Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Téma: Kdo vlastně je Madam Web? Zatopí ve filmech Spider-Manovi?

Studiu Sony se v roce 1999 povedlo provést koupi století. Od krachujícího Marvelu zakoupilo za pouhých 7 milionů dolarů práva na filmového Spider-Mana a povedlo se mu úspěšně převést postavu na velká plátna. Od té doby se ale Marvel postavil na nohy, nastartoval rozsáhlý filmový svět a Sony jednoduše začalo zaostávat. Oproti konkurenci totiž vlastní jen samotného Spider-Mana a hrstku jeho přidružených postav. Jejich pokusy vystavět vlastní provázaný vesmír složený pouze ze Spideyho záporáků se zatím příliš nevydařil. Sony to ale nevzdává. Tento týden nám hodlá představit tajemnou jasnovidku Madam Web. Ta je ale v mainstreamu oproti třeba kolegovi Venomovi zcela neznámá. Co je tedy tajemná postava vlastně zač?

Většina záporáků, která se pavoučímu hrdinovi během let postavila, spadá do jedné ze dvou jednoduchých kategorií. Ambiciózní vědec, jehož experimenty se obrátily proti němu a daly mu zvláštní síly, nebo běžný pouliční gauner, který nedopatřením získá superschopnosti a zamíří s nimi rovnou do banky. Je tedy poměrně překvapivé, že po loňském Morbiovi, který byl těchto trendů zářným příkladem, sáhlo studio po tak abstraktní postavě, jako Madam Web.

V komiksovém světě Marvelu je totiž Cassandra Webb slepou stařenou s jasnovidnými schopnostmi, která se dovede napojit na všudypřítomnou Pavučina života a osudu – sílu, která propojuje všechny pavoučí hrdiny napříč různými vesmíry. Pěkně ujetý a fantasmagorický koncept, který by se přímo vyjímal v epizodě Ricka a Mortyho. I s věcmi této ráže se ale komiksový Spidey musí čas od času potýkat.

Ve Spider-Manových dobrodružstvích hrála tato enigmatická bábinka schopná předpovídat budoucnost vždy jen okrajovou roli. Sem tam se zjeví, varuje hrdinu před blížícím se nebezpečím a zase se vypaří. Většina fanoušků si ji ale spojuje s klasickým animovaným seriálem z 90. let, kde Spider-Manovi pravidelně komplikovala život a posílala ho na kosmická dobrodružství napříč vesmíry. Mnoho dlouholetých fandů má tuto verzi Madam Web vrytou do paměti také proto, že ji namluvila Joan Lee, manželka komiksové ikony Stana Leeho.

Filmová verze Madam Web, která dorazí do kin už tento týden, si samozřejmě z předlohy vyzobala jen několik drobností. V novém zpracování se Cassandra Webb v podání Dakoty Johnson živí jako záchranářka na Manhattanu, která se potýká s nepříjemným problémem. Vždy, když se to nejméně hodí, ji přepadnou tajemné vidiny. Když ji ale začne pronásledovat tajemná maskovaná osoba, Cassandra zjišťuje, že ve skutečnosti vídá střípky budoucnosti. Osud ji poté svede dohromady se třemi mladými ženami, které stejně jako ona disponují nadlidskými schopnostmi a dostaly se do hledáčku neznámého zabijáka. Kromě samotné Madam Web tedy film představí i tři další pavoučí superhrdinky, které si v komiksech postupně předávaly titul Spider-Woman nebo Spider-Girl.

A jak v tom všem vlastně figuruje Spider-Man? Kdo ví. Přestože má studio Sony momentálně rozjetou nesmírně úspěšnou sérii filmů s Tomem Hollandem v hlavní roli, rozhodlo se ji zasadit do sdíleného světa Marvelu. Ti ale nechtějí mít se samostatnými projekty Sony nic společného. Kam tedy nakonec všechny spin-offy jako Morbius, Venom a nově i Madam Web zapadnou, to zatím visí ve vzduchu. Dříve nebo později se v nich pravděpodobně nějaká verze pavouka objeví. Jestli ale bude mít tvář Hollanda, někoho úplně nového nebo třeba Andrew Garfielda, na to se nejspíš snaží v Sony horlivě přijít. Možná vám napoví v kinech od 15. února.

Petr Schön, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, Marvel, Comic Book Treasury, Falcon © 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast