Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

FURIOSA: SÁGA ŠÍLENÉHO MAXE MÁ FINÁLNÍ TRAILER. VSTUPENKY JSOU JIŽ V PŘEDPRODEJI.

V kinech od 25. dubna

Do kin právě vchází skvěle natočený příběh milostného trojúhelníku schovaný za obal tenisového filmu. Zendaya, Josh O´Connor a Mike Faist excelují v novince Rivalové Lucy Gaudagnina. Bill Skarsgård se představí v postapo akčním thriller Boy Kills World, Michal Balcar v minimalistickém observačním dramatu Lesní vrah podle skutečné události. Na své si přijdou milovníci artových snímků. Do kin vchází gruzínský Kos v ostružiní s milostným příběhem zralé ženy. Komediální drama Jednou to bude všechno tvoje nabídne skandinávský sentiment. Životopisný film je zastoupený snímkem Maria Montessori o zakladatelce revoluční metody výuky. Pro děti tu je animák Fantastická parta a milovníci klasiky mohou vyrazit na restaurovaného Kristiana s Oldřichem Novým. Nakonec je tu Šamanův příběh, který mapuje snahu jakutského šamana vyhnat z Kremlu Vladimíra Putina.

Rivalové (USA, 2024)

Ve filmu Rivalové od vizionářského režiséra Luca Guadagnina hraje Zendaya roli Tashi Duncanové, bývalé tenisové šampionky, která se stala díky zranění na kurtu nakonec trenérkou. Trénuje svého manžela, tenisového šampiona, který je před koncem své hvězdné kariéry (Mike Faist). Tashiinu snahu prodloužit manželovu kariéru naruší návrat jejich společného bývalého přítele Patricka a tenisového rivala (Josh O´Connor). Napětí začíná stoupat a Tasha musí zjistit, co vlastně sama chce.

Rivalové
Challengers
Drama / Romantický / Sportovní
USA, 2024, 131 min
Režie: Luca Guadagnino
Scénář: Justin Kuritzkes
Kamera: Sayombhu Mukdeeprom
Hudba: Trent Reznor, Atticus Ross
Hrají: Zendaya, Josh O’Connor, Mike Faist, A.J. Lister, Naheem Garcia, Hailey Gates, Nada Despotovich

Boy Kills World (USA, 2023)

Píše se nedaleká postapokalyptická budoucnost a městu, kde žije, vládne zkorumpovaná dynastie v čele s Hildou Van Der Koy. Právě ona mu zabila matku i sestru a nechala ho navždy umlčet a ohluchnout. Jeho jediným přáním a posláním je vidět ji umírat v bolestech. A udělá pro to cokoli. Aby přežil, naučí se odezírat ze rtů. Aby se pomstil, podrobí se drsnému výcviku tajemného šamana. Vedený hlasem své oblíbené videohry z dětství se stává nástrojem smrti, který už nic nezastaví. A v předvečer brutálního vybíjení oponentů, která patří k Hildiným každoročním kratochvílím, rozpoutá krvavá jatka.

Boy Kills World
Akční / Thriller
USA, 2023, 110 min
Režie: Moritz Mohr
Scénář: Tyler Burton Smith, Arend Remmers
Kamera: Peter Matjasko
Hudba: Ludvig Forssell
Hrají: Bill Skarsgård, Jessica Rothe, Michelle Dockery, Brett Gelman, Isaiah Mustafa, Andrew Koji, Famke Janssen, Sharlto Copley, Yayan Ruhian, Quinn Copeland, Cameron Crovetti, Nicholas Crovetti, Frances Sholto-Douglas, Jane de Wet, Kevin Otto, H. Jon Benjamin

Lesní vrah (Česko, 2024)

Minimalistické krimidrama sleduje poslední rok života jednoho z nejznámějších českých sériových vrahů, Viktora Kalivody. Ten v roce 2005 zavraždil v lese tři náhodné kolemjdoucí. Lesní vrah, jak se mu přezdívá, pracoval jako policista, vyhrál v soutěži Chcete být milionářem a měl nadprůměrně vysoké IQ. Případu se dostalo velké pozornosti nejen proto, že měl v plánu vystřílet pražské metro ale i proto, že svůj motiv nikdy zcela neprozradil. Dokážeme někdy pochopit, co se odehrávalo v jeho hlavě? Film vychází ze skutečných událostí.

Lesní vrah
Krimi / Drama
Česko / Slovensko / Polsko / Rumunsko, 2024, 78 min
Režie: Radim Špaček
Scénář: Zdeněk Holý
Kamera: Oleg Mutu
Hudba: Marzena Majcher-Wojciechowska
Hrají: Michal Balcar, Jaroslav Mendel, Tomáš Drápela, Marie Horáčková-Turková, Andrei Toader, Eliška Hanušová Bašusová, Martin Janouš, Eliza Roth, Lukáš Venclík, Martin Davídek, Jiří Král, Alan Weissabel, Adam Szyszkowski, Miroslava Vydrová, Petr Vorel, Miroslav Perinaj, Anežka Dominová, Juraj Gál

Kos v ostružiní (Švýcarsko, Gruzie, 2023)

Etero je 48 let, žije v ospalé gruzínské vsi a v oprýskaném koloniálu prodává prací prášky a kosmetiku. Vesničané se na ni dívají jako na podezřelý úkaz. Etero má totiž nejradši samotu. Miluje dorty, řeku a ostružiny, které jí byly po celý život rodiči, spolužáky, kamarády i milenci. Nikdy se nevdala, nikdy nepoznala muže, nikdy po žádném netoužila. Vše se ale obrátí vzhůru nohama, když nečekaně zahoří k ženatému Murmanovi… Opětovaná láska je příslibem nového štěstí. Ale opravdu stojí za to, aby kvůli němu Etero opustila to své staré? Elene Naveriani ve své netradiční romanci Kos v ostružiní spojuje Kaurismäkiho komiku s vážnou tváří a melancholii svého krajana Otara Ioselianiho.

Kos v ostružiní
Shashvi shashvi maq’vali
Drama
Švýcarsko / Gruzie, 2023, 110 min
Režie: Elene Naveriani
Předloha: Tamta Melashvili (kniha)
Scénář: Elene Naveriani
Kamera: Agnesh Pakozdi
Hrají: Eka Chavleishvili, Temiko Chichinadze, Lia Abuladze

Jednou to bude všechno tvoje (Švédsko, 2023)

Andreas Öhman ve svém druhém celovečerním filmu kombinuje svébytné osobnosti s upřímným skandinávským sentimentem. Snímek Jednou to bude všechno tvoje je feel-good dramedie o nefunkční rodinné dynamice a vyrovnávání se s minulostí. Úspěšná kreslířka Lisa a její sourozenci se po víc než deseti letech setkávají na farmě svých rodičů ve švédském Norrlandu. Prostředí farmy je ztělesněním přízemnosti švédského venkova a ostře kontrastuje s ruchem jejího nového domova ve Stockholmu. Když rodiče svým dětem oznámí, že pozemky s lesem, které rodina vlastní už po generace, zdědí jen jeden z nich, stojí sourozenci před složitou otázkou. Kdo z nich je ochotný se vrátit domů a ujmout se dědictví? Situaci však nutně zkomplikují věci pohřbené v jejich minulosti a Lise se kvůli návratu objevují znovu traumata z minulosti. Tento svérázný příběh o dospívání a návratu domů, v němž herce doplňují animované postavy, skvěle vyvažuje smích a dramatické momenty.

Jednou to bude všechno tvoje
En dag kommer allt det här bli ditt
Komedie / Drama / Hudební
Švédsko, 2023, 105 min
Režie: Andreas Öhman
Scénář: Andreas Öhman
Kamera: Ari Willey
Hrají: Karin Franz Körlof, Suzanne Reuter, Liv Mjönes, Arvin Kananian, Filip Berg, Peter Haber, Emil Almén, Ingmar Virta, Bill Hugg, Mattias Fransson

Maria Montessori (Francie, Itálie, 2023)

1900, Paříž. Lili d´Alengy je obdivovanou kurtizánou, miláčkem pařížské smetánky. Každý muž touží po její pozornosti. Má ale tajemství, které by mohlo její postavení ihned zničit. Má dceru Tinu, která trpí zdravotním postižením. Ze strachu o ztrátu své dlouho budované pověsti drží Tinu v ústraní. Ta už je ale ve věku, kdy se o ni Lili není schopná postarat, možná ani nechce, a proto se rozhodne odjet do Říma. Údajně je tam lékař, který by Tině dokázal pomoci. Po příjezdu s překvapením zjistí, že lékař není muž, jak je v té době běžné, ale žena. Jmenuje se Maria Montessori a vyvíjí revoluční metodu výuky pro postižené děti se závažnou poruchou učení. V rámci vývoje této metody zakládá „Casa dei Bambini“, první školu určenou pro děti, které potřebují speciální přístup. Díky trpělivosti a osobitému přístupu ke každému jedinci, specifickými pomůckami a učením hrou dosahuje úžasných výsledků. Stejně jako Lili, i Maria ale skrývá tajemství. Má totiž nemanželské dítě, což je v tehdejší společnosti naprosto nepřijatelné. Musí se rozhodnout, zda je pro ni důležitější její škola a žáci, nebo vlastní syn. Obě ženy tak spojuje nepřízeň osudu, ale i díky tomu si jsou vzájemnou oporou, společně přepíší historii a vyvolají revoluci ve výuce.

Maria Montessori
Drama / Životopisný
Francie / Itálie, 2023, 100 min
Režie: Léa Todorov
Scénář: Léa Todorov, Catherine Paillé
Kamera: Sébastien Goepfert
Hrají: Jasmine Trinca, Leïla Bekhti, Raffaele Esposito, Rafaëlle Sonneville-Caby, Agathe Bonitzer, Sébastien Pouderoux, Pietro Ragusa, Patrizia La Fonte, Renato Sarti, Gianfranco Poddighe, Stefano Abbati, Daniela Macaluso, Roberto Zibetti, Enrico Basile, Giacomo Fadda

Fantastická parta (Argentina, Německo, 2024)

Jedenáctiletý Alfonso, potomek Dona Quijota a jeho tři králíci se spojí s tajnou láskou Victorií a nejlepším přítelem Pančem, aby zachránili své milované město před katastrofou. Pokusí se zastavit zákeřného obchodníka, který pod záminkou blížícího se tornáda přesvědčuje všechny obyvatele města, aby mu prodali svůj dům. Povede se fantastické partě zachránit město a stát se jeho superhrdiny?

Fantastická parta
Gigantes
Animovaný / Dobrodružný / Rodinný
Argentina / Německo, 2024, 87 min
Režie: Gonzalo Gutierrez ‚G.G.‘
Scénář: Carlos Kotkin, Pablo Biondi, Gonzalo Gutierrez ‚G.G.‘
Kamera: Matías Nicolás
Hudba: Pablo Borghi
Hrají: uváděno s českým dabingem

Kristian – restaurovaná verze (Protektorát Čechy a Morava 1939, ČR 2024)

V roce 1939 sáhla trojice scenáristů Josef Gruss, Martin Frič a Eduard Šimáček po hře francouzského dramatika Yvana Noého a natočila konverzační komedii, která se stala klasikou české veselohry. Scénář byl přizpůsoben hereckému naturelu Oldřicha Nového. Role malého úředníčka cestovní kanceláře, který si jednou měsíčně zahraje na muže velkého světa, je jeho nejznámější a nejproslulejší. Po jeho boku se objevila Nataša Gollová, se kterou vytvořil neodolatelnou dvojici i v dalším filmu Eva tropí hlouposti. Martin Frič jí v Kristianovi přidělil roli „puťky domácí“, která se mávnutím proutku promění v půvabnou a žádoucí ženu. Další hlavní protagonistkou byla Adina Mandlová, která spolu s Martinem Fričem získala v roce 1939 za tento film Zemskou cenu. Nejen diváci, ale také filmová kritika tehdejší doby přijala komedii s nadšením. Kristian dnes patří ke zlatému fondu naší kinematografie.

Kristian
Komedie / Romantický
Československo, 1939, 95 min
Režie: Martin Frič
Scénář: Josef Gruss, Eduard Šimáček, Martin Frič, Yvan Noé (divadelní hra)
Kamera: Ferdinand Pečenka
Hudba: Sláva Eman Nováček
Hrají: Oldřich Nový, Adina Mandlová, Nataša Gollová, Raoul Schránil, Bedřich Veverka, Jára Kohout, Anna Steimarová, Jaroslav Marvan, Čeněk Šlégl, Josef Bělský, František Paul, Aša Vašátková, Jarmila Holmová, Jan W. Speerger, Václav Mlčkovský, Miroslava Hromková, Přemysl Pražský, Doďa Pražský, Jaroslav Sadílek, Václav Piskáček, Ada Dohnal, Jiří Schreinzer, Sláva Grossmann, František Filipovský, Alois Dvorský, Antonín Zacpal, František Juhan, Vojta Merten, Jindřich Láznička, R. A. Strejka, Blažena Slavíčková, Jindřich Fiala, Marie Hrdličková, Rudolf Antonín Dvorský, Marie Vildová

Šamanův příběh (Česko, Francie, USA, VB, 2024)

Alexandr Gabyšev, šaman z východoruského Jakutska, měl zjevení. Bůh ho označil za bojovníka, který má z Kremlu vyhnat ďábla, Vladimira Vladimiroviče Putina. Za splnění svého úkolu, na jehož konci čeká Rusko nová a zářná budoucnost, je ochoten položit život. Alexandrova pěší pouť upoutá pozornost řady lidí i policejních orgánů. V odlehlých částech Sibiře o svém ambiciózním plánu diskutuje se zvědavými kolemjdoucími i řidiči*kami projíždějícími po nekonečných silnicích. Osm tisíc kilometrů dlouhá výprava nabízí mozaiku současných pro- i proti-putinovských názorů a demonstruje nestabilitu společnosti na východě a západě země.

Šamanův příběh
A Shaman’s Tale
Dokumentární
Česko / Francie / USA / Velká Británie, 2024, 74 min
Režie: Beata Baškirova, Michail Baškirov
Kamera: Beata Baškirova, Michail Baškirov, Zosja Rodkevič

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast