Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

FURIOSA: SÁGA ŠÍLENÉHO MAXE MÁ FINÁLNÍ TRAILER. VSTUPENKY JSOU JIŽ V PŘEDPRODEJI.

Do kin jde Lesní vrah: Přečtěte si pohled vyšetřovatele a psychologa na známý případ

Minimalistické krimidrama Lesní vrah sleduje poslední rok života jednoho z nejznámějších českých sériových vrahů, Viktora Kalivody. Ten v roce 2005 zavraždil v lese tři náhodné kolemjdoucí. Pracoval jako policista, vyhrál v soutěži Chcete být milionářem a měl nadprůměrně vysoké IQ. Případu se dostalo velké pozornosti nejen proto, že měl v plánu vystřílet pražské metro ale i proto, že svůj motiv nikdy zcela neprozradil. Dokážeme někdy pochopit, co se odehrávalo v jeho hlavě? Film vstupuje do kin tento čtvrtek.

Pohledem vyšetřovatele

Po vrahovi pátral tým pod vedením zkušeného vyšetřovatele JUDr. plk. Michala Mazánka. Všechno začalo nesouvisejícími vraždami na území České republiky. Ty případy spolu prakticky nesouvisely a policisté zkrátka nevěděli o co pachateli jde. Teprve když došlo ke spojení těch dvou případů tak mohli začít uvažovat o nějakém sériovém vrahovi. Nicméně v tu chvíli ještě vůbec netušili, co bylo tím hlavním Kalivodovým plánem. Svědci poblíž místa činu viděli zaparkovaný tmavě modrý Opel a podezřelého mladého muže (v houbařské sezoně v lese bez košíku). Policie brzo vytipovala majitele zbraně, jehož matka vlastnila na místě činu spatřený automobil.

„Od spáchání první vraždy byl Kalivoda zadržen za sedm dní. Při tom zadržení jsme hráli celkem va bank, šlo o to nechat ho eventuelně pokračovat, což samozřejmě nepřipadalo v úvahu, ale bylo tu to také riziko že není pachatelem. Převážil nicméně názor, že nebudeme nic riskovat a zadržíme ho. Čekali jsme před domem na sídlišti. Ráno Kalivoda vyšel z domu s velkou sportovní taškou. Vůbec se nám nestavěl na odpor. V tašce byly náboje a zbraň. Úplně klidně přiznal: Ano, byl jsem to já,“ popisuje policejní bard.

Michal Balcar v titulní roli

Bez motivu?

Motiv ale trojnásobný vrah policii neprozradil. Bylo divné, že zanechával na místech činů řadu stop. Nikdy se je nesnažil po sobě zahlazovat. „Jako by chtěl, abychom ho dopadli. Při výslechu se ale choval naprosto apaticky. O svých vraždách mluvil jako o běžné věci. Nám motiv svého jednání nikdy nesdělil,“ doplnil Mazánek. Při zatčení našli policisté v Kalivodově batohu knihu od Terryho Pratchetta Poslední hrdina. V té se hlavní hrdina vydal do lesů, kde se chtěl pomstít bohům a lidi uchránit před smrtí a stářím. Ukázalo se ale, že kniha sloužila pouze pro zpevnění dna batohu. U výslechů se Lesní vrah, jak se začalo Kalivodovi přezdívat, ke svým činům přiznal. Nechtěl ale uvést, co ho k tomu vedlo. Jediné, co vyšetřovatelům sdělil, bylo to, že oběti si vybíral zcela náhodně. Svých činů nelitoval.

Režisér Radim Špaček a Michal Balcar na natáčení filmu Lesní vrah

Očima forenzního psychologa

Psycholog PhDr. Karel Netík patří mezi největší kapacity mezi soudními znalci z oboru psychologie. Vypracovával znalecké posudky k nejmedializovanějším kriminálním kauzám za posledních 30 let.
„V tomto případu neskutečně zaváleli policisté, protože ho chytli asi do sedmi dnů, přestože se jednalo o dva naprosto nesouvisející případy. U druhého případu si někdo u toho lesa všimnul zaparkovaného auta, které mělo ústeckou poznávací značku, na základě toho vytipovali pana Kalivodu a zatkli ho. Ten člověk měl očividně vysoké ambice, ale na co sáhnul to zvoral. Oba rodiče vysokoškoláci. Otec vysoce postavený, matka lékařka, sestra vysokoškolačka. Chtěl skončit se svým životem, nenašel odvahu na to, aby někde v lese zastřelil sám sebe, ale jelikož měl vysoké ambice, tak nechtěl skončit jako nějaký neznámý čičmunda,“ říká psycholog.

Vraždy Kalivoda ve svých představách plánoval přes rok.
Dne 13. října 2005 se Kalivoda rozhodl proměnit své představy v realitu. Toho dne zastřelil v lese u obce Nedvědice Františka a Emílii Ludvíkovy. Oběti byly zasaženy do hrudi a podruhé z blízkosti do hlavy. O tři dny později, 16. října, zastřelil v lese u Malíkovic kladenského podnikatele Jaroslava Lendóciho, který byl na procházce se psem. Všechny oběti byly zastřeleny zbraní ráže 9 mm typu Glock.

Inteligentní vrah bez empatie

U pachatele bylo zjištěno vysoké IQ (130) v pásmu vysokého nadprůměru. Ale využití tohoto potenciálu bylo v jeho případě minimální. Chyběla mu schopnost empatie. Osobnost pachatele byla uzavřená s rysy emoční zploštělosti, nízké sebedůvěry, podrážděnosti a egocentričnosti. Byl nepřizpůsobivý s nezájmem o okolí. Nebyla zjištěna závažnější duševní porucha a rozpoznávací i ovládací schopnosti byly vzhledem ke stíhané trestné činnosti zachovány. Toto vyplynulo z posudku forenzního psychologa Karla Netíka, který s vrahem hovořil.

Herec Michal Balcar jako Viktor Kalivoda ve filmu Lesní vrah

Proč vlastně vraždil?

Podle čeho si vybíral své oběti a proč vlastně vraždil? „To nám odmítl sdělit, ale domnívám se, že tam byla primární potřeba zabíjet. Všechny vraždy byly plánované a volba oběti náhodná. Když se našla vhodná oběť na vhodném místě, tak jí zabil. Sám vypovídal, že u toho Kladna chodil delší dobu po lese, než potkal nějaké dva lidi, na které nezaútočil, protože se bál, že by je oba naráz nezabil. Až poté zastřelil osamělého muže. Svoji oběť poprvé střelil do hrudníku, protože ten je velký a poté toho poraněného člověka dostřelil do hlavy. Proč to dělal to je otázka. Byl to vysoce inteligentní člověk, který studoval vysoké školy, ale žádnou z nich nedostudoval. Jeho sestra o něm řekla, že pokaždé skončil s odůvodněním, že už ho nejsou schopní víc naučit, jelikož toho ví víc než učitelé. Nepracoval, ale žil z toho, co vyhrál v televizní soutěži „Chcete být milionářem?“ a z úspor. Jinak to ale byl zoufalec.“  Proč u něj byla konstatována nulová možnost resocializace? „Kvůli neobyčejné citové plochosti. Kalivoda zabíjel lidi, protože částečně nenáviděl je a hodně nenáviděl sebe. Sám přiznával, že pokud by ho nechytli, tak by pokračoval. Jeho osobnost byla taková, že nedávala žádnou záruku resocializace.“

Snímek Lesní vrah režiséra Radima Špačka a scenáristy Zdeňka Holého vstupuje do českých kin 25. dubna.

-red-
s využitím materiálu Z. Janákové
foto/video: © Vernes 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast