Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

V kinech od 18. dubna

Do kin právě vchází varující novinka Alexe Garlanda Občanská válka, která nemusí nutně znamenat jen filmařskou fantazii. Horor Abigail zase ukáže, že děti dokáží být pořádná monstra! Papežův zákon řeší skutečnou událost z Itálie 19. století, která dokázala zahýbat celým tehdejším světem. Další z příběhů okřídlených pohádkových postav se jmenuje Jak zachránit draka a malá dívka se v něm bude snažit ochránit poslední žijící exemplář. V nabídce je i hravý a vtipný fiktivní dokument Daaaaaaalí! Ve filmu Volání Antarktidy můžeme vyrazit za tučňáky. Prázdniny s Broučkem je komediální road-movie s Bárou Polákovou. Do českých sportovních luhů nás společně s extrémním sportovcem Michalem Marošim vezme dokument Ten, co slaví každý den a nakonec je tu Vězení dějin, film jehož ústředním bodem je uherskohradištská uzavřená věznice.

Občanská válka (USA, VB, 2024)

Adrenalinová jízda po rozvrácené Americe blízké budoucnosti, která balancuje na ostří nože. Cesta napříč dystopickou Amerikou budoucnosti sleduje tým válečných reportérů závodících s časem, aby se dostali do Washingtonu dříve, než se povstalecké frakce vrhnou na Bílý dům.

Občanská válka
Civil War
Drama / Thriller / Válečný / Akční
USA / Velká Británie, 2024, 108 min
Režie: Alex Garland
Scénář: Alex Garland
Kamera: Rob Hardy
Hudba: Geoff Barrow, Ben Salisbury
Hrají: Kirsten Dunst, Cailee Spaeny, Wagner Moura, Stephen McKinley Henderson, Nick Offerman, Jesse Plemons, Karl Glusman, Sonoja Mizuno, Jojo T. Gibbs, Jefferson White, Alexa Mansour, Melissa Saint-Amand, Nelson Lee, Jeff Bosley, James Yaegashi, Greg Hill, Jin Ha, Juani Feliz, Evan Lai, Edmund Donovan

Abigail (USA, 2024)

Krást cizí děti je odporný zločin. Krást děti mocných zločinců je navíc nebetyčná hloupost. Jenže říkejte to partě darebáků, kterým se nechce živit poctivou prací, a tak přijmou zdánlivě hodně snadnou práci – unést dceru jakéhosi boháče, čtyřiadvacet hodin ji pohlídat, než zoufalý taťka zaplatí padesátimiliónové výkupné, shrábnout prachy a jít domů. První, zdánlivě nejtěžší fáze, proběhne víc než hladce. Sotva malá křehká Abigail na tréninku dotančí „Labutí jezero“, skončí omámená v dodávce a už se veze na smluvené místo, které kdovíproč připomíná venkovské panské sídlo říznuté zámkem hrůzy. Její únosci se mezi sebou neznají, kvůli bezpečí se dokonce oslovují smyšlenými jmény. Druhá fáze, spočívající v čekání na výkupné, by mohla být klidná, až nudná, kdyby únosci nezačali postupně umírat. Ukáže se totiž, že na některé děti by byla i nejdrsnější polepšovna krátká. Jenže když jim to konečně dojde, už není úniku.

Abigail
Horor / Thriller
USA, 2024, 109 min
Režie: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett
Scénář: Guy Busick, Stephen Shields
Kamera: Aaron Morton
Hudba: Brian Tyler
Hrají: Melissa Barrera, Dan Stevens, Kevin Durand, Kathryn Newton, Alisha Weir, Angus Cloud, William Catlett, Giancarlo Esposito, Matthew Goode

Papežův zákon (Itálie, 2023)

Píše se druhá polovina devatenáctého století a rozbouřenou Itálií zmítají revolucionářské změny. Jedné noci vtrhne do domu židovské rodiny Mortarových papežská garda s rozkazem zmocnit se šestiletého Edgarda. Chlapec byl totiž údajně tajně pokřtěn a dle zákona tak nyní náleží katolické církvi. Na pozadí mnohaletého boje o sjednocení Itálie, kdy se postavení církve a její moc otřásá v základech, bojuje Edgardova rodina za spravedlnost a navrácení uneseného syna. Papež je však silným soupeřem. Matador italské kinematografie Marco Bellocchio natočil napínavý příběh podle skutečné události, která vzbudila rozruch po celém tehdejším světě.

Papežův zákon
Rapito
Drama / Historický
Itálie / Francie / Německo, 2023, 125 min
Režie: Marco Bellocchio
Scénář: Marco Bellocchio, Susanna Nicchiarelli
Kamera: Francesco Di Giacomo
Hrají: Barbara Ronchi, Fabrizio Gifuni, Filippo Timi, Fausto Russo Alesi, Corrado Invernizzi, Leonardo Maltese, Paolo Pierobon, Marco Golinucci, Alessandro Fiorucci, Alessandro Scafati, Enea Sala, Samuele Teneggi, Mattia Napoli, Leonardo Bianconi

Jak zachránit draka (Španělsko, Čína, 2024)

Ve starověké Číně byli draci a lidé přáteli, ale lidská chamtivost ukončila jejich spojenectví a tato kouzelná stvoření se stala kořistí. Posledního z nich teď drží v zajetí krutý císař. Jednoho dne krmení drakovi přinese malá sirota jménem Ping a brzy se ukáže, že ona je tou vyvolenou, která jediná ho může zachránit. Na jejich cestě za svobodou je pronásleduje zlý čaroděj a lovec draků. Tito nepravděpodobní spojenci se však musí naučit pomáhat si a chápat jeden druhého. Aby přežili a Ping splnila své poslání, musí najít odvahu, o které nikdy nevěděla. Už nemůže být tím bázlivým, plachým sirotkem, jakým bývala kdysi. Stala se z ní opravdická hrdinka, která musí zachránit draka.

Jak zachránit draka
Guardiana de dragones
Animovaný
Španělsko / Čína, 2024, 98 min
Režie: Salvador Simó, Li Jianping
Scénář: Ignacio Ferreras, Rosanna Cecchini
Hudba: Arturo Cardelús
Hrají: Bill Nighy, Brendan Coyle, Anthony Howell, Bill Bailey

Daaaaaalí! (Francie, 2023)

Daaaaaalí! je hravý a místy velmi vtipný fiktivní dokument se spletitým dějem, který se skládá z překrývajících se snových sekvencí, nepředvídatelných skoků v čase a kde samotného umělce ztvárňuje pět různých herců. Nervózní lékárnice, která se stala novinářkou, musí vymýšlet stále důmyslnější finty, aby ji Dalí, který si na oplátku klade stále bizarnější požadavky, poskytl slíbený rozhovor. Opakovaně se setkávají, jenže Dalí pokaždé rozhovor předčasně ukončí a požaduje, aby producent slíbil rozhovor natočený „největší kamerou na světě“. Mezitím mistr navštíví večírek, kde jistý kněz vypráví o neustále se opakujícím snu. Film se proměňuje v zábavnou noční můru, v níž je sen součástí filmu, film součástí příběhu a příběh součástí snu a tak dále stále dokola. Kdo jiný by mohl lépe natočit takto duchaplnou poctu slavnému surrealistovi Salvadoru Dalímu než francouzský mistr absurdního humoru Quentin Dupieux.

Daaaaaalí!
Komedie / Drama
Francie, 2023, 77 min
Režie: Quentin Dupieux
Scénář: Quentin Dupieux
Kamera: Quentin Dupieux
Hudba: Thomas Bangalter
Hrají: Anaïs Demoustier, Edouard Baer, Jonathan Cohen, Gilles Lellouche, Pio Marmaï, Didier Flamand, Romain Duris, Agnès Hurstel, Jean-Marie Winling, Marie Bunel, Eric Naggar, Marc Fraize, Jérôme Niel, Hervé Pauchon, Matthias Girbig, Johann Dionnet, Tom Dingler, Cécile Garcia-Fogel, Philippe Dusseau, Sandrine Blancke, Nicolas Carpentier, Philippe Caulier, Ken Samuels, Laurent Nicolas

Volání Antarktidy (Francie, 2023)

Těch několik tisíc kilometrů dělící Patagonii od Jižního pólu jsou pro dobrodruhy fascinující a hypnotickou poutí. Někteří mluví i o závislosti, kdy se do vás Antarktida doslova zakousne. Luc Jacquet, režisér oscarového snímku Putování tučňáků, je závislý už třicet let. Tentokrát přichází s vizuálně podmanivým dobrodružstvím a předkládá před nás obrazy, které nejdou vyjádřit slovy. Je to skoro jako sbohem jednomu kontinentu a jeho obyvatelům, kteří nám mizí před očima.

Volání Antarktidy
Voyage au pôle sud
Dokumentární
Francie, 2023, 83 min
Režie: Luc Jacquet
Hudba: Cyrille Aufort
Hrají: Luc Jacquet

Prázdniny s Broučkem (Česko, 2024)

Kdo by někdy nechtěl vyrazit na rodinnou dovolenou krásným červeným karavanem po dědovi? Bára Poláková coby dobrodružná máma dvou dětí a nadšená food blogerka, řekne této výzvě ano. Její manžel, kterého si zahrál Lukáš Příkazký, dobrodružné nadšení ani trochu nesdílí. Ale když máme vedle sebe někoho, koho máme rádi, je úplně jedno, kde zrovna jsme. Celá rodina proto nakonec vyrazí na letní dovolenou k moři obytňákem. A přesto, že je Jadran doslova na dosah, cesta se může pořádně protáhnout.

Prázdniny s Broučkem
Komedie
Česko, 2024, 87 min
Režie: Jiří Matoušek
Scénář: Filip Oberfalcer, Jiří Matoušek
Kamera: Šimon Dvořáček
Hudba: Petr Wajsar
Hrají: Barbora Poláková, Lukáš Příkazký, Michal Isteník, Martin Sobotka, Tomáš Jeřábek, Pavel Zedníček, Pavel Nový, Marie Ludvíková, Patrik Děrgel, František Sládek, Barbora Dragounová

Ten, co slaví každý den (Česko, 2024)

Na pozadí příběhu jednoho z nejvýznamnějších extrémních sportovců v historii České republiky Michala Marošiho natočil režisér Martin Vrbický celovečerní dokument o osudu celé generace lidí, která upsala život horským kolům a dalším extrémním sportům. Před kamerou se tak vystřídaly legendy jako jsou Tomáš Slavík, Michal Prokop, Eva Adamczyková nebo Kanaďané Richie Schley a Brett Tippie. Film není pouze portrétem člověka, který stál nesčetněkrát na hraně mezi životem a smrtí, ale zároveň odráží jeho snahu skloubit rodinný život s životem vrcholového sportovce.

Ten, co slaví každý den
Dokumentární
Česko, 2024, 65 min
Režie: Martin Vrbický
Scénář: Jan Strejcovský
Hrají: Michal Maroši, Tomáš Slavík, Eva Adamczyková

Vězení dějin (Česko, 2023)

Film režisérů Jana Gogoly ml. a Matěje Hrudičky, poprvé uvedený na MFDF Ji.hlava 2023, provází diváky areálem uherskohradišťské věznice a skrze setkání lidí z různých generačních, ideových a sociálních světů propouští dějiny na svobodu. Desítky let uzavřená věznice na diváka dýchne atmosférou politických procesů minulého století, ale její prázdnotu lze zároveň naplnit zkušeností, že dějiny vytváří každý z nás. Film o tom, že minulost může být klíčem ke společné budoucnosti.

Vězení dějin
Dokumentární
Česko, 2023, 92 min
Režie: Jan Gogola ml., Matěj Hrudička
Kamera: Adam Černich, Radovan Hradil, Dominik Zbořil
Hudba: Jiří Pavlica, Ivan Palacký
Hrají: Jiří Svoboda, Jiří Pavlica, Vladimír Kokolia

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast