Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Koho zavoláte? Přehled postav starých i nových Krotitelů duchů

Série Krotitelé duchů, jedna z nejslavnějších a nejstarších běžících v Hollywoodu, se v posledních letech dočkala několika nových filmů, včetně neslavného dámského pokusu, na který se všichni snažíme zapomenout. Tři roky starý legacyquel s podtitulem Odkaz nicméně na původní díly navázal víc než důstojně, a navrch nám udělal radost příjemnou, dobrodružnou, retro atmosférou i novým sympatickým osazenstvem. Vzhledem k tomu, že v právě uváděné novince Říše ledu se navíc vrací i někteří staří známí, je možná na místě si všechny ty krotitelské tváře a jejich představitele připomenout. Takže, koho zavoláte?

Pheobe Spangler – Hraje Mckenna Grace

Navzdory svému věku je Pheobe dost možná nejseznalejší Krotitelkou z celé nové party. Snad i díky genům od dědečka Egona, mozku původního týmu, který se kvůli úmrtí herce Harolda Ramise v dojemném finále Odkazu objevil už jen jako duch díky kouzlům digitálních efektů. V Říši ledu se bude Pheobe muset popasovat nejen s přehlížením daným jejím věkem, ale také se naučit, co to znamená rodina. Vin Diesel by měl jistě radost.

Do role se vrátila vycházející hvězda Mckenna Grace, která se na plátně objevuje opravdu už od dětských let. Vidět jsme ji mohli v sitcomu Malý Sheldon, ale taky jakou malou Brie Larson v první Captain Marvel nebo mladší verzi Margott Robbie v titulní roli biopicu Já, Tonya. V budoucnu na ni jistě budeme narážet čím dál častěji.

McKenna Grace jako Pheobe Spangler (foto: Sony Pictures)

Trevor Spengler – Hraje Finn Wolfhard

Pheobin starší bratr možná nepodědil dědečkovu genialitu a je to dost roztržitý nešika, srdce má ale na pravém místě a jako jeden z protagonistů Odkazu se ale rychle zapsal jako jeden z oblíbenců nové série.

Možná to souvisí i s tím, že si ho střihl Finn Wolfhard ze Stranger Things nebo obou dílů Toho. Vloni se navíc stál i režisérem, když ve svých dvaceti letech vydal svůj debut Hell of a Summer. Kromě filmu se věnuje i hudbě, hraje na kytaru a zpívá ve své kapele.

Finn Wolfhard jako Trevor Spengler (foto: Sony Pictures)

Gary Grooberson – Hraje Paul Rudd

Nová postava z Odkazu sice byla díky angažmá Paula Rudda tak trochu sázkou na jistotu, nakonec se z něj ale vyklubala velmi vítaná posila a hlavní poster-boy restartované série. Někdejší učitel a velký fanda původních Krotitelů se nakonec stal členem rodiny Spanglerových díky vztahu s Pheobinou matkou. Když se s někým proměníte v démonického psa, posluhovače prastaré entity Gozera, tak vás to docela sblíží. Zjevně dost na to, abyste se z kantora stali Krotitelem duchů a přesídlili ze Summervillu do New Yorku.

Jeho představitele pak samozřejmě není potřeba představovat. Tahle nestárnoucí komediální stálice si ukradla srdce už v Přátelích, Čtyřicetiletém panici, Zprávaři nebo Ant-Manovi. Co na tom, že ve všech filmech hrál dost podobně, že hraje vlastně tak trochu sám sebe. Paula Rudda nejde nemilovat.

Paul Rudd jako Gary Grooberson (foto: Sony Pictures)

Callie Spangler – Hraje Carrie Coon

Další z navrátivších postav z předchozího filmu je Callie, Egonova odcizená dcera a matka Phoebe a Trevora. Protože Callie svého otce nikdy nepoznala, vypěstovala si k němu i k jeho práci odpor, a její na zemi pevně stojící postava tak tvoří potřebnou protiváhu všem vědátorům okolo ní. Nakonec se ale po zkušenostech s Gozerem s chutí přidává k nové generaci Krotitelů.

Zahrála si ji Carrie Coon, talentovaná herečka s hodně pestrým rejstříkem i filmografií. Vidět jste ji mohli ve Fargu nebo Zmizelé, mihla se i v Avengers a měli bychom ji brzy vidět ve třetí sérii Bílého lotosu.

Carrie Coon jako Callie Spangler

Podcast – Hraje Logan Kim

Chytrolín Podcast, spolužák a kamarád Phoebe, se spolu s ostatními do New Yorku přestěhoval ze Summervillu po událostech Odkazu. V metropoli na začátku Říše ledu pracuje jako pravá ruka Raye, jednoho z původních Krotitelů. Jeho přezdívka dostatečně vystihuje jeho charakter. Tenhle kluk nahrává všechno a všechny, tak mu nezapomeňte dát lajk a odběr.

Logan Kim, který ho hraje, je zatím na startu kariéry, objevil se třeba ve spin-offu Živých mrtvých s podtitulem Dead City.

Logan Kim jako Podcast (foto: Sony Pictures)

Lucky Domingo – Hraje Celeste O’Connor

Dcera summervillského šerifa v jedné z vedlejších dějových linek Odkazu fungovala jako objekt tužeb postavy Finna Wolfharda. Nešlo sice o fandy nejoblíbenější aspekt filmu, alespoň tvůrci Říše ledu ale mohou jejich vztahu a chemii zapracovat. Lucky v nejnovějším díle pracuje pro Winstona, jednoho z původních Krotitelů, v jeho ústavu pro výzkum paranormálních jevů.

Pětadvacetiletá šikula Celeste O’Connor si sice nedávno trochu pokonila kariéru rolí ve vysmívané komiksovce Madam Web, má za sebou ale i fajn výkon v dramatu Dobrý člověk a několik dalších slušných roliček, snad se tedy z neúspěchu oklepe a v budoucnu o ní ještě uslyšíme.

Celeste O’Connor jako Lucky Domingo (foto: Sony Pictures)

Peter Venkman – Hraje Bill Murray

Bez Petera Venkmana by Krotitelé duchů nikdy nebyli tím, čím jsou. Sukničkář, bohém, parapsycholog, cynik a zprvu i značný skeptik vůči existenci duchů, se brzy stal vůdčí osobností týmu i tváří série a mnozí ho považují za hlavního hrdinu původního filmu.

Na tom všem má samozřejmě zásluhu i charisma jeho představitele Billa Murrayho, jehož kariéru není snadné shrnout do jednoho odstavce. Držitel BAFTY, Emmy, Zlatého glóbu stále ještě čeká na svého Oscara, diváci ho ale milují i bez něj. Jestli jste neviděli jeho největší klasiky, jako Na hromnice o den více a Ztraceno v překladu, určitě to dožeňte. Zároveň jde o častého spolupracovníka režiséra Wese Andersona, v jehož filmech na něj narazíte skoro zaručeně.

Kvůli osobním sporům se zesnulým Haroldem Ramisem to byl dlouho právě on, který návratu původních Krotitelů bránil. Pánové válečnou sekyru včas stihli zakopat a snad i z úcty k zesnulému příteli Murray v Odkazu znovu navlékl ikonickou uniformu a vrací se i v Říši ledu.

Bill Murray jako Peter Venkman (foto: Sony Pictures)

Winston Zeddemore – Hraje Ernie Hudson

Dr. Winston Zeddemore, jeden z původní sestavy Krotitelů, je figurou přesahující generaci a zároveň v příběhu slouží jako přemostění původní a nové party. Přínosem při nahánění zlých duchů je nejen díky smyslu pro humor a šarmu, ale i doktorátu z egyptologie a chladné hlavě.

Ernie Hudson si za svou téměř padesátiletou kariéru a po desítkách rolí vysloužil titul sakra čilého herce. Zaválel na divadelních prknech, televizních obrazovkách i stříbrném plátně. Pamatovat si ho můžete ze seriálu Quantum Leap a nespočtu dalších žánrovek.

Ernie Hudson jako Winston Zeddemore (foto: Sony Pictures)

Ray Stantz – Hraje Dan Aykroyd

Dr. Raymond Stantz je srdcem původního týmu a největší nadšenec do paranormálních jevů široko daleko. Právě jeho zkoumání posedlých předmětů ostatně rozjede celou zápletku Říše ledu, když ze záhadného artefaktu uteče prastará entita hrozící zánikem celého světa. Je odborníkem na paranormální historii a metalurgii, vyznačuje se téměř dětským nadšením pro svou práci a nekritickým obdivem všeho paranormálního. To všechno spokojeně předává svému novému chráněnci, Podcastovi, se kterým točí tematický pořad na YouTube.

Představitel Raye, Dan Aykroyd, je dost podobný srdcař jako jeho postava, a fandou paranormálna je i ve skutečnosti. Byl to právě on, který hlasitě volal po návratu původní party. Objevil se v nespočtu komedií i vážných rolí, zároveň je aktivním producentem a scenáristou.

Dan Aykroyd jako Ray Stanz (foto: Sony Pictures)

Janine Melnitz – Hraje Annie Potts

Sekretářka a důvěrkyně původních Krotitelů, která si příležitostně nějakého toho ducha sama zkrotí. Janine byla dlouhá léta zamilovaná do Egona Spenglera, a byla to právě ona, kdo jeho dceru Callie informovala o jeho smrti a dědictví staré farmy v Summervillu, kde se odehrává velká část Odkazu. V Říši ledu stále pracuje pro Winstona a vůbec se nebojí sama natáhnout uniformu, jakmile v New Yorku začne přituhovat.

Její představitelka Annie Potts se, spolu s Mckennou Grace, objevila v Malém Sheldonovi jako babča. Dabovala také Pastýřku ve všech dílech Toy Story.

Annie Potts jako Janine Melnitz (foto: Sony Pictures)

Pokud vás zajímá, čím hlasem postavy promlouvají v českém znění, můžete mrknout na nová videa ze zákulisí dabingu. Krotitelé duchů: Říše ledu do našich kin vstupuje 11. dubna.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
zdroj: Collider, ČSFD, IMDb, Wikipedia
foto/video: Sony Pictures, Falcon © 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast