Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Total Week #16/24 – Krvavé Želvy Ninja, návrat Scary Movie a znovu Běžící muž

Želvy Ninja to zkusí na diváky v krvavé, mládeži nepřístupné verzi, kultovní série parodií se vrátí po skoro deseti letech a britský hračička chystá novou verzi osmdesátkové adaptace Stephena Kinga. A kina mezitím zejí prázdnotou. Naštěstí si do nich můžete zajít aspoň na depresivní vizi války, která nás snad za několik měsíců či let nečeká. Přejeme hezký jarní víkend a zajímavé čtení.

Želvy Ninja se umažou krví

Z animovaných Želv ninja s podtitulem Mutantí chaos se vloni pro studio Paramount vyklubalo příjemné překvapení. Že brzy vznikne o hláškujících obojživelných puberťácích další film jsme tedy čekali, zajímavé je, že tvůrci se s ním vydávají nečekaným směrem.

Někdejší producent filmové divize DC, Walter Hamada, totiž má produkovat krvavou, eRkovou adaptaci komiksu The Last Ronin. Scénář podle údajně nejdrsnější knihy ze světa Želv píše Tyler Burton Smith, podepsaný pod očekávanými, drsnými žánrovkami, jako Kung Fury 2 nebo Boy Kills World. Fandové po něčem podobném volali dlouho, je tedy super, že jim studio konečně vychází vstříc. Snad se to všechno projeví na výsledcích v kinech.

Znovu Běžící muž

Běžící muž s Arnoldem Schwarzeneggerem je synonymem pro kouzelně přiblblý osmdesátkový biják, který už dnes působí spíš úsměvně než jakkoli jinak. Příběh muže, který po útěku z vězení bojuje v gladiátorské aréně v kruté televizní show, navíc s původní předlohou Stephena Kinga nemá příliš společného. A protože adaptací knih tohohle pilného pisálka podle Hollywoodu není nikdy, nikdy, ale nikdy dost, dostane Běžící muž remake.

Ten chystá britský hračička Edgar Wright, podepsaný pod Jednotkou příliš rychlého nasazení nebo Scottem Pilgrimem, což budí velké naděje. Hlavní roli by si pak měl střihnout Glenn Powell, ze kterého se díky dvojce Top Gunu nebo sympatickému romcomu S tebou nikdy stává pořádná hvězda. Už to naznačuje, že nový Běžící muž to zřejmě s předlohou zkusí trochu jinak než první adaptace s obrovitým kulturistou. Snad z toho vyleze zajímavý film.

V novém Běžícím muži si zahraje Glenn Powell (foto: archiv)

Další Děsnej biják na obzoru

Parodie jsou dnes už dost mrtvý žánr, ještě na začátku milénia přitom ale platily za levný, přitom divácky vděčný a komerčně stabilní žánr. Za jeho etalon minimálně mezi mileniály určitě platí série Scary Movie. Ta ve svých prozatím pěti dílech, z nichž poslední spatřil světlo světa před dlouhými jedenácti lety, vždy namíchala největší bijáky své doby do příběhového guláše, ve kterém si bez skrupulí dělala nekorektní srandu ze všeho a všech. A brzy to má zkusit znovu.

Scary Movie 6 by měla rozjet produkci už na podzim a do kin dorazit někdy příští rok. Nic bližšího zatím nevíme, je ale jasné, že v případě úspěchu by se ze série stala v kinech stejná stálice, jakou byla předminulou dekádu. Hollywood a doba se samozřejmě od té doby dost proměnily. Jsme tedy zvědaví, z čeho všeho si tvůrci dovolí utahovat tentokrát a jak budou diváci i filmařští kolegové reagovat.

Série proslavila třeba Annu Faris nebo Marlona Wayanse (foto: Miramax)

Trailer týdne

Po patnácti letech od filmu s Liv Tyler, který byl v Česku uváděn pod názvem Oni, přichází režisér Renny Harlin s novou trilogií Cizinci, která vychází z původního filmu z roku 2008. Vypráví o mladém páru, který jede přes celou zemi vstříc novému začátku; bohužel jim nezbývá nic jiného, než se zastavit v odlehlém Airbnb v Oregonu a prožít noc plnou hrůzy se třemi maskovanými útočníky.

Děsuplná novinka s potenciálem hororového hitu vznikala loni v létě a na podzim na Slovensku. Do do kin půjde snímek postupně ve třech kapitolách. Tu první uvidíme v kinech už 16. května.

Na co se chodilo

V Česku se nechodilo na nic. Tržební bída nejen že tedy trvá už druhý týden po sobě, ona kulminuje. Smutný rekord tak urvali noví Krotitelé duchů, kteří se stali nejnavštěvovanějším filmem u nás s pouhopouhými jedenácti tisíci diváky. To je bída větší než kinaři zažívali za covidu. Nezbývá tedy než doufat, že nejde o začátek trendu, ale že na vině byla kombinace nevýrazných premiér a nečekaně hezkého jarního počasí, které od pondělí zase vzalo za své.

Dobře už bylo i za oceánem. Své brnknutí na citlivou strunu pečlivě načasoval přemýšlivý filmař Alex Garland, když půl roku před prezidentskými volbami servíruje hodně nepříjemnou vizi budoucnosti, ve které frustrace rozdělené společnosti Spojených států vytrysknou v explozi násilí a sousedi proti sobě pozvednou zbraně v Občanské válce. Atmosférický válečný thriller otevřel za necelých třicet milionů, což sice není kdovíjaká cifra, studio A24 proslulé převážně nízkorozpočtovými až středněrozpočtovými snímky z ní ale určitě má radost. Tím spíš, že jeho novinka a doposud nejdražší produkce stála jen o dvacet milionů víc, a velmi pravděpodobně tak skončí v zelených číslech.

Na co se podívat

Válka je válka. Je stejně hnusná a brutální, ať už vraždí Palestinec Izraelce, Rus Ukrajince nebo Texasan Newyorčana. V Občanské válce, zmíněné novince Alexe Garlanda, mnohdy vlastně nevíme, kdo s kým zrovna bojuje a proč. Režisér a scenárista mohl děj zasadit kamkoli a pointa by byla stejná.

Výsledek má scenáristické mouchy, ty ale těžkotonážně přebíjí způsob, jakým tvůrci divákovi servírují dusivou, krutě realistickou vizi zvěrstev, kterých jsme vůči sobě schopni. Stejně tak je ale na místě smeknout před tím, jak odvážně film staví své finále, účinně prosté jakékoli naděje, optimismu či katarze. A zároveň jde o poctivý biják, který navzdory skromnému rozpočtu vypadá i zní skvěle, takže kromě svého poselství nabízí i sakra efektní zážitek. Více se dozvíte v textové recenzi na webu nebo její audio verzi na podcastu.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto: archiv, Vertical Ent., Falcon, Donart, Miramax © 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast