rozdíly mezi českými a slovenskými diváky a proč si vzájemně mezi sebou méně a méně rozumí? Je mezinárodní koprodukce a účast zahraničních hvězd pro producenta spíš výhoda, nebo nevýhoda?

Řeč přišla i na to, jak se z úspěšného producenta najednou stane režisér, nota bene jde-li o kontroverzní snímek o neradostných poměrech aktuální politiky, které vyústili až v nájemnou vraždu dvou mladých lidí. Na Sviňu, která vypráví o událostech spojených se smrtí Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové, v lecčems navazuje i právě v českých kinech uváděná Válka policajtů, byť ta se dějově vrací až do období divokých devadesátek.

Scénář napsal populární novinář a spisovatel Arpád Soltész, který je i autorem původní knihy. Vypráví o křehké symbióze státní zpravodajské služby a lokálními gangy, podnikateli a košickou policií, která je štědře odměňována za přivírání očí před zločiny.

Když cítím ve společnosti nějakou nespravedlnost, tak se snažím nějakým způsobem dopomoci k tomu, aby lidé pochopili, že takhle se to nemá. 90. léta, zejména období absolutní vlády Vladimíra Mečiara, byla léta, kdy jsme velmi cítili, kam to bude směřovat, a myslím, že s tím dosud nejsme vyrovnaní,“ popisuje producent a režisér svou motivaci znovu se pustit do tak složitých témat.

Popovídali jsme si o tom, jak film před pár týdny vyprodal košický stadion, jaká úskalí nese obsazení Jakuba Štáfka nebo Rytmuse do rolí drsných mafiánů, nebo kam by příběh Války policajtů mohl dál pokračovat. Film vstupuje do kin 22. února.

-red-
audio: Totalfilm Media
foto/video: CinemArt, Totalfilm Media © 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast