Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Total Week #15/24 – Dvojka FNaF na obzoru, další Blair Witch a 28 let poté

Uplynulý týden byl bohatý na hororové novinky. Na plátna se vrátí Pět nocí u Freddyho, Blair Witch, 28 dní poté nebo dánská hitovka Nepřivolávej nic zlého v americkém remaku. Ohlédneme se také za kontroverzní kariérou O. J. Simpsona, podíváme se dopředu díky technologii LED stěn a doporučíme si seriálovou post-apo pecku.

Blumhouse chystá novou Blair Witch a dvojku FNaF

V Las Vegas tento týden probíhá Cinema Con, největší setkání kinařů a studií, kde se tradičně představují horké novinky a plány na nové filmové projekty.

Letošní prezentace byla bohatá na hororové novinky. Asi aktuálně nejslovutnější žánrový producent, Jason Blum, totiž odprezentoval nejen trailer na remake dánského thrilleru Nepřivolávej nic zlého s Jamesem MacAvoyem, o kterém ještě budeme mluvit.

Oficiálně také potvrdil přípravy nového přírůstku do světa čtvrt století staré found-footage Záhada Blair Witch, která se stala slušným mileniálským fenoménem a v době své premiéry šokovala guerillovou kampaní ve zprávách i na internetu, když chtěla vyvolat dojem, že se v marylandských lesích trojice studentů skutečně ztratila. Mělo by jít o první z řady podobných resuscitací starších hororů z dílny studia Lionsgate, se kterým producent uzavřel smlouvu.

Kromě toho ale Blum oznámil i pokračování adaptace herního fenoménu Pět nocí u Freddyho, což asi nikoho nepřekvapí. Při rozpočtu 20 milionů první film vloni vydělal skoro 300 milionů dolarů, že pokračování přijde tak bylo tutovkou i navzdory rozpačitým reakcím hráčů i normálních diváků. Snad se z jejich kritiky tvůrci do příště poučí. O příběhu zatím nevíme nic, film by ale měl dorazit příští rok na podzim.

28 let poté a ještě dál

Když už jsme u zpráv, co udělají hororovým fandům radost, Danny Boyle chystá návrat své atmosférické zombie kultovky 28 dní poté. Na tu po letech navázalo ještě povedené pokračování 28 týdnů poté, a nyní režisér hodlá příběh smrtícího viru vyprávět v celé nové trilogii.

Se scénáři mu má pomáhat Alex Garland, který si prvním filmem odstartoval slibnou kariéru, do které si už za pár dní připíše očekávaný thriller Občanská válka. Menší důvěru vzbuzuje jméno Niy DaCosty, režisérky Marvels, která by měla časem převzít režii nové trilogie; je ale fér poznamenat, že za komiksový propadák může z velké části spíš studio a že filmařka má na kontě hodně výrazného Candymana.

Natáčení 28 let poté by se pod Boylovou režijní taktovkou mělo rozeběhnout ještě letos, a před kamerou se údajně má objevit Ralph Phiennes, Charlie Hunnam a Jodie Comer. Čerstvým Oscarem ověnčený Cillian Murphy by se podle svých slov do své role ze startu kariéry vrátil s nadšením.

Uvidíme, jestli vše půjde podle plánu… a jak se budou jmenovat další filmy. Na takových 28 dekád a 28 století poté se ale určitě podíváme rádi.

Cillian Murphy v ikonickém záběru z 28 dní poté (foto: TMDB)

Zemřel O. J. Simpson

Je otázka, jestli se O. J. Simpson zapsal víc jako hráč amerického fotbalu, herec, protagonista několika dokumentů a seriálů, nebo snad jako odsouzený zločinec a kontroverzní figura obviněná a dle mnohých vinná z vraždy exmanželky. Rozhodně ale jde o hodně zajímavou postavu, která se nesmazatelně zapsala do americké popkultury. Odkaz na jeho prchající bílé Bronco se ostatně probojoval i do Shreka.

Jako herec se největší popularitě těšil v 70. a 80. letech, kdy si zahrál v katastrofickém bijáku Skleněné peklo nebo ve třech dílech parodických komedií Bláznivá střela. Kdybyste měli vidět jediné dílo, které o jeho činech a životě vzniklo, určitě si pusťte první sérii American Crime Story, která se fascinujícím událostem okolo jeho obvinění a procesu, který se stal jedním z nejsledovanějších v moderní historii Spojených států, věnuje.

Jak jeho rodina potvrdila na sociálních sítích, Simpson podlehl rakovině v Las Vegas tento týden, 10. dubna, ve věku šestasedmdesáti let.

O. J. Simpson v Bláznivé střele (foto: Paramount)

Jsou LEDky budoucností filmu?

Na proběhlém pražském Comic Conu představila česká virtuální produkce s názvem Fantasy Studios expozici, kde si návštěvníci mohli prohlédnout a vyzkoušet, jak se natáčel například Mandalorian.

Produkce sídlící v Praze natáčí pomocí LED stěny o rozměrech 23,5 × 5 metrů už dva roky. Za dobu své existence si firma vybudovala stálou českou i mezinárodní klientelu, mj. pracovala například při natáčení seriálů Nadace pro Apple TV, Interview s upírem od AMC nebo filmu Hallow Road s Rosamund Pike.

Nejen filmový a televizní ale i reklamní průmysl považuje tento způsob natáčení za produkci budoucnosti. Technologie se využívá zejména kvůli celkovému ušetření nákladů na natáčení. Pro produkci je jednodušší a levnější natočit scénu na pláži před LED pozadím než posílat celý štáb na reálnou lokaci nebo řešit zábory a bát se počasí. Zároveň se šetří uhlíková stopa, takže natáčení je ekologičtější. Herci a tvůrci mají pohodlí studia a výhodou pro ně i tvůrce je přímá herecká interakce. Při natáčení na green screen totiž nemá herec šanci správně reagovat na akci, která se právě odehrává. Při použití LEDky herec a zároveň tvůrci vidí pozadí v reálném čase a můžou na něj reagovat.

Na druhou stranu s sebou ale technologie nese i jistá úskalí, pozorný divák si může všimnout, že obraz a scenérie vytvořené jejich pomocí postrádají uvěřitelnou hloubku a zejména v akčních scénách a jejich choreografii je zjevná absence prostoru.

Mezi české produkce, které už po LED stěnách sáhly, se řadí třeba komedie Mimořádná událost, kdy studio simulovalo ubíhající krajinu za okny vlaku.

Trailer týdne

Trailer filmu Nepřivolávej nic zlého, který byl odhalen studiem Blumhouse na zmíněném CinemaConu, představuje Jamese McAvoye a Mackanzie Davis ve zpočátku docela všední kratochvíli – na rodinném výletě s novými přáteli. Jenže ono se to celé zvrtne v docela drsný psychoteror. Nikdo není nakonec tím, kým se zpočátku zdá.

Původní dánský film se na festivalu Sundance v roce 2022 setkal s nadšenými ohlasy. James Watkins, který americký remake režíruje, má s podobným žánrem zkušenosti díky Ženě v černém s Danielem Radcliffem a navíc má na kontě jednu z oblíbených epizod, Sklapni a tancuj, populárního seriálu Black Mirror. V českých kinech jeho novinku uvidíme 12. září.

Na co se chodilo

Je stará známá pravda, že největším kinařovým nepřítelem je pěkné počasí. Minimálně v Česku, za oceánem léto platí, jak známo, za nejzásadnější sezonu. V Česku je kombinace vysokých teplot a nedostatku premiér ale smrtící, takže kinosály byly minulý týden nejprázdnější od pandemie. I tak marketingově nahajpovaná masovka, jakou bezpochyby je druhý Gump, tak dovedla nalákat slaboučkých 12 tisíc diváků, a slibný rozjezd psího mudrlanta najednou vypadá podstatně méně růžově než po premiéře.

Tržební nuda zavládla i za oceánem. Slušně se chodilo jen na popcornovou výplachovku Godzilla x Kong: Nové impérium, která se těžkopádně sune vstříc půlmiliardě dolarů. Ta sice ještě není jistá, další přírůstek do tohohle Monsterversa je ale tutovkou. Mezitím Opičí muž, sympatický, ale trochu děravý debut Deva Pattela vydělal hodně mrzutých 10 milionů dolarů, vzhledem k tomu, že rozpočet byl dost podobný, to ale není až taková katastrofa. Režisér se tak od svého debutu může jedině odrazit vstříc lepším výsledkům. Držíme mu palce, protože talent rozhodně prokázal.

Na co se podívat

Videoherní série Fallout vychází už čtvrt století a dočkala se několika dílů, není tedy divu, že platí za zásadní milník RPG žánru. Hráči si propracované příběhy z drsného světa zničeného jadernou válkou zamilovali nejen díky hratelnosti, ale i mytologii a černému humoru, často si utahujícího ze zbytečnosti války a nesmyslnosti toho, jak se k sobě lidi dovedou chovat. Zkrátka čím dál aktuálnější sranda.

Je vlastně s podivem, že adaptace vznikla až teď. V době, kdy značky jsou pro studia i streamy nejcennějšími komoditami, po Falloutu skočil Amazon, pro jehož službu Prime seriál nakopl věhlasný televizní tvůrce Jonathan Nolan.

Ten zase potvrdil, že se svým slavnějším bráchou Chrisem nesdílí jen příjmení, ale i talent. Amazon si totiž připisuje seriálovou pecku, která naštěstí kvalitativně nesdílí nic s Prsteny moci, jejich předchozím pokusem o vydojení slavné značky. Utíkejte si tuhle černočernou komediální post-apo pustit.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Totalfilm Media, CinemArt, Paramount, Amazon, TMDB © 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast