Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Jak se točí mimozemšťan, pád letadla nebo potápění k pokladu? Podcast s Rudolfem Havlíkem

Rudolf Havlík, vášnivý cestovatel i divák a vystudovaný grafik, je jedním z nejčilejších režisérů u nás, který běžně točí i dva filmy ročně. Rád do nich přitom svou lásku k poznávání nejrůznějších koutů planety i filmům všeho druhu promítá v podobě exotických lokací a svou oblíbenou komedii mísí s žánry, kterých se tuzemští producenti obvykle spíš bojí – jako je kontemplativní procházka Islandem v Minutě věčnosti, jeho nedávný dobrodružný survival Ostrov nebo nová sci-fi komedie Franta mimozemšťan, ve které ufo místo do Texasu havaruje někam kousek od Brna.

Jak se podobné žánrové experimenty dávají dohromady? Nejsou jeho projekty nejsou vlastně záminkou k jakýmsi filmařským dovoleným? Kde leží hranice možností digitálních triků v našem prostředí? A jak se romcomový hitmaker staví k současné divácké únavě českými romcomy? Rozpovídali jsme se i o chystaném podmořském dobrodružství Poklad, za kterým se Havlík se štábem a technikou dokonce potápěl ve vodách nedaleko Thajska.

Havlíkova aktuálně uváděná novinka Franta mimozemšťan vypráví o malé moravské vesnici, jejíž poklidný život rozbouří podivné úkazy. Jako by se na poli za obcí odehrálo něco tajemného. Místní amatérský astronom Blažej (Filip Březina) je přesvědčen, že návštěva z kosmu je tady. Jen mu to nikdo nevěří.

„Franta mimozemšťan je po Ostrovu víc komediální, vlastně hodně komediální, celý film je postavený na humoru. Baví mě dělat tenhle žánr a baví mě vytvářet humorné situace a správně je pointovat. Tady tím, že je to trochu mimozemské, jsem si mohl dovolit dělat to, co jsem chtěl a jak jsem chtěl, protože jde do jisté míry o fantazii. V tom se cítím jako ryba ve vodě, takže věřím, že ten humor se mi podaří přenést i na diváka,“ vysvětluje režisér.

„My jsme si u Franty samozřejmě nemohli dovolit tak velké trikové věci, jaké si můžou dovolit v Americe. Přesto, i když jsem to tolik nepředpokládal, je film plný triků a reálií, které jsou spojené s návštěvou mimozemské civilizace. I když je to komedie dělaná s nadsázkou, tak sci-fi prvky musely a musí být udělané realisticky a působit tak, jako by to bylo doopravdy. Jinak by z toho byla pohádka. V obrazové postprodukci jsme se je snažili udělat tak, aby fungovaly správně a vypadalo to pěkně a velkolepě. Přestože hrajeme nadsázku. Bylo to náročné, potřebovalo to čas, aby to v kině vypadalo krásně a zároveň to nestálo miliony dolarů, protože miliony dolarů  jsme neměli.“

Náš podcast najdete ve všech oblíbených aplikacích a pořad s pravidelným shrnutím filmových novinek pak i každý pátek na YouTube. Franta mimozemšťan přiletí do kin již 8. února.

-red-
audio: Totalfilm Media; foto/video: Totalfilm Media, CinemArt © 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast