Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Nezlomní: Mark Wahlberg a věrné psisko v extrémním závodu (recenze)

Když v roce 2014 švédský atlet Mikael Lindnord vybíhal na několikadenní extrémní závod napříč ekvádorskou džunglí, netušil, že se brzy jeho tým rozroste o tamního toulavého psa. Tím méně, že se z těch dvou stane nerozlučná dvojka, že čtyřnožec překřtěný na Arthura zásadně ovlivní výsledek celé soutěže, že se díky crowdfundingové kampani podaří dostat psa zpátky do Evropy a dopřát mu potřebnou veterinární péči nebo že o tom všem nakonec vznikne úspěšná kniha King Arthur. A co teprve, že o deset let později dostane tvář Marka Wahlberga, ze Švédska se ve filmu stanou Spojené státy, z Ekvádoru Dominikánská republika, a že pod českým názvem Nezlomní budeme silně romantizovanou verzi celého příběhu sledovat v kinech.

Nezlomní (foto: Bontonfilm)

Sen producenta, sen diváka?

Už z tohohle letmého nástřelu děje vám musí být jasné, že Mikaelův a Arthurův příběh je pro film jako dělaný. Tradiční sportovní šablona o outsiderovi, který ještě jednou všechno vsadí na jednu kartu, aby rodině, kolegům i konkurenci ukázal, že ještě nepatří do starého železa? Paralela s roztomilým chundeláčem, který se protlouká, jak může, a s hlavním lidským hrdinou sdílí nejen neopečovávaný zevnějšek, ale i nezdolnost a pocit osamocení? Triumf, kdy ti dva nakonec navzdory všem šancím nakonec najdou cestu nejen k sobě navzájem, a jediné oko u toho nezůstane suché?

To všechno tu máme, a producenti se nepochybně při tahanicích o práva na takovou látku museli v hollywoodském zákulisí pěkně poprat.

Měl by výsledek ale zajímat vás, protřelého diváka, který si slíbil, že po Marley a já už se nikdy žádným psím filmem rozbrečet nenechá? Případně si po Cestě do divočiny s Harrisonem Fordem nebo loňském Psu s Channingem Tatumem řekl, že buddy filmů o nepřístupných chlápcích a jejich psích parťácích už viděl za život až až?

Pomalý start

První minuty filmu jsou lehce ubíjející tím, jak šablonovitě a předvídatelně se v něm po scenáristické i formální stránce vše odehrává. Tím, jak Wahlbergův hrdina ale naverbuje svůj tým stávající z odrzlého influencera Simu Liu, úslužné horolezkyně Nathalie Emmanuel a ostříleného, ale pajdajícího navigátora Aliho Sulimana, se musíte prostě pročekat, než se začnou dít zajímavé věci.

Tahle základní charakteristika je mimochodem kromě elementárních motivací vše, co se o vedlejších postavách dozvíte. Ostatně veškerým charakterovým obloukem hlavní postavy je, že na konci je o něco menším sobcem, než na začátku. Naštěstí vás to nestihne úplně trápit, spíš než figury samotné vás bude zajímat, s čím vším musí na cestě do cíle zápolit. Zejména dobrá zpráva pak je to, že jinde dost protivný Mark Wahlberg je ve své novince, kterou navíc i produkoval, snesitelný.

Nezlomní (foto: Bontonfilm)

Sportovní přenos

Spád film nabere někdy v polovině, u závrať vyvolávajícího zápolení na poškozené ziplině. Náročné výzvy závodu a snaha předběhnout konkurenci napnout i zabaví, především díky neokoukanému a dynamickému prostředí adventure racingu, kdy běh neprostupnou džunglí střídá downhill na kole nebo zběsilé pádlování na kajaku.

Je samozřejmě otázka, nakolik události ve filmu odpovídají realitě. Přesto ale štempl „podle skutečných událostí“ diváckému zážitku z filmu dost prospívá, protože se dost možná přistihnete, že téhle partičce ne úplně prokreslených hrdinů překvapivě silně držíte palce, skoro jako u skutečného sportovního přenosu. Už kvůli jejich předobrazům, protože zřícení do propasti jim zpětně prostě nepřejete.

Nezlomní (foto: Bontonfilm)

Film tří třetin

Když se totiž k tomu všemu totiž připlete titulní psisko, snímek znovu citelně přehodí výhybku a ze sportovní podívané se stává drama o osudu jednoho chlupatého přítele. Nezlomní skutečně jsou filmem tří různých třetin. Ve výsledku tak nepůsobí úplně sourodým dojmem, na druhou stranu je tahle proměnlivost ale obstojnou prevencí nudy.

S blížícím se závěrem pak nepotlačí dojetí asi nikdo, kdo psa někdy měl a musel se s ním loučit, byť už podobných scén ve filmech proštkal několik.

  • Režie
  • Scénář
  • Kamera
  • Hudba
  • Herci
3

Nezlomní (2024)

Nezlomní na první dobrou možná nepůsobí zvlášť originálně. V tom, co si film předsevzal, ale funguje dobře. Prokousat se kapku rozpačitým úvodem za to tedy stojí, hlavně díky napínavému pohledu do světa adventure racingu v druhé polovině i finálnímu dojáku se psem. Výsledek je pohodová, decentně patetická rodinná jednohubka na páteční večer.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Bontonfilm © 2024

Nezlomní
Arthur The King

Režie: Simon Cellan Jones
Předloha: Mikael Lindnord (kniha)
Scénář: Michael Brandt
Kamera: Jacques Jouffret
Hudba: Kevin Matley
Hrají: Mark Wahlberg, Simu Liu, Juliet Rylance, Nathalie Emmanuel, Ali Suliman, Rob Collins, Michael Landes, Paul Guilfoyle, Bear Grylls, Viktor Åkerblom
Produkce: Mark Canton, Courtney Solomon, Tucker Tooley, Tessa Tooley, Stephen Levinson, Mark Wahlberg

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast